загрузка...
Блоги
Дзьобак Володимир Дзьобак Володимир РОЗДУМИ ПРО НАДВАЖЛИВЕ або ЧОМУ НАШІ ОЛІГАРХИ СТАЛИ МОГИЛЬЩИКАМИ НИНІШНЬОЇ УКРАЇНИ

Головним інструментом нинішніх олігархів є безправний люмпен, який живе на подачках від держави, на грані фізичного виживання. Ось чому значна частина пенсіонерів є найкращим їх електоратом, який і допомагає часто приводити до влади їх ставлеників. Для малого і середнього бізнесу сьогодні закриті економічні ліфти у цілих галузях економіки, бо з кожним роком сфери зацікавленості олігархії збільшуються, перекриваючи кисень усім іншим.

Всі блоги
Колонка автора
Всі колонки авторів
Петиції ВАП
ВИМАГАЄМО ІНДЕКСАЦІЇ НАШИХ ПЕНСІЙ!!!
2 Подробиці Подати пропозицію
Опитування
Чи дотримуєтесь Ви правил карантину?

Українcьке газопостачання під питанням, оскільки Росія домагається платіжної угоди від ЄС

Збільшити шрифт Зменшити шрифт
Надіслати
Друкувати

Автор: Алістар Макдональд

Брюссель, 30 жовтня (Reuters) - зусилля України щодо розблокування поставок російського газу в зимовий період зайшли в глухий кут у четвер, оскільки, за словами представників Москви, вони вимагають твердіших зобов'язань від Європейського Союзу щодо покриття попередніх платежів Києва за енергоносії.

Переговори за головуванням ЄС були перенесені, оскільки затягнулися допізна, як повідомили російським інформагентствам Міністр палива та енергетики Олександр Новак і глава російського "Газпрому". Вони будуть відновлені сьогодні пізніше, якщо Україна та ЄС укладуть міцну угоду з фінансування, як заявив глава "Газпрому" Олексій Міллер.

Українські та європейські чиновники були недоступні для коментарів. Представниця комісара ЄС з питань енергетики Гюнтера Eттінґера виступила із повідомленням, що   брифінг, який був попередньо призначений на 8:30 ранку (0730 GMT) на випадок досягнення згоди, скасовано.

Вже було досягнуто згоди щодо ціни, яку Київ буде платити за газ у зимовий період, та об'єми палива, які слід поставити і погашення боргу в близько $3,1 млрд. по несплачених українських рахунках, але Москва, яка відрізала життєво важливі трубопроводи у червні, коли конфлікт з Україною і Заходом поглибився, хоче більше юридичних гарантій щодо спроможності Києва наперед заплатити близько $1,6 млрд. за новий газ.

Деякі критики Росії запитують, чи фінансова сторона є справжньою мотивацією Москви, чи може продовження суперечки з колишньою радянською Україною та її західними союзниками влаштовує московську дипломатичну програму.

Україна веде переговори з існуючими кредиторами ЄС і МВФ, та канцлер Німеччини Ангела Меркель, будучи занепокоєною з приводу життєво важливих поставок російського газу до решти країн Європи, згадала про проміжне фінансування для Києва. Але російські представники заявили, що хотіли б бачити підписану угоду про фінансування України з боку ЄС.

 Агентство "РІА Новини" процитувало Новака, який повідомив, що йому сказали під час переговорів, ніби Україна вела перемовини з Європейською Комісією та Міжнародним валютним фондом щодо питань субсидіювання 4 млрд кубометрів газу, але він не побачив жодних гарантій.

"Не йшлося про гарантії, але лише заяви від українців, - сказав він. - Ми не побачили жодних письмових гарантій".

Він зазначив, що Росія  запропонувала відкрити газові крани лише тоді, коли Україна, економіка котрої знаходиться у стані кризи і яка має довгу проблемну історію з розрахунками, здійснить попередні платежі. "Якщо є гроші, буде газ", - заявив Новак.

"Все що стосується фінансових питань, все що стосується гарантій, які Європейська комісія надасть Україні, всі ці домовленості будуть викладені у двосторонньому протоколі", - цитує  слова Міллера агентство ТАСС.

