загрузка...
Блоги
Дзьобак Володимир Дзьобак Володимир РОЗДУМИ ПРО НАДВАЖЛИВЕ або ЧОМУ НАШІ ОЛІГАРХИ СТАЛИ МОГИЛЬЩИКАМИ НИНІШНЬОЇ УКРАЇНИ

Головним інструментом нинішніх олігархів є безправний люмпен, який живе на подачках від держави, на грані фізичного виживання. Ось чому значна частина пенсіонерів є найкращим їх електоратом, який і допомагає часто приводити до влади їх ставлеників. Для малого і середнього бізнесу сьогодні закриті економічні ліфти у цілих галузях економіки, бо з кожним роком сфери зацікавленості олігархії збільшуються, перекриваючи кисень усім іншим.

Всі блоги
Колонка автора
Всі колонки авторів
Петиції ВАП
ВИМАГАЄМО ІНДЕКСАЦІЇ НАШИХ ПЕНСІЙ!!!
2 Подробиці Подати пропозицію
Опитування
Чи дотримуєтесь Ви правил карантину?

10 осінніх книг із Харкова

Збільшити шрифт Зменшити шрифт
Надіслати
Друкувати

Харківське видавництво “Фоліо” видає чимало видань протягом року. Що ж саме воно приготувало на початок книжкового року, який розпочався у вересні на Форумі видавців, ми залюбки вам розкажемо і покажемо. Також хочемо наголосити на тому, що “Фоліо” має дуже солідну книжкову серію – “Карта Світу”, у якій вийшло чимало знакових творів зарубіжних письменників. ТОП-10 розпочнімо саме з новинок цієї серії і продовжимо вже новими творіннями вітчизняних літераторів.

Читайте українське!

1. У дорозі, Джек Керуак

Джек Керуак (1922—1969) – культовий американський письменник, поет, есеїст, чільний представник літературного покоління бітників, що сформувалося у 1940-х роках у Нью-Йорку і було назване ним самим “Beat Generation”. За своє недовге життя Керуак написав близько 20 книжок, але саме роман “У дорозі”, створений за три тижні, приніс йому всесвітню славу і став класикою американської літератури. Це була розповідь про долю і біль цілого покоління, побудована як джазова імпровізація. “У дорозі” називають “ліричним романом мандрів”. Його герої – люди дороги, ті самі хіпстери, бітники, які жили духом свободи і насолоди. Їхні цінності – це шлях з одного кінця країни в інший, джаз (модний у той час боп), кохання, а точніше секс, випивка, травка і нічні бесіди-одкровення. Кожне нове покоління знаходило в бітниках щось своє, і головний герой роману, скализуб, бабій і п’яниця Дін Моріарті, і сьогодні мандрує на своєму деренчливому “мустанзі” дорогою, яка ніколи не скінчиться…

2. Коли голуби зникли, Софі Оксанен

Софі Оксанен (нар. 1977 р.) – фінська письменниця з естонським корінням, тому не дивно, що її твори присвячені історії Естонії. Її дебютом у літературі став роман “Сталінські корови” (2003), через п’ять років був надрукований роман “Очищення”. “Коли голуби зникли” – третій роман письменниці про Естонію, яка пережила у 40-х роках ХХ століття подвійну окупацію – СРСР, нацистської Німеччини і знову СРСР, – а також вiйну. У центрі оповіді – історія красуні Юдит та її чоловіка Едгара. Пристосовуючись до кожної наступної влади, ставши зрадником і карателем, Едгар служив тим режимам, які знищували естонський народ. Щоб приховати свою співпрацю з фашистами, він підробив уже при Совєтах документи на чуже ім’я. Але навiть двадцять рокiв по тому, в 60-ті роки, страх – його вічний супутник.

3. Рута Танненбаум, Міленко Єрґович

“Рута Танненбаум” (2006) – найвідоміший роман Міленка Єрґовича, за який він отримав літературну премію Меші Селімовича.

