загрузка...
Блоги
Дзьобак Володимир Дзьобак Володимир РОЗДУМИ ПРО НАДВАЖЛИВЕ або ЧОМУ НАШІ ОЛІГАРХИ СТАЛИ МОГИЛЬЩИКАМИ НИНІШНЬОЇ УКРАЇНИ

Головним інструментом нинішніх олігархів є безправний люмпен, який живе на подачках від держави, на грані фізичного виживання. Ось чому значна частина пенсіонерів є найкращим їх електоратом, який і допомагає часто приводити до влади їх ставлеників. Для малого і середнього бізнесу сьогодні закриті економічні ліфти у цілих галузях економіки, бо з кожним роком сфери зацікавленості олігархії збільшуються, перекриваючи кисень усім іншим.

Всі блоги
Колонка автора
Всі колонки авторів
Петиції ВАП
ВИМАГАЄМО ІНДЕКСАЦІЇ НАШИХ ПЕНСІЙ!!!
2 Подробиці Подати пропозицію
Опитування
Чи дотримуєтесь Ви правил карантину?

14 найкращих українських книг 2014 року

Збільшити шрифт Зменшити шрифт
Надіслати
Друкувати

На початку 2015-го нам хочеться пригадати книжковий 2014 рік в Україні.

Пропонуємо ознайомитись із рейтингом найкращих книг 2014 року за версією інтернет-книгарні “ВсіКниги”. До переліку увійшли книги, видані у 2014 році, які користувались найбільшою популярністю серед українських читачів.

Читайте українське! Даруйте українське! Веселих свят! 1. Казки Лірника СашкаСашко Лірник

Нова книжка “Казки Лірника Сашка”, що побачила світ у видавництві “Зелений Пес” Братів Капранових, набула неабиякого розголосу завдяки своєму привабливому оформленню та ілюстраціям талановитого художника Інокентія Коршунова. “Мої казки – той щасливий випадок, коли подобаються і дітям, і дорослим. Я розказую їх – і всі слухають. І тішаться всі. Це жанр, який я сам вигадав, – українська химерна казка, – і в ньому кожен знаходить щось для себе. Хтось – цікаву оповідь, хтось – гумор, хтось – дивовижні пригоди, ще хтось – романтику, або й народний характер і побут”, – говорить про нову книгу Сашко Лірник.

2. Веселих свят!Брати КапрановиБрати Капранови про книгу: “Ми маємо власних дітей та замислювали цю книжку як таку собі “батьківську” оповідь про свята. Але не тільки. На цих сторінках зібрано пісні, ігри, святкові страви, традиції, загадки, прикмети, рукомесло – те, що робить святкові дні особливими й пам’ятними.

Християнські та дохристиянські традиції тісно переплелися у свідомості українців та зіткали єдине полотно національного святкового календаря. Тому ми побудували розповідь без акценту на суто народних або релігійних особливостях. Кожна з українських земель має власні, неповторні традиції. Тому, у річищі загальних звичаїв, ми не забули й про місцеві особливості. Сподіваємося, що читачі збагатять подані нами відомості місцевим святковим досвідом. Те саме стосується й наведеної у книжці музики. Кожна українська пісня має багато варіантів мелодії, слів, особливостей виконання. Ми подаємо лише один з них, сподіваючись, що ви запитаєте про інші у своїх бабусь. Бо ж український народ склав і зберіг у своїй пам’яті тисячі пісень. Над створенням цієї книжки працювало багато людей: фольклористів, художників, музикантів, дизайнерів, етнографів, філологів. Звісно, на ста сторінках неможливо описати безкінечний світ українських традицій. Тому ми сподіваємося, що видання слугуватиме путівником українськими святами, за допомогою якого дорослі разом із дітьми віднайдуть для себе багато цікавих та мудрих святкових розваг – окрім традиційного застілля”.3. ОбломВіктор СуворовУ другій книзі трилогії “Хроніка Великого десятиліття” Віктор Суворов у властивій йому манері логічного співставлення відомих і малознаних фактів відкриває завісу закулісних інтриг правлячої верхівки Країни Рад наприкінці 1950-х років. У 1957 році сталася подія світового масштабу – прогресивний люд вітав запуск штучного супутника Землі. Того ж року на батьківщині космічного досягнення ще однієї переломної події вдалося уникнути. Факти свідчать, що у СРСР готувався державний переворот, до влади мав прийти Г. К. Жуков. Та щось не вдалося, великий задум Маршала Перемоги “обламався” – напевно, в історії немає випадковостей. Книга розрахована на широке коло читачів.

