загрузка...
Блоги
Дзьобак Володимир Дзьобак Володимир РОЗДУМИ ПРО НАДВАЖЛИВЕ або ЧОМУ НАШІ ОЛІГАРХИ СТАЛИ МОГИЛЬЩИКАМИ НИНІШНЬОЇ УКРАЇНИ

Головним інструментом нинішніх олігархів є безправний люмпен, який живе на подачках від держави, на грані фізичного виживання. Ось чому значна частина пенсіонерів є найкращим їх електоратом, який і допомагає часто приводити до влади їх ставлеників. Для малого і середнього бізнесу сьогодні закриті економічні ліфти у цілих галузях економіки, бо з кожним роком сфери зацікавленості олігархії збільшуються, перекриваючи кисень усім іншим.

Всі блоги
Колонка автора
Всі колонки авторів
Петиції ВАП
ВИМАГАЄМО ІНДЕКСАЦІЇ НАШИХ ПЕНСІЙ!!!
2 Подробиці Подати пропозицію
Опитування
Чи дотримуєтесь Ви правил карантину?

Про право на призначення пенсій жінкам, а також про закінчення термінів дії норм п.7-2 «Прикінцевих положень» Закону України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування», а також взяття на облік громадян, які переселились з Донецької, Лугансько

Збільшити шрифт Зменшити шрифт
Надіслати
Друкувати

За яких умов жінки мають право на достроковий вихід на пенсію за віком?

Пунктом 7-2 Прикінцевих положень Закону України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування» передбачено, що тільки до 1 січня 2015 року право дострокового виходу на пенсію за віком мають жінки, яким виповнилося 55 років, за наявності страхового стажу не менше 30 років та за умови звільнення з роботи.

У такому разі розмір їх пенсії, обчислений відповідно до ст. 27 та з урахуванням ст. 28 цього Закону, зменшується на 0,5 відсотка за кожний повний чи неповний місяць дострокового виходу на пенсію. Зменшення розміру пенсії за віком застосовується протягом усього періоду отримання пенсії незалежно від її виду.

У разі коли жінка, якій достроково призначено пенсію, до досягнення віку, передбаченого ст. 26 цього Закону, працевлаштувалася, виплата дострокової пенсії на час роботи припиняється. У такому випадку після досягнення віку, передбаченого ст. 26 вищезазначеного Закону, відсоток, на який зменшено розмір пенсії, переглядається з урахуванням кількості повних місяців страхового стажу, набутого за період роботи після дострокового виходу на пенсію.

Відсоток, на який було зменшено розмір пенсії, також може бути переглянуто з урахуванням відповідної кількості повних місяців страхового стажу, якщо особа після досягнення віку, передбаченого ст. 26 цього Закону, продовжує працювати і відмовилася від отримання пенсії.

До якого часу можна подавати довідки про заробітну плату для призначення (перерахунку) пенсії за 60 місяців, чи обмежено в часі цей період?

На сьогоднішній день для обчислення пенсії застосовуються норми ст. 40 Закону України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування» , тобто для обчислення пенсії враховується заробітна плата за весь період страхового стажу починаючи з 1 липня 2000р., а за бажанням пенсіонера та за умови підтвердження довідки про зарплату первинними документами до 1 січня 2016 року або в разі якщо страховий стаж з 1 липня 2000 становить менше 60 місяців для обчислення пенсії також враховується заробітна плата за будь які 60 календарних місяців страхового стажу підряд до 1 липня 2000 р. незалежно від перерв в роботі.

   Про достроковий вихід на пенсію

 23 квітня 2014 року мені виповнилось 55 років, страхового стажу маю 37 років, працюю. Чи маю я право на достроковий вихід на пенсію, у разі якщо мене буде звільнено з роботи у зв’язку з скороченням чисельності або штату працівників та чи буде в даному випадку розмір пенсії зменшуватись на 0,5 % за кожний місяць дострокового виходу на пенсію?

 Відповідно до статті 26 Закону України “Про загальнообов’язкове державне пенсійне забезпечення” (далі – Закон), жінки, які народилися з 1 квітня 1959 року по 30 вересня 1959 року, мають право на призначення пенсії за віком після досягнення віку 58 років та наявності страхового стажу не менше 15 років.

