загрузка...
Блоги
Дзьобак Володимир Дзьобак Володимир РОЗДУМИ ПРО НАДВАЖЛИВЕ або ЧОМУ НАШІ ОЛІГАРХИ СТАЛИ МОГИЛЬЩИКАМИ НИНІШНЬОЇ УКРАЇНИ

Головним інструментом нинішніх олігархів є безправний люмпен, який живе на подачках від держави, на грані фізичного виживання. Ось чому значна частина пенсіонерів є найкращим їх електоратом, який і допомагає часто приводити до влади їх ставлеників. Для малого і середнього бізнесу сьогодні закриті економічні ліфти у цілих галузях економіки, бо з кожним роком сфери зацікавленості олігархії збільшуються, перекриваючи кисень усім іншим.

Всі блоги
Колонка автора
Всі колонки авторів
Петиції ВАП
ВИМАГАЄМО ІНДЕКСАЦІЇ НАШИХ ПЕНСІЙ!!!
2 Подробиці Подати пропозицію
Опитування
Чи дотримуєтесь Ви правил карантину?

Яценюк перевів країну на 42 гривні на добу

Збільшити шрифт Зменшити шрифт
Надіслати
Друкувати

Кабінет міністрів знайшов пожирачів бюджету. Розплата буде швидкою і нещадною.

Прожитковий мінімум для працездатного населення в Україні в рази менше реального, притому, що за підсумками 11 місяців цього року інфляція в країні становить 21,2%. «Це одні з хитрощів, які дозволяють чиновникам економити бюджетні гроші на пенсіонерах, отримувачах соцдопомоги і бюджетниках. Адже саме цей показник використовується при розрахунку та індексації», — пояснив заступник голови Федерації профспілок Сергій Кондратюк.

Потрібно ще менше

Найбільше в січні-листопаді 2014-го базові індекси споживчих цін зросли за оплату комунальних послуг, воду та енергоносії — на 32,6%, транспорт — 37,7%, охорону здоров´я — 26,5%. При цьому продукти харчування і безалкогольні напої подорожчали в середньому на 20–23%, побутова техніка — на 23,2%, одяг і взуття — на 13,3%.

Як випливає, із закладених у держбюджет-2015 показників, базові індекси споживчих цін ростуть ще на 12–14%. Однак адекватного збільшення прожиткового мінімуму наступного року, на жаль, не буде.

І якщо на початку цього року за межею бідності перебував кожен п´ятий українець, то до кінця наступного року кількість бідняків у нашій країні може зрости відразу в кілька разів. Приміром, працюючим громадянам усі свої місячні витрати в перші десять місяців 2015-го доведеться укласти мінімум в 41,9 грн./день, оскільки з 1 січня мінімальна заробітна плата підвищиться всього на 3,2% від нинішнього рівня, до 1257 грн. (+39 грн.). А наступний перегляд відбудеться не раніше грудня 2015-го (тоді планується підвищення до 1284 грн.). Крім того, індексація заробітних плат буде тільки у разі, якщо інфляція у місяць перевищить 3% (раніше ця норма діяла при інфляції більше 1% на місяць).

З пенсійними виплатами ситуація ще сумніша. Незважаючи на інфляцію, уряд Яценюка заморозив індексацію всіх пенсій. Тому українським пенсіонерам доведеться придумувати, як розпланувати свій місячний бюджет на 32,6 грн./день. Згідно з проектом держбюджету, особи, які втратили працездатність, з 1 січня 2015-го можуть розраховувати на мінімальну пенсію на рівні 979 грн., до грудня вона повинна збільшитися до 1000 грн.

Травоїдна дієта

За оцінками професора Колумбійського університету Джозефа Стігліца, в Україні межа абсолютної бідності (за паритетом купівельної спроможності) на початку цього року становила $5/добу/особу. Однак озвучений урядом на 2015 рік прожитковий мінімум у перерахунку на долар (за нинішнім курсом НБУ) виявився у 2–2,6 рази менше. Навіть ті, хто отримує середню зарплату (станом на жовтень 2014-го —3509 грн., або $222) за паритетом купівельної спроможності за світовими мірками від абсолютно бідності недалекі ($7,4/добу/особу). Для порівняння: у Європі показник абсолютної бідності — $16.

Судячи з усього, 2015 року структура сукупних витрат вітчизняних домогосподарств істотно зміниться. Люди опиняться перед непростим вибором: на чому ще заощадити. Так, за інформацією Держстату, 2013 року 53,6% витрат припадало на продтовари, 8% — на комунальні платежі, воду, газ та електроенергію, 6% — на одяг і взуття, 4,3% — на транспорт, 3,4% — на охорону здоров´я, 1,2% — на освіту.

Однак наступного року, за попередніми підрахунками експертів, частка послуг ЖКГ та енергоносіїв зросте до 15–18%. Прем´єр-міністр уже анонсував черговий етап підвищення тарифів на газ і світло для населення до ринкового рівня.

