загрузка...
Блоги
Дзьобак Володимир Дзьобак Володимир РОЗДУМИ ПРО НАДВАЖЛИВЕ або ЧОМУ НАШІ ОЛІГАРХИ СТАЛИ МОГИЛЬЩИКАМИ НИНІШНЬОЇ УКРАЇНИ

Головним інструментом нинішніх олігархів є безправний люмпен, який живе на подачках від держави, на грані фізичного виживання. Ось чому значна частина пенсіонерів є найкращим їх електоратом, який і допомагає часто приводити до влади їх ставлеників. Для малого і середнього бізнесу сьогодні закриті економічні ліфти у цілих галузях економіки, бо з кожним роком сфери зацікавленості олігархії збільшуються, перекриваючи кисень усім іншим.

Всі блоги
Колонка автора
Всі колонки авторів
Петиції ВАП
ВИМАГАЄМО ІНДЕКСАЦІЇ НАШИХ ПЕНСІЙ!!!
2 Подробиці Подати пропозицію
Опитування
Чи дотримуєтесь Ви правил карантину?

Європа не визнає Голодомор геноцидом через газову залежність – режисерка

Збільшити шрифт Зменшити шрифт
Надіслати
Друкувати

У Києві відбулася прем’єра документальної стрічки «Голодомор. Забутий геноцид» – першого французького фільму про Голодомор, заснований на історії однієї родини. Режисерка стрічки Бенедикт Бане переконана: про трагедію 1932-33 років має дізнатися якомога більше людей. І каже, що деякі великі європейські країни й досі не визнали Голодомор геноцидом саме через економічні зв’язки із Росією.

На прем’єру своєї стрічки у Києві режисерка Бенедикт Бане прийшла у вишиванці. Каже: за час роботи над фільмом стала справжньою патріоткою України. Робота над фільмом «Голодомор. Забутий геноцид» розпочалася майже п’ять років тому – саме тоді документалістка вперше почула про цю трагедію. Героїв знайшла через українську спільноту у Парижі, і в Україну за цей час приїздила тричі. Із фінансуванням, пригадує, було скрутно – жодна з французьких кінокомпаній не зацікавилась у проекті, тож бюджет стрічки склали особисті кошти Бане та пожертви небайдужих.

В основу сюжету лягла історія однієї родини, що походить з Вінниччини. Окрім цього регіону, знімали на Харківщині, Полтавщині та Київщині. Найбільше Бане вразило те, як герої розповідали їй про жахливий досвід голоду – неначе вперше за довгі роки змогли по-справжньому відкритися, пригадує вона.

«На мою думку, те, що Голодомор визнають злочином проти людства, але не називають геноцидом, є як політичні, так і економічні причини. Європа дуже залежить від російського газу», – каже режисерка.

Цей фільм передусім – для французів – В’ятрович

У стрічці, окрім свідчень очевидців, є також коментарі експертів та кадри радянської кінохроніки. «Пані Бане надзвичайно скурпульозно вивчала тематику Голодомору. Усього у фільм увійшло близько двох хвилин архівних кіно- та фотодокументів», – розповідає Ніна Топішко, директорка Державного архіву імені Пшеничного.

Для українського глядача стрічка навряд чи стане сенсацією, адже орієнтована передусім на європейців, зауважує директор Інституту національної пам’яті Володимир В’ятрович.

«Авторка намагалася якомога повніше відобразити цю трагедію. Можливо, деякі моменти для української аудиторії будуть очевидними. Але я дуже добре розумію, чому вони там з'явилися – фільм адресований насамперед французькій аудиторії, яка, на жаль, зовсім не знайома з історією України», – вважає він.

22 листопада «Голодомор. Забутий геноцид» також покажуть на «Першому національному».

https://www.youtube.com/watch?v=yicBBuXGUoQ

Євгенія Олійник

До списку новин