Події відбуваються у провінційному багатонаціональному хорватському містечку Загребі (в Югославії) у період між двома світовими війнами. Прототипом головної героїні – Рути Танненбаум – стала талановита дівчинка Лея Дойч, вбита під час Холокосту. Письменник змалював життя звичайної єврейської родини, і перед очима читача наче оживає заплутана і трагічна історія переслідувань євреїв у Хорватії…

4. Леопард, Ю. Несбьо

В Осло з особливою жорстокістю вбито кількох жінок. Убивця – нелюд, він, як леопард, підкрадається до жертви і завдає смертельного удару. У поліції немає жодних версій і підозрюваних. А найголовніше — немає Харрі Холе, який після “справи Сніговика” звільнився й виїхав до Гонконга, де він намагається забутися. Та позаяк Харрі – єдиний норвезький детектив, який дійсно знається на серійних убивцях і не раз мав з ними справу, поліція вирішує для розслідування цього злочину повернути його до Норвегії, в Осло, у відділ вбивств…

5.  Антологія української готичної прози. У 2-х томах, Юрій Винничук, укладач

Готична, або романтична, фантастика в Україні виникла на основі давньої української літератури і народної міфології. Романтики захоплювалися казками й містикою, і згодом міфічні істоти заполонили українську поезію і прозу. Українська народна демонологія набула такої популярності, що захопила не тільки українських, а й російських та польських письменників. Але ані в Росії, ані в Польщі не існувало такого багатства міфологічних образів і сюжетів.

У цій книжці українську моторошну прозу XVIII – ХІХ сторіч представляють твори Григорія Квітки-Основ’яненка, Івана Барщевського, Михайла Чайковського, Івана Гавришкевича, Пантелеймона Куліша, Володимира Росковшенка, Євгена Згарського, Леопольда фон Захер-Мазоха, Наталі Кобринської та багатьох іншіх авторів.

Моторошна, або ґотична, проза – зараз один з найпопулярніших жанрів фантастики. Вона має глибоке коріння, але як жанр розквітла в Європі у XVIII сторіччі. Класична ґотична проза в кожній европейській літературі виглядає по-різному. Особливістю ж слов’янських літератур є те, що надприродне зображається з великою дозою гумору і тяжіє до фольклорного тлумачення фантастичних подій та образів.

Укладач антології – знаний сучасний український письменник і літературознавець Юрій Винничук.

6. Риб’ячі діти, Євген Положій

Євген Положій (1968 р) – відомий письменник, журналіст, громадський активіст. Живе в м. Суми. Закінчив СумДПУ ім. Макаренка, філологічний факультет; школу головних редакторів IREX U-Media, школу газетних менеджерів IREX U-Media, школу бізнес-тренерів ЗМІ. Працює головним редактором газети «Панорама» (м. Суми). Автор книг: “Туркін”, “Мері та її аеропорт”, “Повість про справжнього самурая”, “Потяг”, “Дядечко на ім’я Бог”, “Вежі мовчання”, “По той бік пагорбу”, “Юрій Юрійович, улюбленець жінок”. Якщо ми закриваємо очі на буденне щоденне вбивство бродячих тварин, то рано чи пізно з такою ж легкістю і банальністю люди почнуть вбивати одне одного. Себто так уже і сталося в Україні. “Риб’ячі діти” – це історія білої бродячої суки, яка має безліч імен і одне бажання – врятувати своїх цуценят. Герої тексту – Художник, Пацанчик, Краєзнавець, Танцівниця, Священик, Директор Цвинтаря, Мер, Ветеран, Дівчинка, Собаколов — рятують і знищують, відкривають крематорій і знімають кіно, гублять десятиріччя і колекціонують миті, одвічно шукають шпаринку між невблаганними коліщатками часу, балансуючи між плинністю сучасного світу і меморіалами минулого. Зрештою, кожного з них (кожного з нас) настигає свій персональний Снайпер. Ця книга про людей та країни, що минають.

