загрузка...
Блоги
Дзьобак Володимир Дзьобак Володимир РОЗДУМИ ПРО НАДВАЖЛИВЕ або ЧОМУ НАШІ ОЛІГАРХИ СТАЛИ МОГИЛЬЩИКАМИ НИНІШНЬОЇ УКРАЇНИ

Головним інструментом нинішніх олігархів є безправний люмпен, який живе на подачках від держави, на грані фізичного виживання. Ось чому значна частина пенсіонерів є найкращим їх електоратом, який і допомагає часто приводити до влади їх ставлеників. Для малого і середнього бізнесу сьогодні закриті економічні ліфти у цілих галузях економіки, бо з кожним роком сфери зацікавленості олігархії збільшуються, перекриваючи кисень усім іншим.

Всі блоги
Колонка автора
Всі колонки авторів
Петиції ВАП
ВИМАГАЄМО ІНДЕКСАЦІЇ НАШИХ ПЕНСІЙ!!!
2 Подробиці Подати пропозицію
Опитування
Чи дотримуєтесь Ви правил карантину?

10 заповідей безконфліктної родини

Збільшити шрифт Зменшити шрифт
Надіслати
Друкувати

Ідеальний шлюб, у якому партнери ніколи не сваряться, завжди поступаються один одному й у будь-якій ситуації знаходять компроміс, - найрозповсюдженіший яскравий міф про сімейне життя.

Будь-який досвідчений психолог скаже: такого просто не може бути. Але хто заважає нам до цього прагнути?

Навіщо люди створюють родини? Якщо запитати про це молодят, у відповідь почуєте приблизно наступне: "Ми хочемо бути разом!", "Хочемо бути щасливими!", "Ми будемо любити один одного і разом ростити дітей!"

Якщо поставити те ж питання парам, що уже 10-15 років у шлюбі, вони скажуть майже те ж саме. З єдиною різницею: у відповідях усе рідше і рідше буде звучати займенник "ми". "Я хотіла б... Я мрію... А от він... Йому здається..." Куди ж подінеться це впевнене "ми"? Чому через роки шлюб для багатьох перетворюється в рутину, у клітку, в поле бою, але аж ніяк не в оазис щасливого, сповненого любов'ю і духовністю, життя?

Як же зберегти почуття на довгі роки? Психолог -консультант , член Київської асоціації практикуючих психологів і психотерапевтів Тетяна Аржаннікова, сформулювала 10 установок, що зміцнять шлюб і допоможуть конструктивно вирішити виникаючі проблеми. Ці правила ефективні, коли їх дотримуються обоє з подружжя.

І нехай це не дуже-то й просто, але спробуйте!

Правило 1. Дружіть "І нехай чоловік стане тобі добрим другом на все життя!" - це несподіване побажання одержала психологиня на весіллі від 70-літньої родички. Тоді головним їй здавалося інше - почуття!

Друг? Товариш? Це щось не з тієї опери... Тільки через роки їй вдалося усвідомити усю важливість цих простих слів. Пристрасті вгамовуються, любов стає спокійною і врівноважено. На перший план у відносинах виходить дружба. Якщо її немає - немає розуміння, немає довіри. Немає інтересу один до одного. Люди начебто б живуть разом, але кожний обертається на своїй орбіті. Вони просто "тягнуть побут". "Дружба - той фундамент, на який надбудовуються любов і близькість. Постійно підживлюйте вашу дружбу, - радить психолог. - Виявляйте один до одного жвавий інтерес. Намагайтеся пізнати світ іншого, адже відчуття, що партнер знайомий до останньої волосинки, - усього лише ілюзія. Часто ми навіть не підозрюємо, про що він мріє і чим живе! Довіряйте один одному. І пропонуйте справжню допомогу".

Загалом , усі як у знайомій дитячій пісеньці: "Друг в беде не бросит, лишнего не спросит..."

Спирайтеся на дружбу!

Правило 2. Критикуйте, але приймайте Як часто ми чуємо: приймайте коханих такими, які вони є! Але іноді дуже складно повірити в те, що сьорбаючий швидкими темпами суп на кухні лисіючий чоловік у майці і є той самий прекрасний принц, за яким ти колись виходила заміж. До речі, йому теж часом важко побачити у волаючій на дітей тітці з немитою головою те саме дівчисько, за яким хотілося йому бігти на край світу.

Що ж, закоханість схильна до ідеалізації... Але мудра любов саме тим і сильна, що і лисіюча людина в майці, і голосиста панянка без зачіски і макіяжу, як і раніше залишаються рідними й коханими. З усіма своїми недоліками. Прийняти ці недосконалості у вашій половинці - не значить змиритися. Прийняти - це впустити в серце. Зауваження і критика мають бути конструктивними і добрими. Разом із самокритикою. Разом з тим, психолог рекомендує концентрувати свою увагу на достоїнствах один одного.

Правило 3. Озвучуйте очікування "Я думала, ні, була упевнена, що ти..." - "А відкіля я знав?"

