загрузка...
Блоги
Дзьобак Володимир Дзьобак Володимир РОЗДУМИ ПРО НАДВАЖЛИВЕ або ЧОМУ НАШІ ОЛІГАРХИ СТАЛИ МОГИЛЬЩИКАМИ НИНІШНЬОЇ УКРАЇНИ

Головним інструментом нинішніх олігархів є безправний люмпен, який живе на подачках від держави, на грані фізичного виживання. Ось чому значна частина пенсіонерів є найкращим їх електоратом, який і допомагає часто приводити до влади їх ставлеників. Для малого і середнього бізнесу сьогодні закриті економічні ліфти у цілих галузях економіки, бо з кожним роком сфери зацікавленості олігархії збільшуються, перекриваючи кисень усім іншим.

Всі блоги
Колонка автора
Всі колонки авторів
Петиції ВАП
ВИМАГАЄМО ІНДЕКСАЦІЇ НАШИХ ПЕНСІЙ!!!
2 Подробиці Подати пропозицію
Опитування
Чи дотримуєтесь Ви правил карантину?

Як вирішувати комунальні проблеми?

Збільшити шрифт Зменшити шрифт
Надіслати
Друкувати

Майже кожного дня споживачі послуг ЖКГ стикаються з проблемами комунального характеру. То водопровідники не хочуть ремонтувати кран, то в опалювальний сезон батареї у квартирі холодні, то рахунки за спожиті послуги лякають астрономічними цифрами. Якщо Вам це знайомо, експерти «У.К.» спробують допомогти знайти правильну відповідь, та проконсультують з юридичних та суперечливих питань.

На питання відповідає експерт «України Комунальної», юрист Андрій Осадчий.

Питання 1:

Як відмовитися від гарячого водопостачання?

Відповідь експерта:

Напишіть заяву встановленого зразка з проханням прислати спеціаліста, який на законних підставах відключить гаряче водопостачання і встановить пломби. Ця заява має бути адресована керівникові теплової мережі. Обов’язково у заяві вкажіть свою повну адресу і контактні телефони. Протягом календарного місяця після подання заяви до вас прийде фахівець, який опломбує  заглушки на трубах з гарячою водою і складе акт. Вам не нараховуватимуть плату за користування послугами гарячого водопостачання з моменту складання акта. До цього моменту нарахування за гаряче водопостачання буде здійснюватися за встановленими тарифами.

Питання 2:

Чи можливо зобов'язати ЖЕК компенсувати (за рахунок сплати послуг) витрати на ремонт під'їзду (на поверсі у коридорі, що є спільним для 4-х квартир), який мешканці зробили за власний кошт. ЖЕК надав своїх працівників, але матеріали було закуплено за кошти мешканців. Договорів із ЖЕКом у нас немає. Які документи для цього необхідно зібрати? Якими актами це регламентується?

Відповідь експерта:

Чинним законодавством України прямо не встановлено обов’язок ЖЕКу як виконавця житлово-комунальних послуг з утримання будинку та прибудинкової території зарахувати в рахунок майбутніх платежів за надані послуги зарахувати вартість поліпшень у будинку, які були здійснені коштом мешканців (власників, наймачів). Однак, суди при вирішенні справ про компенсацію вартості робіт та поліпшень беруть до уваги наступне. Відповідно до ст. 21 Закону України «Про житлово-комунальні послуги» виконавець зобов'язаний: - забезпечувати своєчасність та відповідну якість житлово-комунальних послуг згідно із законодавством та умовами договору, в тому числі шляхом створення систем управління якістю відповідно до національних або міжнародних стандартів; - утримувати в належному технічному стані, здійснювати технічне обслуговування та ремонт внутрішньобудинкових мереж, вживати заходів щодо ліквідації аварійних ситуацій, усунення порушень якості послуг у терміни, встановлені договором та/або законодавством; Згідно вимог ст. 176 ЖК УРСР наймодавець зобов'язаний своєчасно провадити ремонт жилих будинків, забезпечувати безперебійну роботу інженерного обладнання будинків і жилих приміщень, належне утримання під'їздів, інших місць загального користування будинків і прибудинкової території. Капітальний ремонт житлових будинків, технічне обслуговування їх інженерного обладнання, а також поточний ремонт житлових приміщень, що його зобов'язаний провадити наймодавець, здійснюються відповідно до правил користування житловими приміщеннями, утримання житлового будинку і прибудинкової території, правил і норм технічної експлуатації житлового фонду. Невиконання наймодавцем обов'язків з ремонту житлового приміщення у випадках, викликаних невідкладною необхідністю, дає наймачеві житлового приміщення право провести ремонт і стягнути з наймодавця вартість ремонту або зарахувати її в рахунок квартирної плати. Згідно ч.3 ст. 177 ЖК УРСР, якщо необхідність в проведенні внутрішньоквартирного поточного ремонту викликана пошкодженням частин будинку, інженерного устаткування або пов’язана з капітальним ремонтом будинку або його конструктивних частин, цей ремонт здійснюється наймодавцем або за його рахунок. Збирайте всі товарні чеки від матеріалів, можливо проектно-кошторисну документацію та дефектні акти – це будуть Ваші належні та допустимі докази витрат.

