загрузка...
Блоги
Дзьобак Володимир Дзьобак Володимир РОЗДУМИ ПРО НАДВАЖЛИВЕ або ЧОМУ НАШІ ОЛІГАРХИ СТАЛИ МОГИЛЬЩИКАМИ НИНІШНЬОЇ УКРАЇНИ

Головним інструментом нинішніх олігархів є безправний люмпен, який живе на подачках від держави, на грані фізичного виживання. Ось чому значна частина пенсіонерів є найкращим їх електоратом, який і допомагає часто приводити до влади їх ставлеників. Для малого і середнього бізнесу сьогодні закриті економічні ліфти у цілих галузях економіки, бо з кожним роком сфери зацікавленості олігархії збільшуються, перекриваючи кисень усім іншим.

Всі блоги
Колонка автора
Всі колонки авторів
Петиції ВАП
ВИМАГАЄМО ІНДЕКСАЦІЇ НАШИХ ПЕНСІЙ!!!
2 Подробиці Подати пропозицію
Опитування
Чи дотримуєтесь Ви правил карантину?

10 способів заощадити на бензині своїми силами

Збільшити шрифт Зменшити шрифт
Надіслати
Друкувати

Автомобілісти можуть практичніше витрачати паливо, скориставшись простими правилами.

Автовиробники з різним ступенем успішності, але активно борються з кожним зайвим грамом споживаного їх продукцією бензину. І на цьому тлі давати поради з економії палива автовласникам може здатися безглуздою справою. Але тільки на перший погляд. Насправді водій може дуже істотно скоротити свої витрати на паливо, повідомляє автомотоклуб.

1. Заощаджуємо на двигуні і КП

Економія палива починається з вибору автомобіля. Європейські автовласники вже давно змушені рахуватися з високими цінами на паливо. Тому споживачі впевнено віддають перевагу дизельному двигуну і механічній КП. Відмова від «автомата» економить, як мінімум, один літр палива на кожну сотню кілометрів пробігу. Зрозуміло, з поправкою на конкретну модель авто і манеру їзди водія. Якщо підходити до вибору автівки з точки зору економічності, вона повинна бути ще й маленькою. Адже на переміщення більшої маси за визначенням потрібно витрачати більше енергії. А взяти її можна тільки з моторного палива. Таким чином, для економії потрібно купити маленьку машину з «механікою» і дизельним двигуном.

2. Не економимо на свічках

Поганий догляд за машиною може звести нанівець її економічні переваги. І ніяка розумна електроніка тут не допоможе. Наприклад, коли свічка запалювання вже «вмирає» або забруднена, про стабільне запалення іскри можна забути. Відбувається неповне згоряння бензину. Потужність двигуна падає на тлі зростаючої витрати. Засмічені паливний і повітряний фільтри теж помітно піднімають витрату палива. При некоректній роботі гальмівних супортів може відбуватися постійне гальмування коліс. Як це позначається на витраті палива можна не пояснювати. Ну і класична порада: стежте за тиском в шинах. Підспущене колесо теж гальмує рух.

3. Не гальмуй!

Для економної їзди достатньо завжди і скрізь якнайменше торкатися педалі газу. І не тому, що «гальма придумали труси». А з міркувань логіки: якщо ти гальмуєш, то потім тобі доведеться прискорюватися. Постійно тримати в голові цю думку дуже корисно. Правило плавного натискання на газ в цій ситуації дозволяє замість двох інтенсивних розгонів обійтися одним плавним.

4. Рівномірність – наше все

З вищесказаного випливає, що найбільш економний рух – рівномірний, без різких прискорень і гальмувань. В ідеалі – взагалі без змін швидкості. Але тільки якщо двигун працює в межах 2000-2500 об / хв. Рівномірний «політ» на підвищених обертах двигуна економним назвати не можна. Для більшості сучасних машин режим руху в діапазоні 80-100 км / год на вищих передачах КП буде максимально економним. На цих швидкостях двигун працює на помірних обертах. І аеродинамічний опір ще не настільки великий, щоб зробити вирішальний вплив на паливну економічність.

5. Тримаємо дистанцію

Коли мова зайшла про рух по трасі, варто завжди намагатися тримати максимально можливу дистанцію до авто яке йде попереду. Це стане в нагоді на випадок його гальмування. Вам не доведеться натискати на гальма. Максимум, що буде потрібно – відпустити педаль газу, використовуючи гальмування двигуном. Поки ви вичерпаєте запас дистанції до гальмуючого перед вами автомобіля, він, швидше за все, встигне знову розігнатися. Або ж і зовсім звільнить дорогу – в разі, коли сповільнювався перед поворотом на іншу дорогу.

6. Вантаж – геть

І коли мова зайшла про аеродинаміку, не зайвим буде зауважити: будь-який вантаж на даху значно збільшує опір набігаючого потоку повітря. Найбільш аеродинамічної форми багажник буде «наїдати» зайві літри бензину навіть на відносно невеликих швидкостях. І кожен зайвий десяток кілограмів вантажу вимагає для свого розгону додаткових енерговитрат.

7. Глушимо кондиціонер

Частенько зустрічається порада вимикати заради економії палива кондиціонер. У спеку без нього туго і тому люди відкривають вікна. Такий спосіб економії виправданий тільки на міських швидкостях – не вище 50-60 км / год, коли стрілка спідометра перевалює за 80 км / год, відкриті вікна починають самим негативним чином впливати на все ту ж аеродинаміку. Причому настільки, що сенс відключення кондиціонера зникає зовсім. Висновок: хочете реально економити «на кондиціонері» – забудьте про відкриті вікна.

8. Навігатор в допомогу

Парадоксально, але факт: навігатор теж може сприяти економії палива. Особливо якщо він вміє отримувати оперативну інформацію про пробки на маршруті. Часто набагато вигідніше неквапливо проїхати по об’їзному маршруту, ніж спалювати паливо в пробках. Якщо водій з досвіду знає розташування традиційних «засідок», можна обійтися і без підказок електроніки.

9. Вибираємо час

З методом «правильного маршруту» перегукується «метод правильного часу». Не секрет, що міські пробки в будні дні і приміські пробки по вихідних трапляються в моменти масового виїзду людей на дороги. І всі вони спалюють масу зайвого бензину. Якщо економія палива є важливіше зайвої години-півтори ранкового сну, такий метод для вас. Ну і що,  ви опинитеся біля дверей офісу на пару годин раніше до початку робочого дня? Зате проскочите порожніми дорогами ще сплячого мегаполіса. Тим більше, що додивитися нічні сни можна буде вже на місці, прямо в машині …

10. Поменше «холостих»

«Пропкову» перевитрату палива може трохи зменшити система «старт-стоп». Вона автоматично глушить двигун на зупинці і заводить його при дотику до педалі газу або відпуску педалі гальма. Проблема в тому, що це – опція, яку пропонують далеко не всі автовиробники і далеко не для всіх своїх моделей. Але якусь подобу «старт-стоп» може створити і сам водій. Глушити і заводити двигун вручну кожні 5-10 секунд при русі в пробці – це, звичайно, перебір. І стартер спасибі не скаже. Однак звичка глушити двигун при кожній стоянці тривалістю більше півхвилини може заощадити чимало літрів палива (наприклад, залізничний переїзд).

До списку новин