загрузка...
Блоги
Дзьобак Володимир Дзьобак Володимир РОЗДУМИ ПРО НАДВАЖЛИВЕ або ЧОМУ НАШІ ОЛІГАРХИ СТАЛИ МОГИЛЬЩИКАМИ НИНІШНЬОЇ УКРАЇНИ

Головним інструментом нинішніх олігархів є безправний люмпен, який живе на подачках від держави, на грані фізичного виживання. Ось чому значна частина пенсіонерів є найкращим їх електоратом, який і допомагає часто приводити до влади їх ставлеників. Для малого і середнього бізнесу сьогодні закриті економічні ліфти у цілих галузях економіки, бо з кожним роком сфери зацікавленості олігархії збільшуються, перекриваючи кисень усім іншим.

Всі блоги
Колонка автора
Всі колонки авторів
Петиції ВАП
ВИМАГАЄМО ІНДЕКСАЦІЇ НАШИХ ПЕНСІЙ!!!
2 Подробиці Подати пропозицію
Опитування
Чи дотримуєтесь Ви правил карантину?

Російсько-українська газова угода гарантує зимове газопостачання в ЄС

Збільшити шрифт Зменшити шрифт
Надіслати
Друкувати

Росія погодилась на відновлення постачання газу в Україну протягом зими, згідно з досягнутою домовленістю за посередництва Європейського Союзу.

 

Угода також гарантує, що постачання газу до країн ЄС через Україну буде надійним.

"Зараз немає підстав для людей в Європі залишатися в холоді цієї зими", - сказав Президент Європейської Комісії Жозе Мануель Баррозу.

Головний енергетик Європейського Союзу Гюнтер Еттінгер сказав, що він упевнений у тому, що Україна зможе дозволити собі заплатити за газ, який їй потрібен.

Він також додав, що угода може бути "Першою іскоркою" надії на спад напруженості у відносинах між РФ і Україною.

Ми можемо сказати громадянам Європи, що гарантуємо безпеку газопостачання зимою".

 

"Це важливий крок для нашої спільної енергетичної безпеки на європейському континенті", - сказав пан Х. Баррозу.

Угода завершила місяці переговорів між представниками ЄС та українського і російського міністрів енергетики.

Умови домовленості включають ЄС як гаранта українських закупівель газу в Росії і як помічника у виплаті неоплачених боргів.

Загальний пакет вартує $ 4,6 мільярда фунтів (2,87млрд), і гроші надходитимуть від Міжнародного валютного фонду та ЄС. Кінцева сума включає субсидіювання з уже існуючих домовленостей з ЄС та МВФ.

"Безпрецедентний масштаб допомоги від ЄС буде виплачений вчасно, а Міжнародний валютний фонд запевнив Україну, що вона може використовувати всі фінансові ресурси, які є у розпорядженні, щоб заплатити за газ", - йдеться в заяві ЄС.

"Подальшу роботу з міжнародними фінансовими установами щодо фінансової допомоги Україні, а також стосовно поставок газу буде продовжено. Але всі три сторони було запевнено, що Україна матиме необхідні фінансові засоби".

Невідкладність з огляду на зиму

Постачання газу було припинено через прострочені платежі, коли Росія скасувала субсидії, надані Україні за імпортування газу, а це означає, що ціна на газ, яку платила Україна, різко зросла.

Однак фоном для суперечки став російський конфлікт з Україною та західні санкції стосовно Москви.

Я хочу вас запевнити, що Росія завжди була надійним постачальником енергоресурсів до Європи та інших споживачів".

 

Хоча вплив від заборони газу був відносно невеликий, наближення зими зробило потребу в угоді більш актуальною.

Олександр Мотиль, професор Університету Рутгерса-Ньюарка, заявив, що угода є "хорошою новиною для України, тому що існувала очевидна ймовірність того, що населення не буде мати достатньо тепла протягом зими."

Угода була також хорошою новиною для Європейського союзу, як він сказав Бі-Бі-Сі. У будь-якому випадку ще надто рано говорити про те, чи угода може стати передвісником прориву в російсько-українських стосунках.

Ставка російського газу в українських потребах становить приблизно 50 відсотків. Незважаючи на сховища, Україна має зимову недостачу у близько 3 - 4 млрд кубометрів газу, як стверджують аналітики.

Росія забезпечує близько третини потреб Європейського Союзу в газі, близько половини якого прокачується через Україну.

Міністр енергетики РФ Олександр Новак сказав на прес-конференції, що угода забезпечить газопостачання до України та Європи.

"Я хочу вас запевнити, що Росія завжди була надійним постачальником енергоресурсів до Європи та інших споживачів. Вона була, є і буде надійним постачальником.

"Осінній та зимовий періоди є безпечними для України, і постачання європейським споживачам буде також стабільним" Ми переконані, що наші майбутні стосунки будуть конструктивними і що наші домовленості будуть виконані", - сказав він.

Попередні платежі

Прем'єр-міністр України Арсеній Яценюк заявив, що ЄС погодився служити гарантом ціни на газ, яку Київ платитиме Росії.

Україна платитиме $378 за 1000 куб. м до кінця  2014 року та $365 в першому кварталі 2015 року.

Пан Яценюк сказав, що Київ готовий виплатити борги за газ відразу після того, як буде укладено будь-яку угоду.

Суму в $ 1.45bn буде виплачено негайно і ще $ 1.65 млрд до кінця року, сказав він.

Новак наполягав, що Україна буде змушена платити наперед за нові поставки.

Еттінгер, який залишає посаду європейського комісара з енергетики у п'ятницю, сказав: "Ми можемо сказати громадянам Європи, що ми гарантуватимемо безпеку поставок протягом зими".

Тим часом французькі та німецькі президенти заявили, що вони провели розмови з президентом Росії Володимиром Путіним і його українським колегою Петром Порошенком у четвер увечері.

Всі четверо привітали рішення перемовин, як про це говориться у спільній заяві європейських керівників.

Переклад з англійської.

Здійснив Роман Олійник, директор відділу з міжнародних відносин.

До списку новин