загрузка...
Блоги
Дзьобак Володимир Дзьобак Володимир РОЗДУМИ ПРО НАДВАЖЛИВЕ або ЧОМУ НАШІ ОЛІГАРХИ СТАЛИ МОГИЛЬЩИКАМИ НИНІШНЬОЇ УКРАЇНИ

Головним інструментом нинішніх олігархів є безправний люмпен, який живе на подачках від держави, на грані фізичного виживання. Ось чому значна частина пенсіонерів є найкращим їх електоратом, який і допомагає часто приводити до влади їх ставлеників. Для малого і середнього бізнесу сьогодні закриті економічні ліфти у цілих галузях економіки, бо з кожним роком сфери зацікавленості олігархії збільшуються, перекриваючи кисень усім іншим.

Всі блоги
Колонка автора
Всі колонки авторів
Петиції ВАП
ВИМАГАЄМО ІНДЕКСАЦІЇ НАШИХ ПЕНСІЙ!!!
2 Подробиці Подати пропозицію
Опитування
Чи дотримуєтесь Ви правил карантину?

Україна очікує порятунок від Міжнародного валютного фонду на початку 2015 року

Збільшити шрифт Зменшити шрифт
Надіслати
Друкувати

Автор: Наталія Зінець

 (Reuters) - Україна очікує від Міжнародного валютного фонду оплати нових і прострочених кредитів після запланованого візиту наступного місяця і все ще сподівається, що $17 млрд. антикризової допомоги може бути розширено, як заявила голова Центробанку у вівторок.

Валерія Гонтарева відмовилася озвучити розміри платежу навіть під натиском журналістів, але він швидше за все становитиме більше $4 млрд.

Оскільки економіка України зіштовхнута до межі банкрутства сепаратистською війною на сході та дорогим імпортом енергоносіїв з Росії, України мусила у понеділок проштовхнути бюджет жорсткої економії, який, як вона сподівається, справить враження на місію міжнародного фонду під час її відвідин Києва 8 січня.

Колишня радянська республіка на даний момент отримала два транші допомоги на загальну суму $4,6 млрд. з порятункового пакету під егідою МВФ, який було погоджено для підтримки економіки та зміцнення виснажених резервів у квітні.

Уряд, який щосили намагається боротися з економічним спадом та кризою у відносинах з Росією після повалення промосковського президента в лютому, заявив, що програму допомоги  необхідно буде розширити.

Але МВФ і  західні спонсори уряду, у тому числі Європейський союз заявили, що будь-яка подальша допомога залежатиме від здатності України реалізувати обіцяні реформи.

Гонтарєва заявила на прес-конференції, що після візиту місії МВФ наступного місяця, Київ розраховує, що МВФ надасть два транші кредиту, яких очікують до кінця року, а також і третій транш кредиту.

"Я очікую, що три транші будуть об’єднані і сподіваюся, що програму буде розширено ще більше", - сказала вона, пояснивши, що кредит піде на погашення зовнішнього боргу, який становитиме більш ніж 7 млрд. наступного року, а також зовнішньоторговельного дефіциту.

З загальною вартістю невиплачених траншів у близько $2,7 млрд., наступна виплата Україні $ 1,4 -1,5 млрд., як означено в програмі, збільшить загальну суму до понад $4 млрд.

На прес-конференції в Києві у вівторок, Прем'єр-міністр України Арсеній Яценюк заявив, що він впевнений, що програми МВФ відновлять довіру людей до банківської системи і до гривні, що дозволить поновити економічне зростання.

Економіка України, яка за прогнозами скоротиться на 4,3 % наступного року, додатково скована залежністю від імпорту природного газу, в основному з Росії, який щойно був відновлений за умовами тимчасової зимової угоди, допоки не прийнято рішення Стокгольмського арбітражного суду згідно з позовом України з приводу ціноутворення.

Погашення заборгованості за газ перед Росією і зусилля, спрямовані на підтримку слабкої гривні, зменшили валютні резерви протягом 2014 року більш ніж удвічі до найнижчого рівня за 10 років.

Залишки валютних резервів України становлять трішки менше $10 млрд, яких ледь вистачить на покриття 2 місяців імпорту. Але Гонтарєва повідомила, що вони можуть бути оздоровлені вливанням кредиту від МВФ.

"Я хотіла б бачити як мінімум покриття трьох місяців імпорту, тобто $15 млрд, - сказала вона. - Ми разом з МВФ  вважаємо, що було б добре побачити їх (резерви) на рівні близько $23 млрд. "

Багато залежатиме від думки МВФ стосовно бюджету України та серії законів жорсткої економії, включно з поправками, які запровадять додаткове мито на імпорт. З огляду на конфлікт на сході, головна увага в бюджеті приділяється витратам на оборону і безпеку у розмірі 90 мільярдів гривень ( $5,7 млрд.).

Хоча перемиря все ще формально в силі і мирні переговори відновилися, військові повідомили у вівторок, що ще три українських військовослужбовці загинули за останні 24 години.

Більше 4700 людей загинуло у цілому в цьому конфлікті, за даними ООН.

Переклад з англійської.

Здійснив Роман Олійник, директор відділу з міжнародних відносин.

 

До списку новин