"Якщо таких угод не буде досягнуто, то, відповідно, не буде ніяких переговорів і  документи не будуть підписані. Якщо буде угода між Європейською Комісією та Україною, то ми можемо очікувати підписання всіх тристоронніх документів".

Температура падає

Відключення газу мало невелике значення протягом місяців. Але тиск щодо прийняття угоди зростає, оскільки температура надворі почала падати нижче позначки нуль і європейський комісар ЄС з питань енергетики Гюнтер Eттінґер, який виступає посередником, готується залишити офіс в п'ятницю, даючи шлях новій Європейській Комісії.

Обидві сторони підійшли впритул до угоди у вересні, проте минулого тижня виникли широкі розбіжності щодо платоспроможності Києва.

Дехто з численних критиків російського президента Володимира Путіна у східній Європі ставить під сумнів його комерційний інтерес до укладання договору і вважають, що температура в українських будинках у найближчі місяці буде більше визначатися кремлівськими розрахунками її геостратегічних інтересів.

Еттінгер, німець, заявив перед початком переговорів у середу, що шанс на прорив є 50 на 50. Якщо він не посприяє рішенню, то це стане справою його словацького наступника, Мароша Севковіця, який обійме цю посаду в суботу.

Вибори на вихідних повернули прозахідний парламент у Київ, потенційно роздмухуючи напруженість у відносинах з Москвою, хоча дипломатичний представник Росії у ЄС Володимир Чижов заявив у четвер, що настрої тепер можуть бути більш розслабленими, оскільки голосування вже відбулося.

"Під час останнього раунду переговорів, і давайте не будемо цього приховувати, передвиборна ситуація мала свій вплив на українську сторону", - повідомив Чижов для РІА. Єдиним невирішеним питанням, за його словами, є те, де взяти кошти на зимові поставки.

Не тільки гроші

Український "Нафтогаз" відклав $3,1 млрд. на спеціальному рахунку для погашення значної частини боргу перед "Газпромом", але Росія також вимагає передоплати за зимові поставки, перед тим як вона буде готова знову відкрити крани.

Київ говорить, що працює над тим, щоб залучити більше грошей від усіх можливих джерел фінансування, включаючи Європейський Союз. Європейська Комісія розглядає запит України, зроблений минулого тижня, щодо подальшого кредитування на 2 млрд. євро.

Але Київ також стверджує, що лише грошей не достатньо.

"У мене склалося враження, що російська сторона не хоче погоджуватися", - Міністер фінансів України Олександр Шлапак повідомив у вівторок.

Аналітики заявили, що  завдання надати достатньо гарантій, аби задовольнити Росію, може бути дуже важким, навіть якщо "Газпром" і, більш глобально, російська казна, вітатимуть нові надходження у час, коли економіка потерпає від наслідків західних торговельних санкцій.

Україна у той же час всіма силами намагається отримати письмові гарантії, що будь-яка угода щодо ціни буде мати довгостроковий характер.

У всіх сторін поставлено багато на кону.

Росія постачає близько третини газу Європейського союзу, приблизно половина котрого подається через Україну.

У свою чергу Україна залежить від Росії на близько 50 відсотків і, незважаючи на сховища, має зимовий "недобір" у близько 3 - 4 млрд кубометрів (м), у залежності від погодних умов.

У Росії газовий сектор становить приблизно п'яту частину національного бюджету.

Санкції запроваджені для Росії, які у вівторок  чиновники ЄС вирішили залишити без змін, оскільки конфлікт в Україні все ще триває, послаблюють і без того слабку економіку. Але Москва, мабуть, готова терпіти набагато більше труднощів заради своїх політичних цілей.

"Економічним чинникам, як правило, не надають пріоритету, коли на кону стоять питання національної безпеки", - Паскуале Де Мікко, національний експерт відділу політики Європейського парламенту сказав у своєму науковому дослідженні, присвяченому опціям європейського газопостачання.

"Що є однозначним, так це те, що газова війна створює ризики заподіяти шкоди обом сторонам у короткостроковій перспективі, і перешкоджатиме майбутнім зусиллям повторно встановити взаємоприйнятні довірливі відносини". (Додаткові доповіді від Лідії Келлі та Володимира Солдаткіна у Москві та Барбари Льюіс у Брюсселі)

 

Переклад з англійської.

Здійснив Роман Олійник, директор відділу з міжнародних відносин.

До списку новин