загрузка...
Блоги
Дзьобак Володимир Дзьобак Володимир РОЗДУМИ ПРО НАДВАЖЛИВЕ або ЧОМУ НАШІ ОЛІГАРХИ СТАЛИ МОГИЛЬЩИКАМИ НИНІШНЬОЇ УКРАЇНИ

Головним інструментом нинішніх олігархів є безправний люмпен, який живе на подачках від держави, на грані фізичного виживання. Ось чому значна частина пенсіонерів є найкращим їх електоратом, який і допомагає часто приводити до влади їх ставлеників. Для малого і середнього бізнесу сьогодні закриті економічні ліфти у цілих галузях економіки, бо з кожним роком сфери зацікавленості олігархії збільшуються, перекриваючи кисень усім іншим.

Всі блоги
Колонка автора
Всі колонки авторів
Петиції ВАП
ВИМАГАЄМО ІНДЕКСАЦІЇ НАШИХ ПЕНСІЙ!!!
2 Подробиці Подати пропозицію
Опитування
Чи дотримуєтесь Ви правил карантину?

Українські вибори не були просто перемогою прихильників проєвропейського курсу. Вони стали перемогою самої демократії.

Збільшити шрифт Зменшити шрифт
Надіслати
Друкувати

Автор: Лінда Кінслер

У час, коли надходять результати парламентських виборів, які відбулися у неділю в Україні, а з ними і велика кількість спекуляцій стосовно того, як виглядатиме новий уряд, - коаліційні переговори вже в процесі реалізації; сам факт виборів є найкращим підґрунтям для стриманих надій стосовно майбутнього країни. П'ятдесят три відсотки електорату прийшло проголосувати за те, що було значною мірою чесним голосуванням, незважаючи на обстріли в деяких областях. У Донецьку та Луганську, де хитке "перемиря" принесло невелике полегшення від бойових дій, явка виборців склала менше 33 відсотка. 

До вчорашнього дня залишався при владі саме той парламент, що у січні санкціонував безглузді антипротестні закони тодішнього Президента Віктора Януковича. (Недарма останнє опитування показало, що 74 відсотки українців не мали жодної або мали незначну довіру до парламенту). Усунення від влади тих депутатів, більшість з яких були соратниками Януковича, було одним з основних завдань  революції на Майдані, навіть більш важливішим, ніж обрання нового президента. Поганою новиною є те, що опозиційний блок, який складається в основному з повторно вибраних представників проросійської Партії регіонів, набрав 9,8 відсотків голосів, в основному за рахунок все ще актуальної підтримки у знищених війною східних регіонах. Вона матиме істотну присутність у Верховній Раді.

Проте, більш важливим є те, що Президент України Петро Порошенко і його прем'єр-міністр Арсеній Яценюк можуть заявити про перемогу на основі близько 50 відсотків вже порахованих бюлетенів: їхні партії мають майже однакові результати,  21.47 % і 21.62 % відповідно, згідно з даними "Інтерфакс". Оскільки жоден не здобув чіткої більшості, їм доведеться заключити угоду, і відкритий у розмові Яценюк майже напевно збереже посаду прем'єр-міністра. Новий парламент буде сильно проєвропейським, але це не буде "демократична, реформаторська, проукраїнська і проєвропейська" утопія, до якої Порошенко закликав; як зауважив Балаж Ярабік з Фонду Карнегі, Арсеній Яценюк та Петро Порошенко, швидше за все, матимуть  протистояння стосовно того, як запроваджувати реформи, і їм доведеться домовлятися з п'ятьма іншими партіями, що перейшли  5% бар'єр представництва в парламенті, серед них Опозиційний блок і Самопоміч, реформаторська партія на чолі з Андрієм Садовим, міським головою Львова, демократичним активістом Ганною ГОПКО, і організатором батальйону "Донбас" Семеном Семенченком, які, як очікується, створять коаліцію з партіями Петра Порошенка і Яценюка. 

Беручи до уваги ці результати, Порошенкові буде складно, але в жодному разі не неможливо,  приступити до ухвалення тих реформ, які український народ так довго вимагає. Кістяк молодих активістів, у тому числі й колишні журналісти Мустафа Наєм, Сергій Лещенко, Світлана Заліщук, є частиною нового покоління політиків, які, швидше за все, гарантуватимуть собі місця у парламенті - вони допомогли провести революцію на Майдані і зараз сподіваються реалізувати свої цілі, у тому числі змінити парламентську систему та усунути дипломатичну недоторканність депутатів. Вони вже стикнулися з корупцією та тіньовою хворобою української політики і мають впертість, яка необхідна, щоб її змінити. Можливо, вони власне це і зроблять: Садовий вже заявив про те, що в обмін на приєднання до коаліції Петра Порошенка та надання Президенту більшості, яку він потребує, Самопоміч буде вимагати від Порошенка надати міністерські портфелі "найкращим експертам у цих галузях" замість "своїх друзів, знайомих, колег".

Результати виборів також можуть бути найкращим сигналом стосовно того, що тривале припинення вогню та газові угоди з Росією незабаром будуть погоджені. Міністр закордонних справ РФ Сергій Лавров повідомив, що Росія визнає результати виборів, і більшість партій, як здається, надають пріоритет мирному врегулюванню, замість повернення контрольованих бойовиками територій (екс-прем'єр-міністр України Юлія Тимошенко надає перевагу протилежній думці, що є однією з причин її незначного представництва в парламенті). Україна зробила надто багато болючих поступок бойовикам та їх спонсорам у Москві і, однозначно, зробить ще більше. Демократія - справа важка, як президент США Барак Обама свого часу висловився; вона діє лише короткий відрізок часу. Це урок, який Україна засвоює дуже добре. 

Переклад з англійської.

Здійснив Роман Олійник, директор відділу з міжнародних відносин.

До списку новин