загрузка...
Блоги
Дзьобак Володимир Дзьобак Володимир РОЗДУМИ ПРО НАДВАЖЛИВЕ або ЧОМУ НАШІ ОЛІГАРХИ СТАЛИ МОГИЛЬЩИКАМИ НИНІШНЬОЇ УКРАЇНИ

Головним інструментом нинішніх олігархів є безправний люмпен, який живе на подачках від держави, на грані фізичного виживання. Ось чому значна частина пенсіонерів є найкращим їх електоратом, який і допомагає часто приводити до влади їх ставлеників. Для малого і середнього бізнесу сьогодні закриті економічні ліфти у цілих галузях економіки, бо з кожним роком сфери зацікавленості олігархії збільшуються, перекриваючи кисень усім іншим.

Всі блоги
Колонка автора
Всі колонки авторів
Петиції ВАП
ВИМАГАЄМО ІНДЕКСАЦІЇ НАШИХ ПЕНСІЙ!!!
2 Подробиці Подати пропозицію
Опитування
Чи дотримуєтесь Ви правил карантину?

Чи вигідно встановлювати газовий лічильник?

Збільшити шрифт Зменшити шрифт
Надіслати
Друкувати

Розмірковуєте як встановити газовий лічильник і чи заощадить це сімейний бюджет? «Україна Комунальна» допоможе вам розібратися у цій ситуації, остаточно розставивши всі крапки над «і».

За даними НАК «Нафтогаз України» станом на 1 липня 2014 року в Україні із 13,9 млн газифікованих осель, 9,7 млн, (тобто 69,7%) користуються газовими лічильниками. Представники відомства стверджують, що вже у найближчі роки усі вітчизняні споживачі будуть користуватися приладами обліку газу, адже це дає людям змогу платити за реальні обсяги спожитого газу, а державі поліпшити свій енергетичний стан.

Чи вигідно встановлювати лічильники?

Згідно інших офіційних даних, оприлюднених постачальниками газу із різних регіонів України, економія сімейного бюджету після встановлення лічильника складає від 10% до 30% оплати рахунків за газ. Не варто також забувати, що з 2018 року газові господарства законодавчо не матимуть права відпускати газ тим споживачам, у яких не буде відповідних приладів обліку. Тож, необхідність встановлення відповідних лічильників обумовлена не лише прагненням економії, але й майбутньою законодавчою необхідністю.

За прийнятою на сьогоднішній деньдержпрограмою, газові лічильники мають встановлювати, в залежності від встановленого раніше газового обладнання та у наступні строки:

- У випадку якщо був встановлений газовий водонагрівач або газові плити – до 1 січня 2016 року;

- У випадку якщо природний газ використовується лише для приготування їжі  – до 1 січня 2018 року.

У разі, якщо ви встановили газовий лічильник за власний рахунок, ви не потрапляєте до категорії споживачів, що можуть скористатися цією держпрограмою.

Як це працює?

Місцеві підприємства, що постачають населенню природний газ прописують у структурі тарифу з транспортування розподільними трубопроводами завідома передбачений показник, під назвою «Витрати на встановлення лічильників газу населенню». Таким чином підприємства направляє свої інвестиції на реалізацію державної програми з безкоштовного встановлення приладів комерційного обліку газу для споживачів.

У разі відмови споживача встановити газовий лічильник безкоштовно чи за свій рахунок, відповідно до п.6 Правил надання населенню послуг з газопостачання та Закону України «Про забезпечення комерційного обліку природним газом», будь-яке газопостачання мають припинити.

Крім того, обов'язковою умовою для встановлення лічильника є наявність чинного договору на газопостачання, а також відсутність технічних порушень системи газопостачання (тобто самовільно замінених/встановлених газових приладів, чи несправних димових і вентиляційних каналів).

У разі виявлення будь-яких технічних порушень, їх мають одразу усунути, після чого лічильник газу можуть бути встановлені.

