загрузка...
Блоги
Дзьобак Володимир Дзьобак Володимир РОЗДУМИ ПРО НАДВАЖЛИВЕ або ЧОМУ НАШІ ОЛІГАРХИ СТАЛИ МОГИЛЬЩИКАМИ НИНІШНЬОЇ УКРАЇНИ

Головним інструментом нинішніх олігархів є безправний люмпен, який живе на подачках від держави, на грані фізичного виживання. Ось чому значна частина пенсіонерів є найкращим їх електоратом, який і допомагає часто приводити до влади їх ставлеників. Для малого і середнього бізнесу сьогодні закриті економічні ліфти у цілих галузях економіки, бо з кожним роком сфери зацікавленості олігархії збільшуються, перекриваючи кисень усім іншим.

Всі блоги
Колонка автора
Всі колонки авторів
Петиції ВАП
ВИМАГАЄМО ІНДЕКСАЦІЇ НАШИХ ПЕНСІЙ!!!
2 Подробиці Подати пропозицію
Опитування
Чи дотримуєтесь Ви правил карантину?

Виставка «І мертвим, і живим, і ненарожденним…» в Музеї театрального, музичного та кіномистецтва України

Збільшити шрифт Зменшити шрифт
Надіслати
Друкувати

Видатні діячі українського театру, музики та кіномитці шукали свій шлях до Шевченка. Тому в музейній виставці «І мертвим, і живим, і ненарожденним…» ми намагалися показати найяскравіші досягнення цього шляху протягом історії розвитку українського мистецтва в 20-му столітті.

Це незабутня, знакова вистава «Гайдамаки», здійснена реформатором українського театру Лесем Курбасом у 1920 році в Першому українському музично-драматичному театрі ім.. Т. Шевченка. Ця вистава мала великий вплив на розвиток українського театру в 20-му сторіччі, на мистецтво українських акторів, режисерів, художників. Вистава «Гайдамаки» ставилася українськими режисерами в усіх провідних театральних колективах країни, в часи сталінських репресій, в часи «хрущовської відлиги», в часи брежнєвського застою – це був виклик, і водночас намагання не забути своє коріння та історію свого народу. Київ, Харків, Львів, Одеса, Дніпропетровськ і Запоріжжя, ось той неповний перелік міст, де глядачі бачили «Гайдамаків» в інсценізації Л. Курбаса.

На виставці представлені фотографії, програми, афіші, макети декорацій, ескізи і живопис цих незабутніх постановок. А також вперше експонуватиметься режисерська експлікація постановки «Гайдамаків» народного артиста України Василя Василька, що зберігається у фондах музею.

Вперше музей представляє матеріали по створенню кінофільмів за творами

Т. Шевченка, зокрема фільму «Коліївщина» відомого українського кінорежисера і скульптора Іван Кавалеридзе, створеного під впливом курбасівської вистави «Гайдамаки».

Серед художників, твори яких будуть представлені на виставці, такі відомі імена, як Кричевський, Хвостенко-Хвостов, Петрицький, Струхманчук, Волненко, Троценко, Драк, Семашкевич, Проценко, Мігулько, Рєзніков, Бобровніков, Киприян, Вінник, Миронов.

Українські композитори, надихнувшись поезією Шевченка, створювали опери і балети за його творами: «Лілея», «Назар Стодоля», «Катерина», «Наймичка» тощо.

Це такі відомі композитори, як Данькевич, Майборода, Вериківський, Стеценко, Сокольський та Лятошинський, клавіри яких репрезентує музей. Ці твори з великим успіхом ставились на сценах оперних театрів України.

Виставка експонуватиметься до 31 грудня 2014 р.

Тел. для довідок: 280-13-67

До списку новин