Передбачені у проекті бюджет-2015 10,751 млн. грн. на пільги, житлові субсидії та компенсацію населенню на оплату енергоносіїв, послуг тепло-, водопостачання і водовідведення і т.д., на всіх напевно не вистачить.

Викручуватися українці будуть по-різному. «Після підвищення тарифів відсоток неоплачених квитанцій за комунальні послуги помітно зросте. Через що проблема заборгованості роздрібних споживачів за ці послуги стане критичною», — упевнений керівник Українського аналітичного центру Олександр Охріменко.

Також усе більше українців вимушено перейдуть на трав´яну дієту, бо споживання м´яса і молока не дотягувало до раціональних норм навіть у більш-менш спокійному 2013-му. Так, за даними Мінекономрозвитку, основну частину калорій (70,8%) українці отримували з продукції рослинного походження (пшениця, картопля та інші овочі). У той час, як споживання продуктів тваринництва було майже вдвічі менше від граничного критерію. При цьому в структурі витрат саме на них витрачалося найбільше грошей (на м´ясо та м´ясопродукти — 25%, молоко і молокопродукти — ще 14%).

Уже зараз фахівцям зрозуміло, що споживання м´ясо-молочної продукції найближчому майбутньому зведеться до рекордного мінімуму. Тим більше в рамках реалізації програми Кабміну передбачена гармонізація продовольчих стандартів з ЄС і відмова від радянських ГОСТів. Під красивими назвами приховано, зокрема, заборону селянам продавати вирощену продукцію тваринництва (м´ясо і молоко) на роздрібному ринку.

Нова соціальна модель

Наступного року індексацію пенсій до стабілізації економіки зупинять. Середній розмір місячної пенсії за віком, яку отримують майже 70% із 13,5 млн. пенсіонерів, зараз становить 1521,6 грн. Крім того, працюючі пенсіонери отримуватимуть не більше 90% від розрахованої пенсії. До того ж, має підвищитися і пенсійний вік: для жінок на десять років, чоловіків — на п’ять. Самотні люди похилого віку виявляться непотрібними державі, оскільки зараз розглядається питання про те, щоб дозволити ліквідацію будинків престарілих.

Пільги на проїзд у транспорті (пенсіонерам, ветеранам, чорнобильцям, дітям війни, інвалідам) планують монетизувати. Тобто пенсіонери отримуватимуть певну суму на проїзд і самі нею розпоряджатися, чи їхати кудись, чи хліб купити.

Сім´ям, котрі хочуть народити дитину, доведеться фінансово підготуватися. Кабмін планує виплачувати допомогу по народженню дитини тільки в тому разі, якщо середній дохід сім´ї на одну особу не перевищує 6000 грн.

Одиноким матерям теж доведеться несолодко: їм нараховуватимуть допомогу залежно від їх доходів. Зараз матусі не показують своїх доходів і отримують щомісяця 310–385 грн. А дітям, чиї батьки ухиляються від сплати аліментів, підготовлено «сюрприз» у вигляді скасування державної допомоги.На охороні здоров´я уряд хоче заощадити понад 120 млрд. грн., у тому числі на скороченні оплати лікарняних листів з нинішніх 100% до максимум 80%. Харчування у стаціонарах буде платним (бюджет заощадить на цьому 956 млн. грн. за рік). У найближчих планах Кабміну — скасувати норму про безкоштовну меддопомогу в лікарнях (через зміни до Конституції). Як ця новація вплине на добробут лікарів, сказати складно. На сьогодні в охороні здоров´я середня зарплата становить 2392 грн., решта — неофіційна «подяку» від пацієнтів.

Уряд знайшов ще одну витратну, на його думку, сферу. Так, майже 90 млрд. грн. хочуть забрати в освіти і науки. Скорочення держзамовлення у вишх як мінімум на 10%, скасування пільгового проїзду для студентів і школярів, безкоштовного харчування учнів 1–4 класів і стипендій студентам (крім сиріт, інвалідів, малозабезпечених) автоматично ляже додатковим навантаженням на плечі батьків. А дозвіл ліквідувати школи з наповнюваністю класів менше 20 учнів без згоди громад приведе до того, що можуть закритися майже 400 шкіл у всій країні, а роботу втратять приблизно 11% викладацького складу.

Скільки вчителів залишиться працювати в школах після того, як їм збільшать навантаження з 18 до 22 годин на тиждень (до 2016 року) і скасують доплати за класне керівництво і перевірку зошитів, в уряді не підраховували. Так само, як і яка кількість викладачів затримається у вишах після того, як їм скасують підвищені оклади за наукові ступені та вчені звання. Це притому, що зараз середня зарплата в освіті становить 2702 грн.

Список запропонованих Яценюком заходів щодо стабілізації держбюджету нагадує спробу позбавити багатьох останніх джерел існування. До чого це може призвести? «За різними соціологічними дослідженнями, приблизно 35% громадян України готові вийти на вулиці з протестами у разі погіршення їх матеріального стану через можливі кроки з боку уряду», — спрогнозував днями народний депутат Микола Томенко.

Світлана Попель

До списку новин