4. Євромайдан. Хроніка відчуттівТарас Прохасько, Іван Ципердюк, Юрій Андрухович, Сергій Жадан, Юрій ВинничукПодія Євромайдану і окремі дії в період його тривання матимуть повно інтерпретацій з поглядів історичного, суспільного, культурного… Вже зараз звучить чимало думок і оцінок. Але на все свій час. Чи не найцікавіше після кожної історичної епохи – польові враження. Саме в них найдостовірніші і найцінніші деталі. Ще ліпше, коли це враження не лише людей з досвідом, а й з умінням їх передавати.

В кінці видання подано хронологію основних етапів Євромайдану (21.11.2013-22.02.2014). Подані події є вибраними серед тих, що відбувалися впродовж Євромайдану, і не претендують на вичерпність.

5. ЛадМирослав Дочинець

Ця книга – одне ціле. Проте кожна з її трьох частин – “Многії літа. Благії літа”, “Вічник”, “Світован” – стали справжніми бестселерами, здобули велику й широку читацьку прихильність у світі. Ця книга – про карпатського мудреця Андрія Ворона, якого вже встигли назвати “світовим чоловіком”, “українським Сократом”, “новітнім Сковородою”. Він жив, як дихав, власним життям явив спроможність бути вільним у світі, який ловить і поневолює людину. Для сучасної, заблуканої серед штучних міражів людини світло його досвіду постає духовною опорою. Бо його мудрість – це філософія на щодень, і фактично – для кожного. Філософія радості, добра і служіння, коли многії літа є літами благими.6. МарусяВасиль Шкляр

Тендітна золотоволоса дівчина, здається, мала б прожити інше життя. Але… Не такі то були часи. На дворі бурхливий 1919 рік – один із найбурхливіших в історії України. Майбутнє країни завмерло на вагах долі. Тому після загибелі братів, отаманів української повстанської армії, 16-річна гімназистка Саша Соколовська бере до рук зброю і стає на чолі тисячного війська. Відтепер вона – отаман Маруся. Жінка-легенда, саме ім’я якої сповнює жахом ворогів.7. Чарівний садДжоанна Басфорд

Ласкаво просимо до графічного світу “Чарівного саду”! Всередині цієї книжки на вас чекає магічний чорно-білий дивокрай, у якому безліч казкових квітів та незвичайних рослин. Тут є картинки-розмальовки, лабіринти, якими потрібно пройти, орнаменти, які потрібно завершити і чимало простору для ваших власних графічних фантазій. Скористайтеся кольоровими маркерами чи олівцями, щоб додати їм барви, або візьміть чорну ручку з тонким пером – і творіть нові деталі та візерунки. Приглядайтеся уважніше: на всіх сторінках причаїлися повзучі потворки й загадкові крихітні істотки. Поміж квітів заховалися бджоли, метелики і птахи – спробуйте відшукати їх! Скористайтеся переліком мешканців Чарівного саду, щоби дізнатися, кого і скільки ви можете зустріти, коли шукатимете його графічні скарби.

І пам’ятайте, “Чарівний сад” – це унікальна розмальовка-антистрес і чудовий спосіб не лише реалізувати свій творчий потенціал, а й заспокоїтися, відволіктися від щоденних турбот.

8. КартиОлександра і Даніель Мізелінські

Ця книга запрошує у захоплюючу навколосвітню подорож. Ви побачите могутні гейзери Ісландії, довгі каравани в пустелях Єгипту і величні міста майя в Мексиці. В Англії зіграєте в крикет, в Індії займетеся йогою, а в Китаї дізнаєтеся про теракотову армію. Австралія здивує вас качкодзьобом, Фінляндія – полярною ніччю, Мадагаскар – гігантським баобабом. Книга відкриє перед вами найцікавіші місця світу і Батьківщини.

Понад 50 великих карт проведуть вас 6 континентами та 42 країнами, серед яких вперше з’явилася карта України. Безліч детальних зображень немов перенесуть вас у неймовірні куточки планети і заохотять побачити ще більше. Вдалої подорожі!9. Фелікс АвстріяСофія Андрухович

Станіславів кінця ХІХ – початку ХХ століття. Звичайне місто на кресах “щасливої Австрії”, в якому живуть, страждають, нероздільно закохуються, захоплюються наукою і шарлатанськими виступами всесвітньо знаних ілюзіоністів, розважаються на балах і карнавалах, ходять на шпацер і ховають таємниці у різьблених комодах. І на тлі епохи, яка для нащадків щораз більше обростатиме міфами про ідилічне життя, – долі двох жінок, що переплелися так тісно, як стовбури дерев – у нерозривному зв’язку, який не дає ні жити, ні дихати, ні залишитися, ні піти.

