загрузка...
Блоги
Дзьобак Володимир Дзьобак Володимир РОЗДУМИ ПРО НАДВАЖЛИВЕ або ЧОМУ НАШІ ОЛІГАРХИ СТАЛИ МОГИЛЬЩИКАМИ НИНІШНЬОЇ УКРАЇНИ

Головним інструментом нинішніх олігархів є безправний люмпен, який живе на подачках від держави, на грані фізичного виживання. Ось чому значна частина пенсіонерів є найкращим їх електоратом, який і допомагає часто приводити до влади їх ставлеників. Для малого і середнього бізнесу сьогодні закриті економічні ліфти у цілих галузях економіки, бо з кожним роком сфери зацікавленості олігархії збільшуються, перекриваючи кисень усім іншим.

Всі блоги
Колонка автора
Всі колонки авторів
Петиції ВАП
ВИМАГАЄМО ІНДЕКСАЦІЇ НАШИХ ПЕНСІЙ!!!
2 Подробиці Подати пропозицію
Опитування
Чи дотримуєтесь Ви правил карантину?

Східноукраїнське місто вимирає в облозі

Збільшити шрифт Зменшити шрифт
Надіслати
Друкувати

Жінка проходить повз плакат, який закликає військових новобранців у ряди сил сепаратистів у Донецьку, східна Україна, у понеділок, 4 серпня 2014 року.  Інформагенція "Інтерфакс" повідомила у понеділок, що ВПС Росії почали тижневі військові навчання у центральному і західному регіоні Росії, крок, який може спровокувати подальші побоювання, що Москва готова показати свої військові м'язи в Україні. (Дмитро Ловетськи, Associated Press)

На Associated Press 4 серпня

Донецьк, Україна - місцеві мешканці стверджують, що східноукраїнське місто Луганськ вимирає. Зі слів міської влади, в понеділок енергосистеми були повністю вимкнені  і не вистачає палива .

Полиці у магазинах швидко порожніють і ті, кому не вдалося втекти, змушені пити неочищену воду з-під крана. Через невеликі запаси ліків лікарі відсилають хворих додому.

У той час як урядові сили повільно стягують своє кільце навколо міста, яке є одним з двох основних проросійських твердинь, в'їжджати та виїжджати з нього стало дуже небезпечною справою.

У палкому зверненні на минулих вихідних міський голова Сергій Кравченко охарактеризував ситуацію як таку, що стає все більш нестійкою день у день.

"У результаті блокади і постійних ракетних атак місто знаходиться на межі гуманітарної катастрофи, - сказав Кравченко. - Громадяни вмирають на вулицях міста, на своєму подвір'ї і усвоїх будинках. Кожен новий день приносить тільки смерть і руїни".

Луганськ, місто з населенням у мирний час понад 400000 людей, нині став свідком скороченням населення, оскільки громадяни втікають від насильства та біди. Розташований приблизно в годині їзди від Росії, яка, за твердженнями України, постачає повстанцям зброю та людські ресурси, за Луганськ запекло борються всі сторони конфлікту.

Артобстріл території став буденністю, а цілі, очевидно, вибираються навмання. У суботу 8 будівель були пошкоджені ракетами. Серед них: школа, супермаркет і кілька багатоповерхових будинків, як стверджує Луганська міська влада.

Минулого тижня снаряд влучив у ключовий електричний трансформатор у Луганську, що призвело до 80 відсоткового зниження подачі електроживлення, згідно з повідомленнями, зробленими у понеділок місією з моніторингу від Організації з безпеки і співробітництва в Європі.

Ополченці звинувачують армію у проведенні жорстокого бомбардування мирного населення. Органи влади заперечують використання артилерійського обстрілу житлових мікрорайонів і, у свою чергу, звинувачують повстанців в обстрілі цивільних як способі дискредитувати армію. Ця заява повторюється майже всіма українськими ЗМІ, хоча була поставлена під сумнів організацією захисту прав людини та іншими.

З виснаженими запасами палива навіть ті, хто готовий насмілитися поїхати з міста за продуктами, можуть лише з труднощами заправити автомобілі.

Незважаючи ні на що, трішки пального все ж надходить, в основному з Росії. Просепаратиський сайт інтернет-телебачення Луганськ-24 у неділю озвучив доповідь про партію медикаментів на підході з південного російського міста Саратова.

