загрузка...
Блоги
Дзьобак Володимир Дзьобак Володимир РОЗДУМИ ПРО НАДВАЖЛИВЕ або ЧОМУ НАШІ ОЛІГАРХИ СТАЛИ МОГИЛЬЩИКАМИ НИНІШНЬОЇ УКРАЇНИ

Головним інструментом нинішніх олігархів є безправний люмпен, який живе на подачках від держави, на грані фізичного виживання. Ось чому значна частина пенсіонерів є найкращим їх електоратом, який і допомагає часто приводити до влади їх ставлеників. Для малого і середнього бізнесу сьогодні закриті економічні ліфти у цілих галузях економіки, бо з кожним роком сфери зацікавленості олігархії збільшуються, перекриваючи кисень усім іншим.

Всі блоги
Колонка автора
Всі колонки авторів
Петиції ВАП
ВИМАГАЄМО ІНДЕКСАЦІЇ НАШИХ ПЕНСІЙ!!!
2 Подробиці Подати пропозицію
Опитування
Чи дотримуєтесь Ви правил карантину?

Капуста квашена: користь, та поради як квасити

Збільшити шрифт Зменшити шрифт
Надіслати
Друкувати

Квашена капуста — це і чудова закуска, і ліки. У кожної господині є свої секрети квашення капусти. Хтось квасить капусту з яблуками, хтось з морквою або виноградом, а хтось з журавлиною, анісом, імбиром, кмином. У цій статті ми розповідаємо про корисні властивості квашеної капусти, способи її приготування та зберігання.

Що таке соління, квашення і мочіння

  • Соління — заливка овочів або деяких фруктів водним розчином солі;
  • квашення — розминка подрібненої або цілої капусти і/або яблук з додаванням або без додавання солі;
  • мочіння — заливка яблук або деяких овочів розчинами солі, цукру або меду.

Капуста квашена і користь квашення

Поки вариться суп, капуста втрачає майже половину фолієвої кислоти, а от під час квашення — ні, і за вмістом вітамінів капуста квашена корисніше свіжої.

Як джерело корисних властивостей квашена капуста не поступиться кефіру. У ній, так само як і в кефірі, містяться лактобактерії та інші корисні мікроорганізми, а от кефірного алкоголю немає зовсім. Всього одна порція квашеної капусти забезпечує добову норму вітаміну С.

У капусті також є:

  • клітковина,
  • вітаміни В (зменшують депресію);
  • вітамін РР (покращує ріст волосся);
  • вітамін U (захищає шлунок від виразки та гастриту).

Харчування має велике значення для продовження життя.

Довгожителі застосовують у своїх раціонах квашення: квашену капусту, квашені яблука, сливи, груші... і різні соління. Тому квашені, мочені й солоні продукти мають бути в щоденному меню, — радить доктор Попов.

Капуста квашена корисніша за свіжу

Квашення капусти дозволяє зберегти майже всі вітаміни, мікроелементи та інші біологічно активні речовини, які в ній є. При цьому квашена капуста найчастіше навіть корисніша свіжої. Молочнокислі бактерії, які утворюються при при квашенні, не дають зруйнуватися вітамінам, тоді як у свіжій капусті частина їх пропадає при зберіганні.

Розсіл капусти також корисний

Капустяний розсіл надзвичайно корисний. Він містить речовини, які не дають перетворюватися вуглеводам в жир, тому він прекрасний засіб профілактики гастритів з підвищеною кислотністю і помічник для тих, хто прагне схуднути.

Розсіл і капуста збуджують апетит, допомагають перетравленню їжі, тому їх рекомендують вживати дієтологи під час застілля і після нього. Розсіл капусти допомагає при деяких отруєннях, при алкогольних у т.ч.

Користь квашеної капусти при хворобах

Капуста квашена корисна, оскільки чинить бактерицидну дію, а отже, і корисна при застуді, а при підвищеній температурі капустяний розсіл зменшує запалення (можна розбавляти кип’яченою водою). Після хвороби капуста допоможе підтримати імунітет, забезпечуючи організм вітамінами та мікроелементами

Сірка, що міститься в квашеній капусті, виводить холестерин, і таким чином вона може запобігти інсульту.

Варто відзначити, що квашена капуста корисна як профілактичний засіб від раку кишечника.

Однак треба бути обережним сердечникам і гіпертонікам і деяким людям із захворюваннями шлунку. Їм краще не зловживати квашенням, маринадом і соліннями, оскільки в таких видах консервації міститься багато солі і спецій, а це може підвищити тиск.

Квашена капуста рятує вагітних

Оскільки у квашеній капусті вітаміну С більше, ніж у лимоні, а також вона містить й інші незамінні вітаміни, то ця страва буде корисна майбутній мамі та дитині. А якщо пити капустяний розсіл, він прибере симптоми токсикозу. А до всього вона виводить шлаки з організму.