10. Єлюди. Теплі історії з МайдануКрістіна Бердинських Ця книжка – блог-щоденник з Інтернету, який автор розпочала під час Євромайдану. Журналістка Крістіна Бердинських, поспілкувавшись 1 грудня на Банковій із двома медичними волонтерами, написала першу історію про них на своїй приватній сторінці у соцмережі. Коли на Банковій пішов газ, ці хлопці побігли надавати швидку допомогу.

Автор щодня зустрічала на Майдані таких прекрасних людей, як ці медики. Скромних і водночас упертих і відчайдушних, із різним рівнем доходів та освіти. Хтось із Заходу України, хтось зі Сходу. Чомусь мас-медіа звертали менше уваги на звичайних людей, а саме вони були енергією та духом цих подій. 20 грудня Крістіна створила Facebook-сторінку “Єлюди-maidaners”, де почала публікувати історії про майданівців та їхні фото, зроблені камерою мобільного телефону. Вона розмовляла із заможними бізнесменами, які постачали на Майдан дрова й шини, із будівельниками, студентами, волонтерами, координаторами гарячих ліній, із тими, хто працює на кухнях, живе у наметах, художниками, музикантами, культурними діячами. У січні-лютому сотні волонтерів перекладали ці розповіді на 17 мов. Люди хотіли, щоби світ дізнався, хто насправді стоїть на Майдані. У щоденнику “Єлюди” є записи про смерть і поранення, біль і сум, але також про взаємодопомогу, силу й мужність, натхнення й любов. Дуже хочеться, щоби ці історії залишилися не тільки в Інтернеті, а й у пам’яті читачів цієї книжки.

11. Проект “Україна”. Відомі історії нашої державиДанило Яневський

У книжці доктора історичних наук Данила Яневського розповідається про те, що відбувалося на землі, яка зараз називається Україною, починаючи з середини Х ст. до об’єднання 1386 року Королівства Польського та Великого князівства Литовського (до складу якого входила сучасна Правобережна Україна), а потім – до ліквідації полкової системи Гетьманщини та утворення 1781 року Київського намісництва, яке охоплювало всю територію сучасної України від Дніпра до Збруча. У книжці автор висловлює свій власний погляд на історію України і підкреслює, що історія Русі/України – це складова історії країн Центральної та Східної Європи.

12. Baby travel. Подорожі з дітьми, або Як не стати куркоюІрена Карпа

Весела та повчальна книжка від найепатажнішої авторки! Що робити з дітьми в мандрівках Індією, Піренеями чи Балканами? Невгамовна Ірена Карпа ділиться власним досвідом, який набула в численних подорожах. Веселі пригоди, історії, жарти, нові відкриття – шалена подорож разом із письменницею та її дітлахами починається! І не кажіть, що вас не попереджали…

13. Літопис самовидців: Дев’ять місяців українського спротиву

Від Євромайдану до АТО, від листопада 2013-го по літо 2014-го – ця книжка простежує, в хронологічній послідовності, зміну настроїв і глибинні психологічні трансформації в українському суспільстві. Колективний портрет “народження нації”, що за кілька місяців пройшла шлях від мирного протесту до національно-визвольної війни, складено з найпопулярніших за цей час дописів у соцмережах, виступів в інтернеті, фраґментів новинної стрічки і т.д.

Понад сотню авторів збірника, серед яких як відомі літератори, блогери, журналісти, так і анонімні мережеві “ніки”, об’єднує одне: всі вони були живими свідками й учасниками найдраматичніших подій новітньої української історії, і всі їхні думки й почуття, оцінки й пошуки смислів зафіксовано в режимі “включеного спостереження”. Читач таким чином отримує можливість доторкнутися до історії в момент її прямого творення.

Ця книга-проект Оксани Забужко є самобутнім підтвердженням нашої єдності.

14. Битва королів. Пісня льоду й полум’я. Книга другаДжордж Р.Р. Мартін

Фантастична сага “Пісня льоду й полум’я” давно завоювала серця читачів у всьому світі, перекладена більш як на 20 мов і продається мільйонними накладами. Друга книга циклу – “Битва королів” – це історія зради й підступу, хаосу й руїни, бо вже почалася братовбивча війна за стародавній Залізний трон, від якої здригнеться земля.

До списку новин