Це було видимим нагадуванням, що шляхи постачання з Росії неушкоджені. Через бої, що проходять у кількох точках довкола міста, однак, забезпечити належну охорону для товарів - справа складна.

Боротьба за контроль над кордоном дуже запекла.

Влада визнає, що більш ніж 100 кілометрів російсько-українського кордону залишається у руках сепаратистів. Уряд стверджує, що Росія займається величезною контрабандою великої кількості важкого озброєння та людських ресурсів для забезпечення допомоги сепаратистському рухові.

Будучи затиснутими між кордоном та сепаратистами, урядові сили не витримують  поразок і приниження, навіть коли вони нібито і здобувають повільно перемогу в поєдинку за контроль над останніми сепаратистськими твердинями.

У понеділок російський чиновник прикордонної служби повідомив, що понад 400 українських військовослужбовців перейшли кордон з Росією.

Російські можновладці також заявили, що солдати відмовились від київської влади і що російська сторона відкрила для них безпечний коридор. Український військовий чиновник, який не надав числа солдатів, задіяних у відході, заявив, що війська були вимушені піти на російську територію через обстріл сепаратистів після того, як у них закінчилися боєприпаси.

Чиновник прикордонного контролю Василій Малаєв пізніше заявив, що 180 солдатів повертаються в Україну за власним бажанням.

Один із солдатів, медик Антон Шингера, зазначив, що не впевнений, як Україна буде ставитися до них після повернення, але "не дивлячись ні на що, головне - це те, що я живий". Інші солдати, які відмовилися назвати свої імена, повідомили, що вони втікали, тому що закінчилися боєприпаси.

Уряд України звинуватив сепаратистів в утримуванні цивільного населення в оточених містах, таких як Луганськ, і ініціював створення гуманітарних коридорів.

Їхнім пріоритетом є спроба переконати максимум людей залишити міста перед проведенням повномасштабного нападу.

"Ми закликаємо мирне населення залишити території, захоплені терористами", - Андрій Лисенко, урядовий прес-секретар військової операції на сході, повідомив у понеділок.

Ті, хто вирішить залишитися на місці і надавати допомогу людям, які її потребують, потраплять у важке становище.

"Лікарі нічого не можуть зробити, крім плачу. Кожен день прибувають поранені люди і ми не можемо їм допомогти. Ми навіть не маємо елементарних ліків", - сказав Федір Соляник, лікар Луганської обласної лікарні.

У короткій розмові по телефону Соляник сказав, що пацієнтів, яким мали зробити довгоочікувані операції, відіслали додому.

"Це кошмарна ситуація, - сказав він. - Ми не маємо не лише ліків. Ми навіть не маємо їжі та води".

Із швидким зростанням цін на основні продукти харчування, літні люди, яким призупинили виплати пенсій, знаходяться в особливо важкій ситуації.

Місцеву владу наводнили благання про допомогу, які вони не в стані задовольнити. Всього лише за один день минулого тижня нещодавно створений кризовий Центр отримав 1800 звернень про допомогу.

За офіційними даними близько 100 людей загинуло з початку боротьби за Луганськ. Приймаючи до уваги безлад з наданням громадських послуг, достовірність таких цифр піддається сумніву.

У той час як місцева влада, яка вже функціонувала перед початком поточного конфлікту, намагається надавати населенню базові послуги, реальні повноваження належать бойовикам, що очолюють сепаратистський уряд, який називає себе Луганська народна республіка.

Олена Гайда, 46, є однією з багатьох тисяч тих людей, яким вдалося вибратися з Луганська.

Виступаючи в Донецьку, ще одному підконтрольному повстанцям місті, 90 миль (150 км) на захід від Луганська, Гайда заявила, що залишає свою трикімнатну квартиру та планує поїхати до Росії

"Майже половина міста вже втекло, - сказала Гайда. - Кожен день вони бомблять, стріляють та вбивають".

Гайда зневажливо ставиться до справи сепаратистів.

"Так, у нас є Луганська народна республіка. Але життя у ній неможливе, - говорить Гайда. - Кому вже вона потрібна?'

 

Переклад з англійської.

Здійснив Роман Олійник, директор відділу з міжнародних відносин.

До списку новин