загрузка...
Блоги
Дзьобак Володимир Дзьобак Володимир РОЗДУМИ ПРО НАДВАЖЛИВЕ або ЧОМУ НАШІ ОЛІГАРХИ СТАЛИ МОГИЛЬЩИКАМИ НИНІШНЬОЇ УКРАЇНИ

Головним інструментом нинішніх олігархів є безправний люмпен, який живе на подачках від держави, на грані фізичного виживання. Ось чому значна частина пенсіонерів є найкращим їх електоратом, який і допомагає часто приводити до влади їх ставлеників. Для малого і середнього бізнесу сьогодні закриті економічні ліфти у цілих галузях економіки, бо з кожним роком сфери зацікавленості олігархії збільшуються, перекриваючи кисень усім іншим.

Всі блоги
Колонка автора
Всі колонки авторів
Петиції ВАП
ВИМАГАЄМО ІНДЕКСАЦІЇ НАШИХ ПЕНСІЙ!!!
2 Подробиці Подати пропозицію
Опитування
Чи дотримуєтесь Ви правил карантину?

Якщо роботодавець просить піти у відпустку за власний кошт

Збільшити шрифт Зменшити шрифт
Надіслати
Друкувати

До досягнення пенсійного віку мені залишився рік. Чи зобов’язаний я на вимогу працедавця брати відпустку за власний кошт?

Микола Кравець. Дніпропетровський район

Шановний Миколо Андрійовичу, Законом України «Про відпустки» передбачено надання двох видів відпусток без збереження заробітної плати: відпусток, що надаються працівникам через суб’єктивне право, що належить їм згідно з законом, тобто в обов’язковому порядку, і відпусток, наданих за погодженням сторін (працедавця і працівника).

У випадках, передбачених ст. 25 Закону «Про відпустки», працівникові по його бажанням надається в обов’язковому порядку відпустка без збереження заробітної плати. Ст. 26 Закону «Про відпустки» визначено право працівника на відпустку без збереження заробітної плати за угодою сторін. Так, через сімейні обставини і з інших причин працівникові може надаватися відпустка без збереження заробітної плати на термін, обумовлений угодою між працівником і власником чи уповноваженим ним органом, але не більше ніж 15 календарних днів за рік.

Важливими гарантіями при наданні відпусток без збереження заробітної плати, встановлених статтями 25 і 26 Закону України «Про відпустки», є те, що на час їх надання за працівником зберігається його місце роботи (посада), а час перебування в таких відпустках відповідно до пункту 4 статті 9 даного Закону України зараховується в стаж роботи, що дає право на щорічну основну відпустку.

Отже, відпустка без збереження заробітної плати що надається працівникові в обов’язковому порядку, і відпустка без збереження заробітної плати за угодою сторін (ст. 26 Закону) надається лише за бажанням працівника, а не за ініціативи працедавця. Примусове відправлення працівників у відпустку без збереження заробітної плати є грубим порушенням законодавства про працю, за що працедавець в установленому порядку має бути притягнений до відповідальності.

Функції державного контролю за дотриманням законодавства про працю, у тому числі про відпустки, здійснює Державна інспекція України з питань праці і її територіальні органи, куди працівники мають право звернутися за захистом своїх трудових прав.

До списку новин