загрузка...
Блоги
Дзьобак Володимир Дзьобак Володимир РОЗДУМИ ПРО НАДВАЖЛИВЕ або ЧОМУ НАШІ ОЛІГАРХИ СТАЛИ МОГИЛЬЩИКАМИ НИНІШНЬОЇ УКРАЇНИ

Головним інструментом нинішніх олігархів є безправний люмпен, який живе на подачках від держави, на грані фізичного виживання. Ось чому значна частина пенсіонерів є найкращим їх електоратом, який і допомагає часто приводити до влади їх ставлеників. Для малого і середнього бізнесу сьогодні закриті економічні ліфти у цілих галузях економіки, бо з кожним роком сфери зацікавленості олігархії збільшуються, перекриваючи кисень усім іншим.

Всі блоги
Колонка автора
Всі колонки авторів
Петиції ВАП
ВИМАГАЄМО ІНДЕКСАЦІЇ НАШИХ ПЕНСІЙ!!!
2 Подробиці Подати пропозицію
Опитування
Чи дотримуєтесь Ви правил карантину?

П'ять найбільш значущих подій 2014 року

Збільшити шрифт Зменшити шрифт
Надіслати
Друкувати

Більшість людей мають щось, чим вони відзначають завершення року: приймають рішення, ідуть на вечірку, прибирають горище. Моїм щорічним ритуалом є складання списку п'яти найбільш значущих подій минулого року в світовій політиці. Цей рік є незвичайним, оскільки мені здається, що дві події значно важливіші за всі інші. Перша - погіршення відносин між Росією та заходом, викликане кризою в Україні. Друга - це повернення Америки до війни на Близькому Сході. Тож давайте спочатку розберемося з цими двома, а потім перейдемо до інших претендентів.

Росія, Україна, Крим і т.д. і т.п.: Як і кожен справжній геополітичний шок, цей був значною мірою несподіваним. Росія не змогла передбачити повалення влади Януковича. Захід не передбачив анексію Криму  Росією. Обидві сторони були не готові до ескалації подій, що відбулися після знищення літака Малайзійських авіаліній MH17 над Україною, майже на сто відсотків  проросійськими сепаратистами. Рік закінчився відносинами між Росією та заходом у найгіршому стані з часу закінчення холодної війни, а російська економіка захиталась від впливу санкцій і різкого падіння цін на нафту. За будь-яких критеріїв, це найголовніша геополітична подія.

Америка повернулась до війни на Близькому Сході. Рішення Президента США Барака Обами використати американські повітряні сили проти джихадистів, відомих як ISIS, та їх союзників повернуло США до війни в Іраці в 2014 році, а також нарешті змусило втрутитися в конфлікт в Сирії. Ці події мабуть були неминучою реакцією на ISIS, якій вдалося досягнути вражаючих територіальних здобутків. Але вони також представляють великий провал в зовнішній політиці Обами, яка була збудована довкола намагань вивести штати з війни на Близькому Сході.

Після двох найголовніших подій, справи стають дещо похмурішими. Я обмину увагою ЄС цього року. Проблеми з євро стали швидше хронічною хворобою ніж  гострою кризою в 2014 році - хоча я думаю ще одне загострення буде мати місце у  2015 році. Шотландія не проголосувала за незалежність. І європейські парламентські вибори, хоча вони і засвідчили вражаючі перемоги політичних екстемістів, не вважаються значною геополітичною подією.

Африка та Латинська Америка також не зуміли залишити слід у 2014 році. Чемпіонат світу з футболу в Бразилії пройшов без великих інцидентів (крім вражаючої поразки 7-1 приймаючої сторони у матчі з Німеччиною) і президент Ділма Руссеф був переобраний. В Африці спалах вірусу Еболи спричинив трагедію і паніку. Але він поки що не мутував у світову пандемію, якої так побоювалися.

Політична нестабільність в Китаї викликана антикорупційних наступом Президента Xi Джінпінга є перспективним претендентом. Але прихована боротьба, на даний момент, є для мене надто туманною подією, щоб я міг впевнено стверджувати про її значимість. В Індонезії, вибори Президента Йоко Відово привели до влади цікавого аутсайдера. Але азіатськими виборами, які дійсно привернули до себе уяву усього світу були вибори Наренди Моді в Індії. Масштаб перемоги Моді і незвичні сподівання та побоювання, викликані його появою, зробили цей факт однією з геополітичний подій року.

Мої четверта і п'ята події будуть звучати суперечливо. По суті, вони мабуть і є такими. Номер чотири - це повернення популярності президента США Барака Обами. А номер пять - оголошення МВФ про те, що Китай є наразі найбільшою світовою економікою на основі купівельної спроможності.

Багато ворогів Обами і дехто з його друзів були спантеличені твердженням, що у нього був вдалий рік. Переважну частину року він, здавалось, був в біді. Як зазначалося вище, повернення до війни в Середньому Сході було крахом його зовнішньої політики, а також президента звинувачували (несправедливо, я думаю) у невірній реакції на українську кризу. У листопаді демократи втратили контроль в обох палатах конгресу після проміжних виборів. Але ця електоральна поразка здавалось обійшла Обаму. Він закінчив рік сміливою заявою щодо імміграційних реформ, а також оголошенням про нормалізацію американських відносин з Кубою. Все це відбулося на фоні позитивних економічних новин, оскільки американська економіка  почала розвиватися найшвидшими за більш ніж десятиліття темпами.

Але основним фокусом залишається перехід економічної першості від заходу на схід і підйомом Китаю. Цікавим є те, що ні китайці, ні американці не хотіли приділяти надто багато значення висновкам МВФ, що Китай тепер найбільша світова економіка, які було оголошено в жовтні. Але це однозначно вважається історичним моментом.

Переклад з англійської.

Здійснив Роман Олійник, директор відділу з міжнародних відносин.

До списку новин