загрузка...
Блоги
Дзьобак Володимир Дзьобак Володимир РОЗДУМИ ПРО НАДВАЖЛИВЕ або ЧОМУ НАШІ ОЛІГАРХИ СТАЛИ МОГИЛЬЩИКАМИ НИНІШНЬОЇ УКРАЇНИ

Головним інструментом нинішніх олігархів є безправний люмпен, який живе на подачках від держави, на грані фізичного виживання. Ось чому значна частина пенсіонерів є найкращим їх електоратом, який і допомагає часто приводити до влади їх ставлеників. Для малого і середнього бізнесу сьогодні закриті економічні ліфти у цілих галузях економіки, бо з кожним роком сфери зацікавленості олігархії збільшуються, перекриваючи кисень усім іншим.

Всі блоги
Колонка автора
Всі колонки авторів
Петиції ВАП
ВИМАГАЄМО ІНДЕКСАЦІЇ НАШИХ ПЕНСІЙ!!!
2 Подробиці Подати пропозицію
Опитування
Чи дотримуєтесь Ви правил карантину?

19 вересня свято Михайла Чудотворця

Збільшити шрифт Зменшити шрифт
Надіслати
Друкувати

На 19 вересня припадає свято Спомину чуда архістратига Михайла.

В Біблії архангел Михаїл зображується як могутній борець проти диявола і темряви, що прагнуть захопити людські душі. Саме тому церква називає його "архістратигом", тобто старшим серед небесних воїнів. На іконах святий Михайло частіше за все змальовується з полум’яним мечем чи довгим списом, котрими пронизує демонічні прояви зла. У перекладі ім’я Михайло (Мікаель) означає "хто як Бог?"

Згадка дива архістратига Михайла датується 4-м століттям. На Заході Малої Азії знаходилась історична місцевість Фрігія. Її «серцем» називали античне місто Іераполь (за іншими даними Гіераполь). Кожен, хто приїжджав сюди, не міг відвести погляду від храму святого архістратига Михайла. Якщо вірити історичним даним, храм було збудовано завдяки жителю містечка Лаодокія, що пройнявся ініціативою віддячити святому за врятування донечки. Однієї ночі архангел Михайло з’явився чоловікові уві сні й повідомив, що його німа донька отримає дар мови після того, як вип’є цілющої води з джерела. Наступного дня дівчинка, скуштувавши диво-води, мовила перші слова. Безмежно вдячний батько вирішив збудувати храм, присвячений рятівникові.

Шістдесят років молитви в святині виконував побожний священик Архип. Віра Архипова, його поради приєднуватися до християнства і наслідувати слово Боже, збентежили язичників. Тож вони вирішили знищити храм і позбутися благочестивого християнина. Для цього з’єднали два русла повноводної гірської річки і направили їх зруйнувати фундамент храму. Угледівши небезпеку, Архип став щиро просити заступництва. За переказом, раптово сяйнув вогонь, святий архістратиг, що прибув з неба, махнув яскравим жезлом - в скелі утворилася велика тріщина, в яку і вибігла вся бурхлива вода. Архип та всі християни, що зібралися тоді біля храму, в молитвах прославили Бога і заступника Михайла за спасіння. А місце, де сталося диво, символічно назвали «Хони», що дослівно перекладається як «ущелина».

Архангела Михайла прославляють і за багато інших вчинених їм дивовиж. Якщо вірити свідченням літописців, святий являвся під час взяття Новгорода, рятував Рим від чуми і навіть допомагав Жанні д’Арк здійснити мету її життя – коронувати Карла VІІ у французькому Реймсі.

В народі свято навали днем Михайла Чудотворця. На празник забороняли займатися фізичною роботою і традиційно готували страви з медом.

Петро КАТЕРИНИЧ

До списку новин