загрузка...
Блоги
Дзьобак Володимир Дзьобак Володимир РОЗДУМИ ПРО НАДВАЖЛИВЕ або ЧОМУ НАШІ ОЛІГАРХИ СТАЛИ МОГИЛЬЩИКАМИ НИНІШНЬОЇ УКРАЇНИ

Головним інструментом нинішніх олігархів є безправний люмпен, який живе на подачках від держави, на грані фізичного виживання. Ось чому значна частина пенсіонерів є найкращим їх електоратом, який і допомагає часто приводити до влади їх ставлеників. Для малого і середнього бізнесу сьогодні закриті економічні ліфти у цілих галузях економіки, бо з кожним роком сфери зацікавленості олігархії збільшуються, перекриваючи кисень усім іншим.

Всі блоги
Колонка автора
Всі колонки авторів
Петиції ВАП
ВИМАГАЄМО ІНДЕКСАЦІЇ НАШИХ ПЕНСІЙ!!!
2 Подробиці Подати пропозицію
Опитування
Чи дотримуєтесь Ви правил карантину?

На чому економлять українці

Збільшити шрифт Зменшити шрифт
Надіслати
Друкувати

Більшість співвітчизників міцно живуть в економічній кризі. Тільки тепер вони не панікують, а відносяться до подій як до даності.

Бідних стало більше

 

Майже 40% респондентів чесно повідомили, що їм «не вистачає грошей навіть на найнеобхідніше». І дані Держстату підтверджують цей тренд. За підсумками першого півріччя роздрібні продажі в Україні встановили антирекорд — темпи зростання товарообігу за цей період склали всього 0,8% (у січні–червні минулого року динаміка роздрібних продажів оцінювалася в 11,1%).

Невизначеність у поєднанні з незавидним фінансовим становищем вибиває людей із колії. Жити стало невесело — 53% опитаних першочергово зменшили бюджети на розваги. 42% — змушені шукати дешеві продукти. Крім того, 36% респондентів скоротили бюджет на гардероб і 28% — на відпочинок. Ще 30% учасників опитування зізналися, що будуть змушені урізати регулярні витрати, включаючи ліки і продукти харчування в найближчому майбутньому. Цікаво, що працювати більше, розраховуючи на додаткові джерела доходу, готові не більше 5%. При цьому жити за чужий рахунок планують майже втричі більше людей — 13% учасників дослідження розраховують на матеріальну підтримку родичів.

На погіршення нинішнього фінансового стану українців найсильніше вплинула девальвація гривні. 40% респондентів відчули наслідки знецінення національної валюти на власних гаманцях. Ще 37% наших співвітчизників постраждали від подорожчання продтоварів.

Примітно, що девальвацію відчувають переважно чоловіки (48% порівняно з 37% жінок). На видатки сильної половини істотно вплинуло подорожчання бензину (7% в порівнянні з 4%). Для жіночої аудиторії прояв економічної кризи відбився в основному на зростанні цін на продукти харчування (40% порівняно з 30%).

При цьому радикальне підвищення тарифів на комуналку (газ, воду, опалення, електрику) на власних кишенях відчули ще далеко не всі. Про високу вартість послуг ЖКГ заявили тільки 8%. Швидше за все, така пасивність у відповідях пов’язана з тим, що платіжки з оновленими тарифами споживачі побачать тільки в серпні–вересні.

Заначки не вистачає

 

«Неможливість прогнозувати майбутнє або спокійно перечікувати важкі часи, витрачаючи відкладені на чорний день кошти, — ось два чинники, які погіршують настрої в суспільстві», — зазначає контент-експерт кадрового порталу rabota.ua Тетяна Пашкіна.

На жаль, фінансова подушка безпеки у більшості співгромадян відсутня — тільки 13% похвалилися наявністю серйозних грошових запасів, які дозволять їм пережити важкі часи. Так, більше половини опитаних повідомили, що взагалі не відкладають кошти на чорний день. Що стосується конкретних сум, то 21% українців дозволяють собі заощаджувати не більше 500 грн. щомісяця. А для 8% з них сума не перевищує навіть 100 грн. Ще для 13% розмір таких заощаджень в залежності від місяця становить 500–1000 грн., і тільки 7% заможних респондентів заявили про регулярне заморожування понад 3 тис. грн.

За словами аналітика Міжнародного центру перспективних досліджень Олександра Жолудя, українці змушені не тільки урізати практично всі поточні статті витрат, а й формувати абсолютно нові моделі планування особистого бюджету. А самі респонденти зізнаються, що їм «доводиться скуповувати акційні продукти, ловити ранкові знижки та вечірні уцінки, шукати аналоги ліків дешевше, одягатися в секонд-хендах і стоках».

Диктат роботодавця

 

Коментуючи вплив кризи на споживчу активність, люди відзначають зниження або втрату стабільного доходу. Майже п’ята частина опитаних вже позбулася роботи. За словами генерального директора рекрутингової компанії «Форсаж» Олени Грищук, скорочення співробітників і закриття підприємств спостерігається, насамперед, на сході України, а в цілому по країні для роботодавців характерна депресія та курс на подальше зниження витрат на персонал. «Особливо непроста ситуація у важкій промисловості, машинобудуванні, банківському та фінансовому секторах», — уточнює експерт.

Результати дослідження підтверджують, що зростаюче безробіття насправді торкнулася кожного другого українця. У половини респондентів у близькому оточенні є люди, які вже втратили роботу. Для 42% такими стали друзі, для інших — родичі. Вакансії є в основному для різноробів, сезонних працівників і прибиральників. Для офісних клерків, консультантів і піарників настали важкі часи: попит на їхню роботу зменшується.

«Саме тому більшість тих, хто зараз працевлаштований, активно тримаються за свою роботу, навіть якщо раніше вона їх не дуже влаштовувала», — вважає Олена Грищук. Існуючим місцем реально дорожать 50% опитаних.

Всього 23% вважають себе настільки професійними, що не бачать особливих проблем із пошуком нової роботи. Найкраще себе зараз почувають фахівці, чиї зарплати не були прив’язані до фіксованого курсу гривні. Як правило, це співробітники ІТ-компаній.

Світлана Попель

До списку новин