загрузка...
Блоги
Дзьобак Володимир Дзьобак Володимир РОЗДУМИ ПРО НАДВАЖЛИВЕ або ЧОМУ НАШІ ОЛІГАРХИ СТАЛИ МОГИЛЬЩИКАМИ НИНІШНЬОЇ УКРАЇНИ

Головним інструментом нинішніх олігархів є безправний люмпен, який живе на подачках від держави, на грані фізичного виживання. Ось чому значна частина пенсіонерів є найкращим їх електоратом, який і допомагає часто приводити до влади їх ставлеників. Для малого і середнього бізнесу сьогодні закриті економічні ліфти у цілих галузях економіки, бо з кожним роком сфери зацікавленості олігархії збільшуються, перекриваючи кисень усім іншим.

Всі блоги
Колонка автора
Всі колонки авторів
Петиції ВАП
ВИМАГАЄМО ІНДЕКСАЦІЇ НАШИХ ПЕНСІЙ!!!
2 Подробиці Подати пропозицію
Опитування
Чи дотримуєтесь Ви правил карантину?

Дукачі з минулих століть

Збільшити шрифт Зменшити шрифт
Надіслати
Друкувати

На Рівненщині відтворюють старовинні жіночі прикраси.

Колекцію дукачів — легендарних прикрас, які носили заможні панянки, хочуть створити представники громадської організації «Центр дослідження відродження Волині». На сьогодні вже є три такі експонати. Два перші — періоду XX та XIX століть, а третій, який завершили нещодавно, — кінця ХVІІІ століття. Дукачами називали прикраси з монет. У них була дірочка чи вушко, а навколо — коштовне обрамлення. У деяких джерелах ідеться про те, що дукачі для дівчаток зазвичай дарували хресні батьки. Загалом же такі прикраси носили багаті селяни та міщани.

Тим часом третій у колекції волинський дукач зробили на основі талера Патрона Баварія (1782 рік). У планах реконструкторів — відтворити прикраси до X століття, розповів керівник громадської організації «Центр дослідження відродження Волині» Володимир Дзьобак. Також є намір відродити одяг усіх соціальних груп різного періоду — і купців, і селян.

На сьогодні копії найстаріших волинських прикрас — дукачів — можна побачити в майстерні з ручного ткацтва, що в Радивилові. Тут зібрано чимало старожитностей. Зокрема ткацькі експонати (в колекції є й веретена, й прядки, й терлиця, й снувальниця, й різноманітні верстати), а також автентичний одяг. Крім цього, в майстерні є й знамените серпанкове полотно, із якого шили весільний одяг.

Тетяна ІЛЬНИЦЬКА

До списку новин