Цей діалог наочно ілюструє те, що відбувається в мільйонах родин. Дуже часто ми граємо один з одним у гру "Угадай, що я хочу".

Оскільки телепатією володіють одиниці, як правило, партнер не вгадує - і ми розчаровуємося в ньому: "Він мене не розуміє!"

Чоловікам особливо потрібна конкретика: висловлюйте свої побажання ясно і без натяків, дивлячись в очі коханому. Поясніть, чому вам це важливо. Переконайтеся, що вас зрозуміли правильно. І ви одержите у відповідь те, на що сподівалися"- радить психологиня.

Правило 4. Не збирайте каменів за пазухою

Іноді ми, щоб уникнути конфлікту, просто замикаємось у собі.

Чоловіку і дружині важливо зрозуміти одну річ: приховуючи від вашої половинки свої щирі почуття і переживання, ми їх обманюємо.

Своєю поведінкою показуємо, що все добре, а в душі - вирують пристрасті. Якщо ми не будемо відкриті у своїх почуттях, то не вийде діалогу. Так що неприємну ситуацію у вашій родині чи взаєминах варто розібрати. Тому що накопичені образи - могутній руйнівний фактор.

Звідси випливає п'ята заповідь...

5. Вирішуйте проблеми, не відкладаючи На конфліктну ситуацію не можна заплющувати очі. Потрібно разом її пропрацьовувати. Нехай не негайно, якщо ви обоє розлючені і кипите, але обов’язково сьогодні. Дайте один одному виговоритися і постарайтеся зрозуміти, що почуває інший. Для цього подумки станьте на місце партнера і уявіть його почуття.

Якщо після розмови ви ні до чого не прийшли, швидше за все, наступного разу усе повториться по новій.

Правило 6. Погоджуйтеся, коли... праві До чого ти прагнеш у шлюбі? Бути щасливою або бути правою? Це кардинально різні позиції. Якщо людина за будь-яку ціну хоче домогтися своєї правоти, то, можливо, чоловік і визнає, що його позиція помилкова, але це нікому не додасть щастя. "Ми сьогодні поїдемо на дачу, а завтра по магазинах, я так вирішила!" - наполягаєш ти. "У мене немає ніякого бажання витрачати неділю на закупівлю продуктів!" - впирається чоловік.

І нехай навіть твоє рішення правильне, задумайся: яка різниця? Чи додасть тобі радості факт, що чоловік погодиться з тобою, але весь день буде ходити скривдженим і надутим? Якщо йому це важливо, нехай буде так, як він хоче. Наступного разу він поступиться тобі.

Перевір і переконайся: поступившись з легким серцем, ти станеш набагато щасливішою, аніж силоміць домігшись свого.

7. Пробачайте один одного Усі ми робимо помилки. І якщо хочемо бути разом з коханою людиною, треба вчитися їх пробачати. Не зробимо цього - будемо жити під гнітом нескінченних образ.

Але де знайти сили для пробачення? Почни з подяки. Скажи Долі і Богові спасибі за те, що виявилася в цій ситуації. Адже вона обов'язково чомусь навчить!

Пробачай по-справжньому, щиро.

8. Обіймайтеся, піклуйтесь один про одного , бережіть почуття і любіть! Психолог Тетяна Аржаннікова вважає, що проблеми в парі починаються не в ліжку. Зовсім навпаки. Фізична незадоволеність - продовження ваших психологічних нестиковок.

Подумайте самі: коли люблячі люди виявляють турботу один про одного протягом дня, то ввечері бажання близькості зовсім природне! І навпаки: нерозумно сподіватися на почуття, коли за день не сказано жодного доброго слова!

9. Радуйте вашу половинку дріб'язками Чоловік їде у відрядження і залишає дружині в сумочці маленький сюрприз - її улюблену шоколадку. Дружина встає раніше, щоб погладити йому сорочку. Він зустрічає її після роботи, хоч йому і не по дорозі. Вона готує на вечерю його улюблені вареники з картоплею...

Здавалося б, дрібниці. Але з таких дріб'язків складається наше життя. Завжди можна знайти, чим порадувати коханого. І ці нескладні прояви турботи можуть радикально змінити відносини в парі. Коли ти почуваєш, що тебе люблять, сваритися і сперечатися не хочеться.

10. Працюйте над стосунками щодня Це найскладніше із усього перерахованого. Здається: зроблю одне, друге і третє і в нас усе буде відмінно! На жаль, ні. Щирі, теплі, добрі відносини, замішані на любові і взаємному потязі, вимагають щоденної віддачі. Увесь час думайте над тим, як поліпшити ваш шлюб. Зрозумійте обоє: якщо не докладати зусиль, пустити усе на самоплив, то ситуація в шлюбі погіршується. Вона не залишається незмінною!

Запитаєте себе перед сном: "А що сьогодні я зробила для нашої родини?" Вкладайте у стосунки з коханою людиною максимум. І нехай родина стане найголовнішим проектом вашого з чоловіком життя!

До списку новин