Вітамін В6, що міститься в капусті, допомагає засвоюватися білкам, тому вагітним, та й не тільки вагітним, квашену капусту можна їсти з м’ясними стравами. А вітамін В9 покращує настрій і сон.

Мікроелементи, шо містяться в капусті у великій кількості, допоможуть зберегти міцні зуби і нігті. Крім того, квашена капуста допоможе не набрати за час вагітності зайву вагу, завдяки позитивному впливу на обмін речовин та завдяки тому, що вона при низькій калорійності дає відчуття ситості.

Капуста з ринку, як вибирати

Молочна кислота (утворюється при квашенні) — прекрасний консервант, який не дає розмножуватися шкідливим мікроорганізмам. Якщо квашену капусту зберігати в холодному місці, отруїтися нею майже неможливо, тому капуста з ринків практично абсолютно безпечний продукт.

Але все ж, вибираючи квашену капусту, слід пам’ятати: корисніша капуста та, яка зберігалася в скляній тарі або дерев’яних бочках, а от капуста з алюмінієвого посуду може бути досить небезпечною. Кислота роз’їдає алюміній, і в організм потраплять його шкідливі сполуки.

Маленька порада: щоим крупніше нашаткована капуста, то більше в ній збережеться корисного, тому від цілої квашеної капусти користі найбільше.

«Правильна» квашена капуста буде обов’язково солом’яного кольору, з кислуватим смаком і запахом. Якщо її продають з солодкуватим смаком і білого кольору, то в такій квашеній капусті немає нічого корисного, оскільки вона з оцтом, а не квашена.

Як квасити капусту, поради

Забудьте про алюмінієві бідони, в них капуста з корисного і смачного перетворитися у шкідливий для здоров’я продукт. Для квашення підійде скляний, емальований без сколів, дерев’яний або з харчового пластику посуд.

Щоб уникнути неправильного сквашування капусти, слід попередньо добре провітрити приміщення.Якщо застосовувати йодовану сіль, то капуста вийде несмачна і не буде приємно хрустіти.

Краще використовувати сіль середнього помелу або крупну, а дрібну сіль краще не використовувати зовсім.

Коли квасити капусту за місячним календарем

Чи вірите ви в прикмети, чи ні, але краще дотримуватися місячного календаря. У домашніх умовах це не важко зробити. Досвідчені господині знають, коли квасити капусту за місячним календарем. Правильно квасити тільки в молодика, як це робили наші прадіди. Не варто нехтувати цією прикметою, оскільки на капусті може з’являється слиз і/або вона буде несмачною, жорсткою.

Так квасять професіонали

Продукти:3 кг капусти;70-90 г солі;2-3 морквини.

Рецепт закваски:Нашаткувати капусту смужками по 5 міліметрів.Натерти моркву на крупну тертку.Капусту з морквою і сіллю рівномірно перемішати, а потім пом’яти її до виділення соку.Щільно укласти в ємність і поставити гніт.Тримати в теплому місці 3-5 днів до появи пухирців і утворення піни.Через 3 дні протикати капусту до дна ємності дерев’яною паличкою. Не перемішувати, тільки протикати весь час, поки капусту квасять.Через 5 днів прибрати верхній шар і, накривши марлею, покласти гніт.Перемістити капусту до льоху або в інше холодне місце.Через 7-10 днів капуста буде готова.

Квасимо капусту без солі

Така квашена капуста буде найкориснішою. Обрати для закваски капусту позеленівшу, додати чорний і червоний перець, селеру, помідори і часник. Залити холодною кип’яченою водою і накрити марлею. Прибрати в прохолодне місце для бродіння на 10 днів. Періодично протикати капусту дерев’яною паличкою.

Швидкий рецепт квашення

Продукти:2 кг капусти;2 морквини;250 г журавлини;200 г винограду;3-4 яблука.

Для приготування розсолу:1 літр води;1 ст. соняшникова олії;1 ст. цукру;3/4 ст. оцту;2 ст. ложки солі;1 головка часнику.

Готуємо розсіл:Змішати у воді всі інгредієнти для розсолу і дрібно порізаний часник.Довести до кипіння і кип’ятити 2-3 хв.

Як квасити:Натерти на крупній тертці моркву і пошаткувати капусту.У ємність пошарово щільно укласти капусту, моркву, виноград, журавлину, нарізані яблука, тепер в тому ж порядку наступні шари, поки не закінчаться продукти.Залити капусту гарячим розсолом і покласти гніт.Через 1,5-2 дня капуста буде готова.

Як зберігати і варити квашену капусту

Зберігатися квашена капуста може до 8 місяців. Усі соління, квашену капусту в т.ч., потрібно зберігати в прохолодному і темному місці. При кімнатній температурі вона потемнішає, стане м’якою і набере зайвої кислоти.

Варити капусту квашену потрібно довше ніж сиру — 50 хвилин, а тушкувати — 1,5-2 години.

До списку новин