Установка лічильника

Схема встановлення лічильника однакова і в рамках держпрограми, і за рахунок споживача. Різниця полягає в тому, що при установці за рахунок споживача вимагається письмова заява споживача та попередня оплата всіх робіт, пов'язаних з установкою лічильника.

Встановлення лічильника газу здійснюється відповідно до ескізного проекту.

Для установки лічильника необхідно забезпечити доступ до газової труби. Якщо лічильник встановлюється в квартирі, слід відсунути меблі, зняти навісні полиці - прибрати все, що може перешкоджати проведенню монтажних робіт.

Для власників приватних будинків, де лічильник може встановлюватися не в приміщенні, необхідно, за узгодженням з працівниками газового господарства, визначити місце встановлення лічильника на межі земельної ділянки.

Якщо ви не потрапляєте в дію держпрограми по безкоштовній установці лічильників газу або ж Вас не влаштовують терміни, в які Газове господарство виконуватиме установку лічильників у рамках цієї програми, ви маєте право встановити лічильник за власний кошт.

Для цього можна звернутися до свого місцевого газового господарства для подальшого оформлення заяви на виконання відповідних робіт. Не забувайте, що встановлювати лічильники газу мають право лише спеціалізовані підприємства.

Якщо лічильник встановлений за кошти держави, він залишається на балансі газового господарства, а споживач відповідає за його збереження. У цьому випадку підписується Акт передачі споживачу на збереження побутового лічильника газу.

Якщо споживач встановлює лічильник за свій рахунок, то власником приладу являється сам споживач і потрібно підписати Акт виконаних робіт. Якщо ж ви встановлюєте лічильник за держпрограмою, тобто безкоштовно, то і лічильник, і роботи з його встановлення нічого вам не коштуватимуть.

Відповідно до Закону України «Про забезпечення комерційного обліку природного газу» сама процедура встановлення безкоштовного лічильника газу передбачає: виготовлення проекту установки лічильника. До цього додається прокладка труб до лічильника, його монтаж, а також випробування труб й приєднаного обладнання на пуск газу, щільність і опломбування лічильника. Важлива деталь, згідно стандартів, для виконання вищезазначених робіт використовуються наступні матеріали: труба діаметром 15 або 20 мм, відводи, різблення, хомути, шурупи, дюбеля, кран а також лічильник.

Згідно Закону України «Про забезпечення комерційного вузла обліку природного газу» від 16.06.2011 № 3533-VI споживачі газу не оплачують будь-які монтажні роботи та матеріали, передбачені локальним кошторисом на установку побутового лічильника газу.

Технічні моменти

При виконанні монтажних робіт з установки лічильників газу найчастіше виконуються роботи, пов'язані з приводом до відповідності вимогам нормативних документів існуючої системи газопостачання. У випадку якщо необхідні для цього матеріали не передбачені локальним кошторисом, споживачі газу надають їх самостійно, а усі витрати на виконання таких робіт оплачують додатково. Оплачувати подібну послугу необхідно за квитанцією.

Що стосується послуг з монтажу, технічного обслуговування і ремонту газового обладнання, то вони оплачуються замовником за затвердженими в установленому порядку тарифами із урахуванням вартості обладнання а також його вузлів і деталей.

В свою чергу за технічний стан а також безпеку експлуатації газового обладнання (до цього списку входять і лічильники) відповідальність несуть споживачі природного газу, а також власники  майна. Споживач апріорі несе відповідальність за будь-яке пошкодження лічильника, та пломб на ньому, а також за порушення цілісності або ж пошкодження повірочного тавра. Крім того, споживач несе відповідальність за ті дії, які призводять до зниження показань лічильника згідно (ст. 34 Постанови Кабінету Міністрів.

Натомість експлуатаційні спеціалізовані підприємства газового господарства також несуть відповідальність за своєчасне виконання заявок щодо усунення несправностей, а також за якість виконання робіт з технічного обслуговування та ремонту газового обладнання.

Євген Ігнатенко

До списку новин