загрузка...
Блоги
Дзьобак Володимир Дзьобак Володимир РОЗДУМИ ПРО НАДВАЖЛИВЕ або ЧОМУ НАШІ ОЛІГАРХИ СТАЛИ МОГИЛЬЩИКАМИ НИНІШНЬОЇ УКРАЇНИ

Головним інструментом нинішніх олігархів є безправний люмпен, який живе на подачках від держави, на грані фізичного виживання. Ось чому значна частина пенсіонерів є найкращим їх електоратом, який і допомагає часто приводити до влади їх ставлеників. Для малого і середнього бізнесу сьогодні закриті економічні ліфти у цілих галузях економіки, бо з кожним роком сфери зацікавленості олігархії збільшуються, перекриваючи кисень усім іншим.

Всі блоги
Колонка автора
Всі колонки авторів
Петиції ВАП
ВИМАГАЄМО ІНДЕКСАЦІЇ НАШИХ ПЕНСІЙ!!!
2 Подробиці Подати пропозицію
Опитування
Чи дотримуєтесь Ви правил карантину?

Серпень — багач, запасів збирач

Збільшити шрифт Зменшити шрифт
Надіслати
Друкувати

Якщо у серпні погода стала — зима буде тривала.

Щедрі весняні дощі добре зволожили хліборобську ниву, і завдяки цьому вже сьогодні маємо хороші перспективи врожаю. На Дніпропетровщині, Черкащині й Сумщині повномасштабна збиральна кампанія ранніх зернових розпочалася в першій декаді липня. Врожайність озимої та ярої пшениці в окремих районах цих областей —  не менш як 50—55 центнерів добірного зерна з гектара. На елеватори надходять перші мільйони тонн збіжжя. Отже, маємо добрий початок на цьогорічних жнивах. А підсумки гарячого літа підбиватимемо у серпні.

«Серпень — багач, запасів збирач», — стверджує народне прислів’я. Певна річ,  успішне збирання, створення запасів щедрот літа й осені значною мірою залежить від погодних умов. Тому трудівники села здавна звикли брати до уваги народні прикмети, за якими передбачали погоду на  майбутнє. Багато з них  стали загальновживаними. Наприклад, про серпень:  «Якщо серпень з грозами — зима з морозами», «Якщо у серпні на деревах з’явиться багато пожовклого листя — осінь буде рання», «Якщо в кінці серпня задощить — осінь буде теплою і затяжною».

Більшість народних прикмет пов’язані з релігійними святами. Мабуть, тому, що так їх легше було запам’ятати.  В останньому місяці літа це такі дні: Мокрини (1), Іллі-пророка (2),  Маковія (14), Євдокії (17), Другий Спас (19), Успіння Пресвятої Богородиці (28).

На Мокрини старі люди прогнозували, якою буде наступна осінь. Спостереження  вели протягом дня. Якщо вранці йтиме дощ, то початок осені буде з дощами, а наступного року гарно вродить жито; якщо дощитиме опівдні — вологою буде середина осені. Сильний вітер на Мокрини і захмарене небо — провісники холодної осені, а якщо день буде теплий, погожий — такими будуть вересень, жовтень і листопад.

На Іллі ніч довга, а вода холодна. Цього дня мало коли не дощить і не гримить. До речі, вважають, що зібрана на Іллі дощова вода має цілющу силу. Якщо день видасться сонячним, то наступного року слід очікувати неврожай зернових.

У давнину на Маковія кияни збиралися на березі Дніпра святити воду. Ті ж, хто хотів позбутися недуг, купалися. Нині у церквах парафіяни освячують «маковійську квітку».  Букет формують із чебрецю, чорнобривців, жоржин, настурцій, голівки  соняшника. Інший букет — з маківок — в’яжуть окремо. Ці обереги тримають на покуті до нового свята. За потреби з них роблять лікувальні настої, купелі для немовлят.

На Маковія — проводи літа. Пасічники востаннє викачують з вуликів мед. Якщо зробити це пізніше, бджоли не зможуть зробити нових запасів на зиму — о цій порі медоноси вже не цвітуть.

Євдокія (Явдоха-сіногнійка) найчастіше буває з дощем. Він може змінити погожу годину раптово, посеред дня.  Якщо дощ із вітром — листопад буде холодним; якщо день сонячний — листопад буде теплим.

Другий Спас — велелюдне свято врожаю. До цієї пори завершуються турботи хліборобів, в селах починаються храмові свята. Наші прадіди утримувалися до цього дня їсти яблука, вважали за гріх. Зате на святковому столі вибір садовини має бути багатим. Крім того, господині печуть цього дня пироги з яблуками, вишнями, сливами.  Серед наїдків обов’язково має бути мед.

Від Успіння Пресвятої Богородиці розпочинається молоде (перше) бабине літо. Триває воно до 11 вересня. Обрядовою стравою цього дня  вважають м’ясо птиці. Поголів’я курей, гусей, качок та індиків у селах значно зменшується. Дівчата починають збирати і в’язати в пучечки калину. В тому обійсті, де дівчина на виданні, її кетяги вішають під стріхами. Згодом ягодами прикрашають весільний коровай, вплітають у віночок нареченої. Якщо цього дня тепло і сонячно, друге бабине літо (з 14 до 21 вересня) буде холодним.

Серпень — вінець літа. Сподіватимемося, що він виправдає ще й таку народну прикмету: серпень — місяць врожаю. 

НАШ КАЛЕНДАР

1—7 серпня — Всесвітній тиждень грудного вигодовування

2 серпня  — День Високомобільних десантних військ

3 серпня — День Повітряних сил Збройних сил України

6 серпня — Всесвітній день боротьби за заборону ядерної зброї

8 серпня — День військ зв’язку

9 серпня — Міжнародний день корінних народів світу

10 серпня — День будівельника; День працівників ветеринарної медицини

12 серпня — Міжнародний день молоді

14 серпня  — Маковія. Перший Спас. Початок Успенського посту

15 серпня День археолога

19 серпня — День пасічника; Другий Спас (яблучний); Всесвітній день гуманітарної допомоги

23 серпня —День Державного прапора України, Міжнародний день пам’яті про работоргівлю та її ліквідацію

24 серпня —День Незалежності України

28 серпня Успіння Пресвятої Богородиці

29 серпня — Міжнародний день дій проти ядерних випробовувань; Третій Спас (хлібний)

30 серпня — День авіації; Міжнародний день насильницьких зникнень

31 серпня — День шахтаря

Павло ЛАРІОНОВ

До списку новин