загрузка...
Блоги
Дзьобак Володимир Дзьобак Володимир РОЗДУМИ ПРО НАДВАЖЛИВЕ або ЧОМУ НАШІ ОЛІГАРХИ СТАЛИ МОГИЛЬЩИКАМИ НИНІШНЬОЇ УКРАЇНИ

Головним інструментом нинішніх олігархів є безправний люмпен, який живе на подачках від держави, на грані фізичного виживання. Ось чому значна частина пенсіонерів є найкращим їх електоратом, який і допомагає часто приводити до влади їх ставлеників. Для малого і середнього бізнесу сьогодні закриті економічні ліфти у цілих галузях економіки, бо з кожним роком сфери зацікавленості олігархії збільшуються, перекриваючи кисень усім іншим.

Всі блоги
Колонка автора
Всі колонки авторів
Петиції ВАП
ВИМАГАЄМО ІНДЕКСАЦІЇ НАШИХ ПЕНСІЙ!!!
2 Подробиці Подати пропозицію
Опитування
Чи дотримуєтесь Ви правил карантину?

У столиці знову зростають ціни на хліб

Збільшити шрифт Зменшити шрифт
Надіслати
Друкувати

ПАТ «Київхліб», який є найбільшим виробником хлібобулочних виробів у столиці, підняв ціни на продукцію. Представники компанії кажуть, що підприємство збиткове і втримати старі ціни вони не можуть. А пересічні українці нарікають на подорожчання, бо їхні зарплати та пенсії не змінюються.

В офіційному прес-релізі компанії ПАТ «Київхліб» сказано: «Ми змушені були піти на цей крок... Постійно зростають усі складові собівартості, а саме: борошно, газ, електроенергія, транспортні витрати тощо. Підприємство до останнього очікувало стабілізації ситуації та утримувало ціни на свою продукцію».

Однак економічні експерти зазначають, що керівництво «Київхліба» дещо лукавить: підстав для росту ціни на борошно поки нема. Адже аграрії збирають рекордний врожай продовольчої пшениці.

Як заявив в інтерв’ю журналістам менеджер проектів Українського клубу аграрного бізнесу Віталій Кордиш, близько 60% зібраного врожаю пшениці (біля 14,5 млн тонн) – це зерно продовольчої групи. Потреби переробки в такому зерні становлять приблизно 5,5 млн тонн. Тобто продовольчою пшеницею Україна більш ніж забезпечена.

Зрозуміло, що у собівартості хліба зерно складає тільки 50% ціни, решта - енергоносії, транспорт та оплата праці. А вони напряму залежать від долара, курс якого постійно зростає, як і ціна на пальне.

Чинний уряд не може стабілізувати ситуацію в економіці загалом і на валютному ринку зокрема. Експерти зазначають, що одним з основних дестабілізуючих факторів є рішення відпустити гривню у вільне плавання. Тепер українська економіка пожинає жорстокі плоди…

Ситуацію з цінами на хліб влада зараз намагається вирішити перевіреним способом, ввівши ручне регулювання. Однак, як зазначають економісти, такі методи не є дієвими і матимуть тільки ситуативний ефект, саме тому варто розробити нову систему формування цін.

Експерти ж попереджають: через зміни в податковій системі, великі сільгоспкомпанії відраховуватимуть більші збори до бюджету, тому нинішнє подорожчання хліба - не останнє.

До списку новин