загрузка...
Блоги
Дзьобак Володимир Дзьобак Володимир РОЗДУМИ ПРО НАДВАЖЛИВЕ або ЧОМУ НАШІ ОЛІГАРХИ СТАЛИ МОГИЛЬЩИКАМИ НИНІШНЬОЇ УКРАЇНИ

Головним інструментом нинішніх олігархів є безправний люмпен, який живе на подачках від держави, на грані фізичного виживання. Ось чому значна частина пенсіонерів є найкращим їх електоратом, який і допомагає часто приводити до влади їх ставлеників. Для малого і середнього бізнесу сьогодні закриті економічні ліфти у цілих галузях економіки, бо з кожним роком сфери зацікавленості олігархії збільшуються, перекриваючи кисень усім іншим.

Всі блоги
Колонка автора
Всі колонки авторів
Петиції ВАП
ВИМАГАЄМО ІНДЕКСАЦІЇ НАШИХ ПЕНСІЙ!!!
2 Подробиці Подати пропозицію
Опитування
Чи дотримуєтесь Ви правил карантину?

НАТО може мати проблеми, воюючи з путінською військовою стратегією

Збільшити шрифт Зменшити шрифт
Надіслати
Друкувати

Автори: Девід Акс і Роберт Бекхазен

З часу, коли російські війська захопили стратегічно важливий Кримський півострів у кінці лютого, а сепаратисти за підтримки президента Росії Володимира Путіна почали здійснювати криваві заворушення на сході країни, Північноатлантичний альянс балансує на тонкій грані.

Трансатлантичний військовий альянс надіслав сотні військовослужбовців до України для проведення тренувань разом з київськими військовими силами. Але на головному саміті на початку вересня НАТО відмовилось запропонувати Україні членство. Альянс насправді не хоче починати війну через Україну.

Втім, якщо Росія розширить свою насильницьку кампанію і вторгнеться у сусідню Естонію, де, як повідомляють, російськими збройними силами було викрадено офіцера держбезпеки трохи більше як тиждень тому, то 27 держав-членів НАТО не мали б іншого вибору, як розпочати бойові дії. Вони зобов'язані, відповідно до статті 5 статуту НАТО 1949 року, захищати один одного від нападу.

Але залишається незрозумілим, чи Росія вирішить воювати на умовах НАТО. Російський варіант таємної війни, який називають "маскування", можуть не кваліфікувати як військову атаку, а тому вдасться уникнути ініціювання інтервенції НАТО. Замість боротьби у відкриту, російські війська увійшли до Криму в транспортних засобах з замальованими номерними знаками і символікою. Не було чіткого свідчення, принаймні у відкритому доступі, що це почали діяти власне росіяни, а не місцеві жителі, які чинили б це зі своїх власних інтересів.

Така тактика не доводить до відкритої конфронтації, а країну, відповідно, охопили побоювання, що якщо вона контратакує, то її назвуть агресором.

Тим не менше, Президент США Барак Обама відвідав Естонію у вересні, щоб заспокоїти країну та інші балтійські держави. "Оборона Таллінна, Риги та Вільнюса, - сказав Обама в Таллінні 3 вересня, - так само важлива, як і оборона Берліна, Парижа та Лондона".

З цією метою НАТО переглянув плани, з метою поступово надіслати більші і важчі збройні сили для боротьби на кордонах альянсу. Альянс може відразу розгорнути більше і краще оснащені війська, ніж РФ.

Прийміть до уваги: останній раз Росія і НАТО підводили підсумок щодо зброї ще в 2007 році: Альянс мав у розпорядженні сукупно 61,000 танків, бронетанкової техніки, артилерії, літаків і гелікоптерів на противагу російським 28,000. Військовозобов’язаний особовий склад НАТО у кількості перевищує 3 млн. Росія має менше ніж один мільйон активного війська.

Але, якщо Москва дійсно має плани щодо Естонії, або іншої невеликої країни-члена НАТО по сусідству з Росією, то напад не обов'язково відбудеться у вигляді танків та військових літаків, котрі НАТО може легко розпізнати і знищити.

Росія замість цього може зробити те, що вона зробила у Грузії, Криму, східній Україні та інших країнах колишнього СРСР поза межами альянсу. Вона може таємно розхитати їх перед тим, як надішле солдат: стратегія, яку Москва відшліфувала спеціально для того, щоб уникнути чітко окресленого військового протистояння, котре вона б програла.

Без сумніву, вторгнення Росії до Естонії або іншої держави-члена НАТО наштовхнулося б на переважаючі сили Сполучених Штатів Америки, Канади та європейських держав-членів НАТО. Оборонні плани Альянсу вимагають, щоб малі, легко озброєні формування виступали у ролі "сигналізаторів", які повідомляють воєначальників про вторгнення військ,з тим щоб могли надійти більш чисельні і більш озброєні формування.

