загрузка...
Блоги
Дзьобак Володимир Дзьобак Володимир РОЗДУМИ ПРО НАДВАЖЛИВЕ або ЧОМУ НАШІ ОЛІГАРХИ СТАЛИ МОГИЛЬЩИКАМИ НИНІШНЬОЇ УКРАЇНИ

Головним інструментом нинішніх олігархів є безправний люмпен, який живе на подачках від держави, на грані фізичного виживання. Ось чому значна частина пенсіонерів є найкращим їх електоратом, який і допомагає часто приводити до влади їх ставлеників. Для малого і середнього бізнесу сьогодні закриті економічні ліфти у цілих галузях економіки, бо з кожним роком сфери зацікавленості олігархії збільшуються, перекриваючи кисень усім іншим.

Всі блоги
Колонка автора
Всі колонки авторів
Петиції ВАП
ВИМАГАЄМО ІНДЕКСАЦІЇ НАШИХ ПЕНСІЙ!!!
2 Подробиці Подати пропозицію
Опитування
Чи дотримуєтесь Ви правил карантину?

МВФ вимагає повернути банкам право відбирати квартири у боржників валютної іпотеки

Збільшити шрифт Зменшити шрифт
Надіслати
Друкувати

В українців, які мають заборгованість перед банками за валютними іпотечними кредитами, знову можуть забирати нерухомість. Міжнародний валютний фонд вимагає від Верховної ради скасувати мораторій, який нині забороняє конфіскацію такого майна. Водночас МВФ виступає за те, щоб реструктуризацію дозволити лише  тим, у кого сума кредиту на кінець грудня 2013 року не перевищувала мільйона гривень і хто дійсно зможе довести, що має фінансові труднощі.

За підрахунками експертів, сьогодні нараховується близько чотирьох мільйонів українців, які придбали житло в кредит. Значна частина із них, як і кіровоградці Анна та Дмитро, не мають змоги погасити ці кредити через надвисокий курс долара.

– У мене квартира у валютній іпотеці. Брали ми її у 2007 році. У 2008 після стрибка долара думали, не оговтаємося, але нам якимсь дивом вдалося домовитися з банком. Та й працювали ми тоді з чоловіком удвох. Нині щомісячний платіж для нас непосильний. Я у декреті, – розповідає свою іпотечну історію кіровоградка Анна.

Її чоловік додає: якщо прийдуть забирати майно – буде відстрілюватися. Інакшого виходу не бачить.

– Ми довго збирали на квартиру. Стільки років важко працювали, але все-одно не вистачало. Взяли кредит. А завтра до мене прийде якийсь дядько і виселятиме дружину з дитиною? Не дам! Буду відстрілюватися! Хай в тюрму садять, хай що хочуть роблять, але квартира моя. Я не винен, що держава не може справлятися з економікою і не здатна стабілізувати курс. Я не винен, що зараз війна. То чому чиясь недбалість має лягати на мої плечі? – риторично запитує Дмитро. – Я не краду. Я чесно працюю. Я багато і важко працюю…

У свою чергу економіст Дмитро Розенфельд пояснює, що МВФ – це організація, яка просуває країни у сучасне суспільство, у сучасну економіку. Він переконаний, що банк ніколи не забере квартиру, якщо віритиме у платоспроможність.

– Банку не потрібна квартира, йому потрібні живі гроші, – каже експерт і додає, що у банк треба ходити, домовлятися, але у жодному разі не ховатися. – І робити це краще з власним юристом.

— Головна проблема українців – це юридична неграмотність. Більшість людей банально не знають законів, а тому будь-який колектор чи кредитор може легко їх налякати та відібрати майно, – зауважують фахівці.

Як уже повідомлялося, нещодавно Мінфін пообіцяв, що валютні кредити українці повертатимуть за курсом 8 гривень за долар. Такий законопроект уже направили у Верховну раду. Однак, чи розглядатимуть його депутати, зважаючи на вимогу МВФ, – тепер питання. Як і те, як вижити власникам валютної іпотеки.

До списку новин