загрузка...
Блоги
Дзьобак Володимир Дзьобак Володимир РОЗДУМИ ПРО НАДВАЖЛИВЕ або ЧОМУ НАШІ ОЛІГАРХИ СТАЛИ МОГИЛЬЩИКАМИ НИНІШНЬОЇ УКРАЇНИ

Головним інструментом нинішніх олігархів є безправний люмпен, який живе на подачках від держави, на грані фізичного виживання. Ось чому значна частина пенсіонерів є найкращим їх електоратом, який і допомагає часто приводити до влади їх ставлеників. Для малого і середнього бізнесу сьогодні закриті економічні ліфти у цілих галузях економіки, бо з кожним роком сфери зацікавленості олігархії збільшуються, перекриваючи кисень усім іншим.

Всі блоги
Колонка автора
Всі колонки авторів
Петиції ВАП
ВИМАГАЄМО ІНДЕКСАЦІЇ НАШИХ ПЕНСІЙ!!!
2 Подробиці Подати пропозицію
Опитування
Чи дотримуєтесь Ви правил карантину?

Президент України закликає скасувати результати сумнівних виборів

Збільшити шрифт Зменшити шрифт
Надіслати
Друкувати

Автори: Ніл Баклі у Лондоні, Роман Олерчик у Києві та Катріна Хіл у Москві

Президент України Петро Порошенко заявив, що має намір звернутися до парламенту України з проханням скасувати закон, який надає більше автономії самопроголошеним східним регіонах після того, як вони провели ніким не визнані вибори, які поставили під загрозу двомісячну угоду про перемиря.

Його заява надійшла в той час, як генеральний секретар НАТО попередив, що російські війська передислоковуються до кордону України і заявив, що Москва продовжує проводити тренування повстанців на Сході країни і постачати обладнання та допомогу.

Виступаючи на екстреному засіданні Ради національної безпеки України пізно ввечері у вівторок Порошенко сказав, що армія надіслала підкріплення для оборони від можливого майбутнього наступу бойовиків, підтримуваних Росією, на східні міста: Харків, Маріуполь та Дніпропетровськ.

Він наполягав щоб недільні спірні вибори в контрольованих повстанцями регіонах Донецька та Луганська були скасовані. Але президент зазначив, що Україна буде дотримуватись угод про припинення вогню, досягнутих у Мінську 5 вересня.

"Я залишаюся прибічником мирного плану. Але це не означає, що України не буде готова до рішучого курсу дій на випадок песимістичного, негативного сценарію", - сказав він.

Недільні вибори в Донецькій і Луганській областях становлять найбільшу на даний момент загрозу для Мінського перемир’я. Вони також погрожують посилити розкол України, залишивши дві найсхідніші області поза контролем Києва.

Захід піддав вибори гострій критиці, а генеральний секретар ООН Пан Гі-мун у вівторок назвав їх "невдалими і непродуктивними". Але Росія визнала волю жителів регіонів, хоча не дійшла до однозначного визнання виборів і заявила, що вибори визначили двох лідерів, які зараз можуть вести переговори з Києвом.

Мінська угода передбачала, щоб дострокові вибори в самопроголошених східних регіонах відбулися за українським законодавством. Вона також передбачала запровадження закону для надання цим регіонам спеціального статусу і більше автономії, які Порошенко провів через парламент України у вересні.

Але більша автономія, як очікувалось, набуде чинності лише після того, як місцеві чиновники та депутати будуть обрані в запланованих грудневих виборах, згідно з українським законодавством, та визнані на міжнародному рівні. Замість цього, обидві області організували вибори під своїм патронатом.

Олексій Гарань, вчений-політолог з Університету Києво-Могилянська академія, сказав що президенту не залишалось нічого, як тільки скасувати закон про особливий статус.

"Порошенко запропонував колосальний компроміс, коли пропонував цю автономію та регіональні вибори в своїй мирній угоді, - сказав Гарань, відзначивши, що це зашкодило  партії Порошенка під час парламентських виборів в Україні 26 жовтня. - Але продовжувати його зараз було б фікцією."

Президент зазначив, що не може бути ніяких переговорів з лідерами, яких Київ вважає нелегітимними.

Але він також спробував взяти моральну першість, зазначивши, що Україна продовжує постачати тепло та електроенергію самопроголошеним регіонам, хоча "не отримала жодної копійки" оплати.

Тім Аш, спеціаліст по ринках що розвиваються в Standard Bank, вважає, що слова Порошенка були спрямовані частково до ЄС і США.

"Я думаю, що Київ має сподівання, що Захід зробить щось, аби змусити Москву почати виконувати Мінський протокол", - сказав він.

Чиновники США та ЄС заявили, що навряд чи введуть подальші санкції щодо Росії після недільних виборів, але можуть зробити це, якщо Москва і надалі не виконуватиме Мінські положення.

У Москві чиновники наполягають, що висловлена реакція російського уряду на вибори була спробою стримати кризу. Григорій Карасін, заступник міністра закордонних справ, сказав, що Москва вважає, що вибори надали двом проросійським лідерам у областях мандат на переговори з центральною українською владою, і закликав до діалогу між лідерами бойовиків та Києвом.

Чиновник зовнішньополітичного відомства Росії відхилив західний критицизм, мотивуючи це тим, що Москва пішла б набагато далі, якщо вона мала намір роздувати напругу. "Необхідно звернути увагу на те, що не згадується про офіційне визнання виборів, - сказав урядовець. - Також слід зазначити, що ми підтримуємо політичне вирішення питання і запропонували свою підтримку до його досягнення."

 

Переклад з англійської.

Здійснив Роман Олійник, директор відділу з міжнародних відносин.

До списку новин