загрузка...
Блоги
Дзьобак Володимир Дзьобак Володимир РОЗДУМИ ПРО НАДВАЖЛИВЕ або ЧОМУ НАШІ ОЛІГАРХИ СТАЛИ МОГИЛЬЩИКАМИ НИНІШНЬОЇ УКРАЇНИ

Головним інструментом нинішніх олігархів є безправний люмпен, який живе на подачках від держави, на грані фізичного виживання. Ось чому значна частина пенсіонерів є найкращим їх електоратом, який і допомагає часто приводити до влади їх ставлеників. Для малого і середнього бізнесу сьогодні закриті економічні ліфти у цілих галузях економіки, бо з кожним роком сфери зацікавленості олігархії збільшуються, перекриваючи кисень усім іншим.

Всі блоги
Колонка автора
Всі колонки авторів
Петиції ВАП
ВИМАГАЄМО ІНДЕКСАЦІЇ НАШИХ ПЕНСІЙ!!!
2 Подробиці Подати пропозицію
Опитування
Чи дотримуєтесь Ви правил карантину?

7 цікавих фактів про одну з найдавніших сакральних споруд Львова – церкву Святого Миколая

Збільшити шрифт Зменшити шрифт
Надіслати
Друкувати

Сьогодні пропонуємо вам 7 фактів про одну з найдавніших сакральних споруд Львова – церкву святого Миколая, що на вулиці Хмельницького, 28а.

1. Найдавніша відома львівська церква святого Миколая Мир Ликійських Чудотворця могла бути заснована ще Данилом Галицьким. У одній із тогочасних грамот 1292 року вказано, що цей храм мав особливу опіку від великокняжого двору. Лев Романович надав цій церкві право довічного володіння землею. Будівля довгий час була надвірним храмом галицько-волинських князів та їх родинною усипальницею.

2. Церкву спорудили за візантійською традицією: будівля творить хрест із напівкруглою апсидою. Згідно з православним обрядом, невідомий архітектор надав їй плану грецького рівнораменного хреста. Цим церква святого Миколая подібна до православних храмів південних країн.

3. Парафіяни храму пережили грізні часи татарського лихоліття й інші напади недоброзичливих сусідів. Також церкві впродовж її багатовікової історії дошкуляли численні пожежі, повені, пошесті. Її багаторазово грабували. Однак мирянам, духівництву та небайдужим львів’янам вдалося вберегти від знищення кілька священних реліквій.

4. Літопис, який дійшов до наших днів, свідчить: у дворі біля церкви була князівська скарбниця. Звідти у 1340-х роках нападники поцупили списи та мечі, зруйнували замок і вкрали дві золоті корони, прикрашений діамантами престол, коштовні хрести, князівський плащ та інші цінності.

5. Внаслідок частих грабунків та інших негараздів, пам’ятка не зберегла свого первозданного вигляду. Її дуже змінили ґрунтовні перебудови після пожеж 1623 та 1800 років. Тоді згоріли дахи, купол і вежа-дзвіниця. Сьогодні від первісної споруди залишилися тільки деякі фрагменти стін.

6. Перебуваючи у Львові, Антіохійський Патріарх Йоаким подарував цьому храму частку мощів святого Миколая. Церкві також належать ще кілька святинь: ікона святого Спиридона Триміфунтського Чудотворця з частинкою його взуття та ікона XVII століття «Всецариця» (про яку говорять, що зцілює хворих на рак).

7. Впродовж свого існування храм кілька разів змінював підпорядкування. Із 1700 року церква належала Греко-католицькій Церкві, від 1946 року – до Православної Церкви Московського Патріархату, а з 1989 року – Православній Церкві Київського Патріархату.

Із розкладом богослужінь у храмі святого Миколая можна ознайомитися на офіційному сайті.

До списку новин