Самі по собі країни Балтії слабкі з військової точки зору. Три країни, які вступили до НАТО у 2004 році, разом взяті, мають лише три застарілих танки і жодного передового реактивного винищувача. Більші країни НАТО по черзі відправляють літаки до Литви для патрулювання повітряного простору цих трьох країн.

Але альянс може зміцнити Естонію чи інші невеликі держави-члени дуже швидко. 173 десантна бригада США в Італії в короткі строки буде готова до передислокації. НАТО також має багатонаціональні сили швидкого реагування, які можуть розгорнути 14,000 військо за п'ять днів.

На саміті в Уельсі Генеральний секретар НАТО Андерс Фог Расмуссен пообіцяв підвищити рівень готовності чотирьох тисяч солдатів із загонів швидкого реагування з тим, щоб вони могли досягнути зони бойових дій за два дні, замість п'яти. "Ці війська подорожують з легкими ранцями, - сказав Расмуссен, - але завдають важкого удару при необхідності".

США має основну частку збройних сил НАТО. Америка утримує в Європі на постійній основі 67,000 солдатів разом з 216 літаками, згідно з даними Стокгольмського міжнародного інституту дослідження миру. Пентагон також регулярно практикує процедуру передислокації додаткових сил до Європи літаками і кораблями.

На початку цього року армія США перевела резерви танків, броньованих транспортних засобів та самохідних гаубиць, загальною кількістю у батальйон, до Німеччини. Пізніше, під час об'єднаних навчань "Combined Resolve II" (Спільне вирішення 2) цього літа, американські військові надіслали свої загони, щоб відпрацювати процедуру активації попередньо розміщених танків у кризовому випадку.

Цієї осені армія проведе повторні навчання з іншим батальйоном. Вона також переправить ще сотні танків та бронетранспортерів - тимчасово - для навчання у Польщі та країнах Балтії.

Протягом кількох днів російського вторгнення у країну на кшталт Естонії НАТО стягне для військових дій сотні літаків і тисячі солдатів. Протягом декількох місяців альянс зможе командувати тисячами літаків і сотнями тисяч військовослужбовців - значно перевищуючи збройні сили, які Росія будь-коли сподівалася залучити.

Але Москва навряд чи навіть спробує протиставляти літаку НАТО свій літак або танкові танк. Замість цього Кремль розробив метод секретного вторгнення, який називається "маскування". Стратегія в основному базується на обмані, запереченні і загонах спеціального призначення, озброєних передовою зброєю, які будуть змішані з добровольчими загонами ополчення, з метою забезпечити умови для політичних змін за межами кордонів РФ.

"До відкритого застосування збройних сил, часто під виглядом миротворчих військ та врегулювання кризи, вдаватимуться тільки на певному етапі, головним чином для досягнення остаточного успіху в конфлікті", - генерал Валерій Герасимов, керівник російського військового генерального штабу, написав у своєму есе для лютневого примірника тижневика "Військово-промисловий кур'єр".

Стратегія пристосована для створення непорозуміння в обороняючої сторони, яка підготовлена до боротьби зі звичним і зараз значною мірою вже віджившим себе ворогом. Росія також розраховує на потужне застосування агітації та інформаційної війни з тим, щоб представити державу, яка обороняється, нелегітимним окупантом.

Союзники Вашингтону у Східній Європі хвилюються з приводу того, що Росія може розпочати приховане вторгнення без ініціювання статті 5 - яка б дала початок швидкому реагуванню НАТО - оскільки початкові етапи військових операцій не представляють собою напад з боку іноземної держави.

"Це введення у дію нової форми воєнних дій, які не можна охарактеризувати як військова кампанія у класичному сенсі цього поняття", - застерігає квітневий звіт Національної академії оборони латвійського центру з питань безпеки та стратегічних досліджень. "Невидиму військову окупацію не можна вважати окупацією, згідно з визначенням".

Однією з основних причин Європейської поїздки Обами було запевнити союзників Вашингтона у східній Європі у зворотньому. "Стаття 5 чітко зрозуміла, - сказав Обама 3 вересня. - Наступ на одного - це наступ на всіх".

Але поки незрозуміло, чи зможе правова база НАТО вважати введення тимчасових російських бойовиків і озброєних цивільних як напад. Чи стаття 5 почне діяти лише з приходом звичних російських збройних сил на пізніших етапах конфлікту. Тоді, мабуть, вже буде запізно.

Стратегія Росії також спрямована і на європейських політиків.

У той час, як звична інтервенція зобов'язала б цих лідерів, згідно з договором, захищати одне одного, нестандартне і "правдоподібно спірне", приховане вторгнення надало б політикам, які бажали б краще уникнути конфронтації з Росією, достатньо простору для маневрування.

Деякі лідери краще б воліли знайти політичне врегулювання. Але це трапилося б вже після того, як умови на землі вже змінилися на користь Росії.

НАТО спроможне оборонятися від російських танків, але, можливо, не зможе захиститися від "маскування".

Переклад з англійської.

Здійснив Роман Олійник, директор відділу з міжнародних відносин.

До списку новин