Питання 3:

Встановлення лічильників можуть здійснювати лише підприємства, установи, організації, що мають відповідну ліцензію. До якого виду діяльності відноситься ця ліцензія, згідно із законом про ліцензування?

Відповідь експерта:

Для установки лічильників необхідна наявність будівельної ліцензії. У широкому сенсі, саме цей документ означає отримання певного дозволу на всі необхідні види будівельних, проектних і монтажних робіт. У свою чергу будівельні ліцензії можуть бути наступних видів: на вишукувальні роботи, на проектування, на монтажні роботи, на зведення конструкцій і на інжинірингові послуги. Для того щоб отримати дозвіл на установку лічильників, вам необхідна будівельна ліцензія на проведення монтажних робіт.

Питання 4:

Національна комісія (що здійснює регулювання у сфері комунальних послуг, – ред.) встановила нові тарифи на водопостачання та водовідведення з 1 серпня 2014 для конкретного водоканалу. Ціни значно зросли. З цього приводу не було ніяких громадських слухань. Тобто, людей ставлять перед фактом - платити значно більше, витягують з кишень останні копійки. Чи повинна міська влада, а водоканал є комунальним підприємством міста, рішенням виконавчого комітету затверджувати ще тарифи? Чи достатньо рішення Національної комісії і його сприймати як доведений факт?

Відповідь експерта:

Згідно ч. 2 ст. 3 Закону України «Про засади державної регуляторної політики у сфері господарської діяльності» дія цього Закону, тобто обов’язковість проведення регуляторних процедур (громадських слухань, оприлюднення проекту, відстеження тощо) не поширюється  на  здійснення  регуляторної діяльності, пов'язаної з прийняттям в тому числі актів, якими встановлюються ціни/тарифи на житлово-комунальні послуги. Згідно ст. 5 Закону України «Про державне регулювання у сфері комунальних послуг» встановлення тарифів на комунальні послуги  для  суб'єктів природних   монополій  та  суб'єктів  господарювання  на  суміжних  ринках покладається на Національну комісію, що здійснює державне регулювання у сфері комунальних послуг. Згідно п. 13 Положення про Національну комісію, що здійснює державне регулювання у сфері комунальних послуг, затвердженого Указом Президента України від 23.11.2011 №1073/2011 рішення, прийняті  Комісією,   оформлюються   постановами   і розпорядженнями. Рішення Комісії, прийняті у межах її повноважень, обов'язкові для  виконання  суб'єктами  природних  монополій   та   споживачами, тобто постанова Нацкомпослуг про затвердження тарифів природним монополіям додаткового затвердження органами місцевого самоврядування не потребують.  Згідно ч. 5 ст. 32 Закону України «Про житлово-комунальні послуги» у разі зміни цін/тарифів на житлово-комунальні послуги виконавець/виробник не менше ніж за 15 днів до введення їх у дію повідомляє про це споживачів з посиланням на рішення відповідних органів.

Питання 5:

У двокімнатній квартирі прописані 5 осіб. Живемо в іншому районі. Зараз нас ставлять перед фактом платити за комуналку прописаної там дворічної доньки, називаючи захмарні суми. Підкажіть, скільки в середньому виходять за комунальні прописаної дитини?

Відповідь експерта:

До списку новин