загрузка...
Блоги
Дзьобак Володимир Дзьобак Володимир РОЗДУМИ ПРО НАДВАЖЛИВЕ або ЧОМУ НАШІ ОЛІГАРХИ СТАЛИ МОГИЛЬЩИКАМИ НИНІШНЬОЇ УКРАЇНИ

Головним інструментом нинішніх олігархів є безправний люмпен, який живе на подачках від держави, на грані фізичного виживання. Ось чому значна частина пенсіонерів є найкращим їх електоратом, який і допомагає часто приводити до влади їх ставлеників. Для малого і середнього бізнесу сьогодні закриті економічні ліфти у цілих галузях економіки, бо з кожним роком сфери зацікавленості олігархії збільшуються, перекриваючи кисень усім іншим.

Всі блоги
Колонка автора
Всі колонки авторів
Петиції ВАП
ВИМАГАЄМО ІНДЕКСАЦІЇ НАШИХ ПЕНСІЙ!!!
2 Подробиці Подати пропозицію
Опитування
Чи дотримуєтесь Ви правил карантину?

Три простих способи накопичити на пенсію

Збільшити шрифт Зменшити шрифт
Надіслати
Друкувати

У нестабільній ситуації в країні невпевнено стали себе почувати вже не тільки пенсіонери, а й люди передпенсійного віку. Ті, кому зараз близько 50-ти і трохи більше. Девальвація валюти, затримки з виплатами зарплат, загрозливі повідомлення про можливий дефолт в країні ... Тут мимоволі задумаєшся а як, за рахунок чого жити потім, після 60 років.

Економісти дають кілька дуже простих порад, яких треба дотримуватися, щоб ваш фінансовий добробут був надійним і дозволяв впевнено дивитися в майбутнє.

1. Витрати менше доходів

Взагалі збирати на старість і просто збирати - це в принципі одне й те саме. І тут треба дотримуватися головного правила фінансистів. Ви ЗАВЖДИ повинні заробляти більше, ніж витрачаєте.

Беріть приклад з бізнесу. Коли підприємець отримує прибуток, він частину грошей витрачає на себе, частину відкладає в резерв, а частину інвестує в розвиток. Це баланс, при якому і власник бізнесу радіє, і його компанія зростає, а не топчеться на місці.

В особистих фінансах все те ж саме. Крім витрат на життя, треба і запас мати, і інвестиції на майбутнє робити.

Життя, на жаль, недосконале. "Все й одразу" буває тільки в рекламі. А в реальному житті доводиться розставляти пріоритети. Частину грошей витрачати зараз, а частину - відкладати на майбутнє. І тут лише два способи: або економити, або більше заробляти. Або і те й інше. При будь-яких розкладах більше грошей - це завжди краще, ніж їх відсутність.

2. Мрійте і ставте цілі

Особисто я завжди згадую той час, коли заробляв собі на квартиру. На це було важко зважитися. Мені було близько 30 років. Зарплата середня, заощаджень ніяких, ціни захмарні. Але дуже хотілося власну житлову площу.

І от як тільки я прийняв рішення, у мене з'явилася чітка і відчутна мета. Навіть більше - величезне бажання придбати власні квадратні метри. Решта додалось. По-перше, я став мало не з задоволенням відкладати гроші, бо знав, куди їх витрачу. По-друге, я став більше заробляти. Цей феномен складно пояснити. Але якщо тобі потрібні гроші, вони починають до тебе приходити. Просто тому, що я сам починаю до цього прагнути і шукати додаткові джерела доходу. Та й іпотека - відмінний стимул більше працювати і заробляти.

Закономірне питання: а при чому тут пенсія? Все просто. Квартира - дуже хороший актив. На пенсії її можна буде здавати в оренду. Або продати за схемою зворотної іпотеки. Це коли пенсіонер укладає спеціальний договір з банком. Віддає квартиру в заставу, отримує кожен місяць певну суму. А після його смерті квартира дістається заставодержателю.

3. Не зберігайте все в одному місці

А тепер до питань про гіперінфляцію, перебудову та девальвацію. Звичайно, в нашому житті форс-мажорів вистачає. І до всіх підготуватися неможливо. Цим багато і пояснюють свою бездіяльність. Мовляв, навіщо збирати на старість? Банк в будь-який час може лопнути, інвестиції нічого не гарантують.

Але у фінансистів і на це є проста відповідь. Якщо зберігати гроші в різних інструментах, то без грошей ви ніколи не залишитеся. Коли накопичення лежать і в гривнях, і в доларах, то вам не страшні коливання курсів валют. Вже один ризик прибрали.

Якщо, крім рахунку в банку, у вас є ще й нерухомість - не страшна ніяка інфляція. І навпаки, якщо у вашому місті закрилося велике підприємство і квартири стали коштувати копійки, то заначка у банку допоможе з переїздом в інше місце.

До списку новин