Згідно із статтею 49 Закону України “Про зайнятість населення”, працівникам, трудовий договір з якими було розірвано з ініціативи власника або уповноваженого ним органу в зв’язку із змінами в організації виробництва і праці, в тому числі ліквідацією, реорганізацією, перепрофілюванням підприємств, установ, організацій, скороченням чисельності або штату працівників, і військовослужбовцям, звільненим з військової служби у зв’язку із скороченням чисельності або штату без права на пенсію, за умови їх реєстрації в службі зайнятості протягом семи календарних днів після звільнення як таких, що шукають роботу, гарантується право на достроковий вихід на пенсію за півтора року до досягнення пенсійного віку, встановленого статтею 26Закону, у разі якщо до визнання такої особи безробітною для неї неможливо було підібрати підходящу роботу та якщо вона має страховий стаж, необхідний для призначення пенсії за віком у мінімальному розмірі, передбачений абзацом першим частини першої статті 28 Закону (для жінок – 30 років).

Згідно із Порядком подання та оформлення документів для призначення (перерахунку) пенсій відповідно до Закону України “Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування”, затвердженим постановою правління Пенсійного фонду України від 25.11.2005 № 22-1, до заяви про призначення пенсії за віком, відповідно до статті 49 Закону України “Про зайнятість населення”, додається клопотання (направлення) відповідного центру зайнятості про достроковий  вихід на пенсію.

При цьому, звертаємо Вашу увагу, що на момент розірвання з Вами  трудового договору з вказаних вище причин Ви маєте досягти передпенсійного віку (56 років 6 місяців), що є однією з необхідних умов для дострокового призначення пенсії.

Крім цього, згідно із пунктом 7 Прикінцевих положень Закону, достроково призначена пенсія за віком з урахуванням Закону України “Про зайнятість населення”, у період до досягнення пенсійного віку, встановленого статтею 26 цього Закону (у Вашому випадку – 58 років), працюючим пенсіонерам не виплачується.

У цьому випадку зменшення розміру пенсії, обчисленого відповідно до статті 27 та з урахуванням статті 28 цього Закону,  за кожний повний чи неповний місяць дострокового виходу на пенсію, чинним законодавством не передбачено.

Який порядок взяття на облік громадян, що переселились з Донецької та Луганської областей та АРК Крим?

В першу чергу наголошуємо, що для осіб, отримувачів пенсій та майбутніх пенсіонерів, які переміщуються з тимчасово окупованої території України та районів проведення антитерористичної операції діє спрощений порядок взяття на облік в органах Пенсійного фонду. Постановою КМУ від 5 листопада 2014р. № 637 встановлено що призначення та продовження виплати пенсій буде здійснюватись за місцем їх перебування на обліку, що підтверджуєтьсядовідкою з органів соціального захисту населення.

Для цього громадянам потрібно звернутись до місцевого органу соціального захисту населення за місцем їх перебування, щоб отримати довідку про реєстрацію та особисто подати заяву про продовження (призначення) виплати пенсії в управління пенсійного фонду.

У разі, якщо довідка видана іншим територіальним органом ніж той, на території якого розташовано управління Фонду, до якого звернулася особа з заявою, а для військових пенсіонерів – в іншій області, тоді особі необхідно звернутися за видачею нової довідки за місцем фактичного проживання.

Іншим громадянам, які взяті на пенсійний облік підвідомчими управліннями Пенсійного фонду до набрання чинності зазначеної постанови, виплати будуть проводитись за фактичним місцем проживання та у разі надання такої довідки до 31 грудня 2014 року. Для цього, необхідно звернутись до управлінь соціального захисту населення за тимчасовим місцем проживання. При цьому, між органами соціального захисту та Пенсійного фонду постійно проводиться взаємообмін інформації щодо реєстрації таких громадян (крім пенсіонерів силових структур) згідно даних Єдиного державного реєстру тимчасово переміщених осіб. Одночасно слід зауважити, що за бажанням пенсіонери з числа цивільних осіб можуть надати таку довідку самостійно, а пенсіонери з числа військовослужбовців та інших силових структур такі довідки самостійно.

Актуальні питання, з якими звертаються особи, вимушені переселитися

з Донецької або Луганської областей

 

1. Куди необхідно звертатися пенсіонерам, які переселилися з Донецької та Луганської областей до інших регіонів України, для продовження виплати пенсії за місцем фактичного перебування (проживання) та які для цього документи необхідно надати?

 

Перше, що необхідно зробити, – стати на облік як внутрішньо переміщена особа.

Є три способи стати на облік:

1. Звернутися до місцевого управління соціального захисту населення за місцем перебування.

Або

2. Звернутися до регіонального штабу з питань переселенців (такі штаби найчастіше розміщені на вокзалах).

