загрузка...
Блоги
Дзьобак Володимир Дзьобак Володимир РОЗДУМИ ПРО НАДВАЖЛИВЕ або ЧОМУ НАШІ ОЛІГАРХИ СТАЛИ МОГИЛЬЩИКАМИ НИНІШНЬОЇ УКРАЇНИ

Головним інструментом нинішніх олігархів є безправний люмпен, який живе на подачках від держави, на грані фізичного виживання. Ось чому значна частина пенсіонерів є найкращим їх електоратом, який і допомагає часто приводити до влади їх ставлеників. Для малого і середнього бізнесу сьогодні закриті економічні ліфти у цілих галузях економіки, бо з кожним роком сфери зацікавленості олігархії збільшуються, перекриваючи кисень усім іншим.

Всі блоги
Колонка автора
Всі колонки авторів
Петиції ВАП
ВИМАГАЄМО ІНДЕКСАЦІЇ НАШИХ ПЕНСІЙ!!!
2 Подробиці Подати пропозицію
Опитування
Чи дотримуєтесь Ви правил карантину?

Як не стати жертвою російських фейків?

Збільшити шрифт Зменшити шрифт
Надіслати
Друкувати

Не довіряти гучним заголовкам, випробовувати компетентність експертів у матеріалі та остерігатись статей, автор яких пише занадто емоційно і суб’єктивно, радить інформаційний ресурс Stopfake. Саме такі прості поради допоможуть не стати жертвою «фейків» російської пропаганди. Співзасновниця ресурсу Марго Гонтар розповіла Радіо Свобода про особливості російсько-української інформаційної війни.

Інформаційний ресурс Stopfake запрацював у березні 2014 року, активно висвітлюючи анексію Криму. Заснували проект випускники та студенти Могилянської школи журналістики. Наразі над проектом працює команда журналістів, програмістів та перекладачів. Марго Гонтар та Аліна Сугоняко є ведучими відеоверсії спростувань.

Марго Гонтар: Основна Кремлівська лінія — це показувати державу-жертву як державу-агресора. Тобто, Україна показується як агресивна держава, в якої є агресивні інституції — армія, яка винищує власний народ. І для цього використовуються будь-які засоби. Як от, наприклад, виривання із контексту слів Валерія Гелетея (міністра оборони — ред.) про те, що треба готуватися до смертей і таке інше. Міністерство закордонних справ у себе це опублікувало. Також одночасно просувається подача російської сторони як рятівника і, дійсно, миротворця.

Ну і відповідно, щоб показати, як негативно, мовляв, поводить себе українська армія, в липні було багато фотографій із Сирії, або відео з Чечні чи Дагестану показувались як відео зі Сходу. Винною, звичайно, показували українську сторону. Хоча все стосувалось інших конфліктів. І туди ж можна віднести міфи про розіп’ятих хлопчиків. Фактично, ми тому і мали ситуацію з Кримом, і наша проблема зі сходом України теж частково витікають звідти. Адже вони (російські медіа — ред.) там теж використовують слово «бандерівці», а цей термін абсолютно штучно створений.

— Як розрізняти пропаганду від об’єктивної інформації?

— Треба випробовувати кілька джерел, як мінімум, як ця інформація показується в інших джерелах. Тоді, якщо читач побачить зміну акцентів або цифр, — це привід подумати. Крім того, не треба довіряти заголовкам, вони можуть відрізнятися від тексту. Так само варто звертати увагу на будь-які коментарі експертів. Можливо навіть гуглити, хто є тим експертом і чи він є компетентним у питанні.

Крім того варто звертати увагу на джерело. Якщо його немає — варто задуматися, якщо є — перевірити що говориться в оригіналі. Можливо, по дорозі від оригіналу до матеріалу щось змінилося в змісті.

Також слід зважати на емоційність і використання термінів «карателі», «хунта», «бандерівці», «укри». Якщо мова емоційна — це може означати, що в автора бракує фактажу.

Якщо ж медіа повідомляє про подію, але учасники події її не коментують, або навіть говорять, що такої події не було — можна вважати, що це є, скоріше за все, просто страшилка.

До списку новин