7. Священна книга гоповідань, Павло Корбчук

Павло Коробчук – один із найцікавіших письменників молодого покоління, автор п’яти поетичних збірок та одного роману, лауреат багатьох конкурсів та літературних слемів. Його твори перекладено англійською, німецькою, італійською, польською, литовською, білоруською, словацькою, російською мовами. Народився й виріс у Луцьку, мешкає в Києві.

“Священна книга гоповідань” – історія життя трьох братів, які потрапляють у парадоксальні кримінальні та вуличні перипетії: викрадення дітей, махінації з нерухомістю, торгівля внутрішніми органами, пограбування банку і товарного поїзда, підробка наукових ступенів, підпал будинку, парламентські вибори, розгін Євромайдану, тощо.

Ця книжка – своєрідний реквієм за гопниками. Книжка про віднаходженя релігійності, про фікцію “своєї землі”, про кризу середнього віку, про примирення зі старістю, зрештою – про любов.

8. Забути неможливо зберегти,Тимур і Олена Литовченки

Справжнє життя газетяра – це суцільна рутина, далеко не завжди приємна. Тільки час від часу в повсякденній багнюці спалахують яскраві епізоди, а народжені на їхній основі матеріали здатні вразити читачів та викликати заздрість колег. Проте саме з отакими “діамантами” треба бути вкрай обережним! Наприклад, зв’язавшися з четвіркою борців за справедливість, чиї наміри видаються вкрай шляхетними, можна і помилитися. Тоді настає час згадати, що закони журналістики написані в буквальному розумінні кров’ю тих, хто їх порушував… і подумати, як би самому не перетворитись на чергову криваву плямку в черговому правилі газетярської роботи.

9. Льодовик, Олександр Вільчинський

Олександр Вільчинський (нар. 1963 р.) – відомий український прозаїк, есеїст. Живе і працює в Тернополі. У видавництві “Фоліо” вийшли друком його книжки “Дерева на дахах” (2010), “Криївка” (2011), “Останній герой” (2012). “Льодовик” – це роман-застереження про те, що було б, якби… Словом, якби раптом підтвердилася одна з наукових гіпотез про початок нового льодовикового періоду. У романі льодовик зупиняється на кордоні України, але то мала втіха, й українцям доводиться не лише виживати самим, а й допомагати своїм заклятим північно-східним сусідам московітам, країну яких поглинула крига. Утім герої і персонажі “Льодовика” не лише борються за виживання у важких умовах глобальних змін клімату, але й переживають духовні пошуки, працюють і святкують, мріють і закохуються, страждають і радіють життю, як тільки можуть.

10. Справжня історія раннього нового часу, Олексій Мустафін

Олексій Мустафін – відомий український журналіст і медіаменеджер, генеральний директор телеканалу “Мега”. Закінчив педагогічний університет імені Драгоманова (історичний факультет). Працював журналістом у виданні “УНІАН-тижневик”, часописах “Пост-Поступ”, “День”, “Київський телеграф”, “Профіль”, “Дзеркало тижня”, на телеканалі “1+1″. Очолював служби новин на каналах “Інтер” і СТБ. Автор телевізійних фільмів.

“Справжня історія Раннього Нового часу” – це книжка про народження сучасного світу, об’єднаного Великими географічними відкриттями, про добу абсолютних монархій і перших колоніальних імперій, Реформації і Просвітництва. Чому маленьким європейським державам вдалося підкорити цілі континенти? Кого насправді збагатили заокеанські золото і прянощі? Чим поява біржи допомогла науковій революції, а вживання кави – утвердженню прав і свобод людини? Де з’явилися перші газети і політичні партії? Ким насправді були загадкові масони і розенкрейцери? Відповіді на ці та багато інших запитань дозволяють не лише дізнатися про цікаві факти, але й зрозуміти “логіку історії”.

До списку новин