загрузка...
Блоги
Дзьобак Володимир Дзьобак Володимир РОЗДУМИ ПРО НАДВАЖЛИВЕ або ЧОМУ НАШІ ОЛІГАРХИ СТАЛИ МОГИЛЬЩИКАМИ НИНІШНЬОЇ УКРАЇНИ

Головним інструментом нинішніх олігархів є безправний люмпен, який живе на подачках від держави, на грані фізичного виживання. Ось чому значна частина пенсіонерів є найкращим їх електоратом, який і допомагає часто приводити до влади їх ставлеників. Для малого і середнього бізнесу сьогодні закриті економічні ліфти у цілих галузях економіки, бо з кожним роком сфери зацікавленості олігархії збільшуються, перекриваючи кисень усім іншим.

Всі блоги
Колонка автора
Всі колонки авторів
Петиції ВАП
ВИМАГАЄМО ІНДЕКСАЦІЇ НАШИХ ПЕНСІЙ!!!
2 Подробиці Подати пропозицію
Опитування
Чи дотримуєтесь Ви правил карантину?

Пенсіонер з Міжгірщини робить дримби і морщить постоли

Збільшити шрифт Зменшити шрифт
Надіслати
Друкувати

Пенсіонер з Міжгірщини Василь Гичка робить дримби і морщить постоли. Він узявся відродити народний промисел, що став не в моді сучасному часу.

Секрет виготовлення постолів 63-річний майстер із села Річка запам’ятав з раннього дитинства, коли чи не в кожній другій-третій оселі рідного осідку водився швець. У них хлопець не лише скотарив, але й до ремесла приглядався.

-У минулі часи селяни мали по дві пари личаків: одні на робочі дні, інші –на вихідні,- розповідає постоляр.- Це м’яке селянське взуття зі шматків шкіри чи гуми без пришивної підошви, зазвичай, носили з онучами або вовняними капцями, прив’язуючи до ніг мотузками-волоками.

Морщити постоли літній майстер почав на прохання своєї дружини-педагога для учнівського фольклорно-етнографічного ансамблю «Верховиночка». За короткий час чоловік бездоганно виконав замовлення жінки, аж любо було глянути на постолики.

А ще Василь Гичка вміло майструє дримби. У кліп ока може зробити цей старомодний музичний інструмент, що досі бринить у верховинській хижі, а особливо серед сільських пастушків на толоках.Нехитрими заготовками для дримби майстру слугують кусочки міді або алюмінію для так званого кросинця, а для жала – пружина з давнього військового кашкета чи будильника. Її тонко виточує, щоб звук був дзвінкоголосим.

Одна з Василевих міні-дримб помандрувала до Австрії, де стала експонатом у музеї щипкових інструментів.

До списку новин