Або

3. Якщо Ви тимчасово перебуваєте в місцях компактного проживання переселенців, – зверніться до уповноважених осіб (працівники житлово-експлуатаційних організацій або уповноважені особи сільських і селищних рад), які відвідують місця проживання внутрішньо переміщених осіб.

Для взяття на облік переселенець заповнює заяву. Також він дає згоду на обробку, використання, зберігання його персональних даних відповідно до Закону України “Про захист персональних даних”.

Разом із заявою особа пред’являє:

громадянин України – паспорт громадянина України або інший документ, що посвідчує особу;

іноземець або особа без громадянства – паспортний документ, посвідку на постійне проживання або інший документ, що посвідчує особу.

Для продовження виплати пенсії після переїзду необхідно звернутися до управління Пенсійного фонду України в районі (місті, районі у місті), де пенсіонер фактично перебуває (проживає).

Надати заяву про запит пенсійної справи та довідку про взяття на облік.

До заяви додаються копії документів, що посвідчують особу пенсіонера (паспорта та пенсійного посвідчення), а також копія довідки про присвоєння ідентифікаційного номера (за наявності).

2. Якщо пенсіонер виїхав до іншого регіону і вже отримує там пенсію, чи потрібно йому додатково надати до управління Пенсійного фонду довідку про взяття на облік як особи, яка переміщується з тимчасово окупованої території України або району проведення антитерористичної операції?

Такий пенсіонер має обов’язково звернутись до територіального органу соціального захисту населення та отримати довідку про взяття на облік особи, яка переміщується з тимчасово окупованої території України або району проведення антитерористичної операції, видану відповідно до постанови Кабінету Міністрів України від 01.10.2014  № 509.

Така довідка може бути подана до органу Пенсійного фонду, але це не обов’язково.

Інформація про реєстрацію особи та отримання нею довідки буде отримана органом Фонду від органів соціального захисту населення шляхом електронного обміну.

3. Яким чином буде проведено виплату пенсії за період до місяця взяття на облік пенсіонера за місцем фактичного перебування (проживання)?

 За даними електронної пенсійної справи виплата пенсії провадиться з місяця, наступного за місяцем припинення її виплати за попереднім місцем проживання.

Пенсію за місцем фактичного перебування (проживання) можливо отримати через підприємство поштового зв’язку або через обрану банківську установу, з якою органом Фонду укладено відповідний договір.

4. Чи можливе переведення пенсійної справи пенсіонера у разі звернення його родичів?

 Ні, заява на запит пенсійної справи за новим місцем проживання подається пенсіонером особисто до органу, що призначає пенсію, за новим місцем проживання (реєстрації). Це визначено пунктом 1.5 Порядку подання та оформлення документів для призначення (перерахунку) пенсій відповідно до Закону України “Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування”, затвердженого постановою правління Пенсійного фонду України від 25.11.2005 № 22-1, зареєстрованого в Міністерстві юстиції України 27.12.2005 за № 1566/11846,.

5. Який порядок виплати допомоги на поховання пенсіонерів, які перебували на обліку в управліннях Пенсійного фонду України на тимчасово окупованій території України або в районі проведення антитерористичної операції?

Виплату допомоги на поховання та недоотриманої пенсії померлого здійснює управління Пенсійного фонду України на території, контрольованій українською владою, до якого звернулися особи, які мають право на отримання цих виплат відповідно до законодавства.

Заявнику необхідно надати відповідну заяву разом із витягом з Державного реєстру актів цивільного стану громадян про смерть, а також довідку про взяття на облік особи, яка переміщується з тимчасово окупованої території України або району проведення антитерористичної операції, яка видається згідно із постановою Кабінету Міністрів України від 01.10.2014 № 509.

6. В який строк забезпечується переведення пенсійної справи?

Переведення пенсійної справи здійснюється протягом 7-10 днів. Проте в окремих управліннях Фонду, які знаходяться найближче до території проведення антитерористичної операції, ці строки можуть бути більшими у зв’язку із необхідністю обробки значної кількості звернень.

7. Куди потрібно звернутись аби з’ясувати стан переведення пенсійної справи та дату проведення виплати пенсії?

 Із зазначених питань необхідно звернутись до управління Пенсійного фонду, до якого надано заяву на переведення пенсійної справи.

Адреси та номери телефонів районних управлінь Фонду розміщені на офіційному веб-сайті Пенсійного фонду України в Розділі “Контакти”.

Також можливо звернутись на телефони “гарячих” ліній головних управлінь Пенсійного фонду України в областях та місті Києві (відповідна інформація також розміщена на офіційному веб-сайті Пенсійного фонду України).

До списку новин