загрузка...
Блоги
Дзьобак Володимир Дзьобак Володимир РОЗДУМИ ПРО НАДВАЖЛИВЕ або ЧОМУ НАШІ ОЛІГАРХИ СТАЛИ МОГИЛЬЩИКАМИ НИНІШНЬОЇ УКРАЇНИ

Головним інструментом нинішніх олігархів є безправний люмпен, який живе на подачках від держави, на грані фізичного виживання. Ось чому значна частина пенсіонерів є найкращим їх електоратом, який і допомагає часто приводити до влади їх ставлеників. Для малого і середнього бізнесу сьогодні закриті економічні ліфти у цілих галузях економіки, бо з кожним роком сфери зацікавленості олігархії збільшуються, перекриваючи кисень усім іншим.

Всі блоги
Колонка автора
Всі колонки авторів
Петиції ВАП
ВИМАГАЄМО ІНДЕКСАЦІЇ НАШИХ ПЕНСІЙ!!!
2 Подробиці Подати пропозицію
Опитування
Чи дотримуєтесь Ви правил карантину?

Як правильно отримати житлову субсидію

Збільшити шрифт Зменшити шрифт
Надіслати
Друкувати

В ході гарячої лінії в прес-студії "Сегодня" директор Департаменту державної соціальної допомоги Мінсоцполітики Віталій Музиченко роз'яснив, хто має право на компенсацію і як її оформляти.

Після підвищення тарифів на оплату житлокомпослуг багатьма соціально незахищеним українським родинам довелося звернутися в місцеві підрозділи Мінсоцполітики для оформлення субсидій, оскільки суми в нових платіжках виявилися непідйомними для їх сімейних бюджетів. Але оформити допомога не всім вдається швидко і безболісно. Деякі люди не зібрали необхідний пакет документів і отримали відмову. А деякі українці продовжують оплачувати повну вартість "комуналки" і навіть не звертаються до органів Мінсоцполітики – вони помилково вважають, що, володіючи дачею, автомобілем або маючи більше однієї квартири, не можуть розраховувати на субсидію.

Ми вирішили допомогти нашим читачам розібратися, як потрібно оформляти субсидії, і відповісти на самі часто задаються на цю тему. І вчора організували гарячу телефонну лінію на тему "Як отримати субсидію на оплату житлокомпослуг". У гарячій лінії взяв участь директор Департаменту державної соціальної допомоги Мінсоцполітики Віталій Музиченко. Він пояснив, що з 1 жовтня 2014 фіксований відсоток оплати ЖКП скасований: тепер для кожної сім'ї відсоток субсидії розраховується індивідуально, і крім рівня доходів на нього більше нічого не впливає. Тобто навіть якщо у вас є квартира, машина і дача, але дохід на одного члена сім'ї дорівнює двом прожмінімумам (ПМ) (2352 грн), то ви оплачуєте за "комуналку" тільки 15% цієї суми, тобто 352,8 грн. А якщо ваш рахунок за "комуналку" вище, все інше покривається субсидією. Якщо ж дохід становить 1 ПМ, то той, хто оформив субсидію, заплатить тільки 7,5%. Зрозуміти, хто має право на допомогу, і розрахувати самостійно суму обов'язкового платежу, можна за допомогою інфографіки.

Типові випадки: що робити, щоб не відмовили

Віталій Музиченко роз'яснив, як вирішувати найчастіші проблеми, що виникають при оформленні держдопомоги.

ДОКУМЕНТИ. "Папірців" потрібно три: заява, декларація про доходи та майно членів сім'ї (нерухомість, транспорт, доходи від відсотків за вкладами в банках і т. д.) Та довідка про доходи всіх працездатних членів сім'ї за останні півроку перед зверненням по субсидію (наприклад, в липні довідка має бути за січень-червень). З цим можуть виникнути проблеми, якщо підприємство, на якому працював чоловік, закрилося або знищене (наприклад, на Донбасі). Тут є два варіанти: звернутися в Пенсфонд, де є дані по зарплаті, і отримати довідку форми ОК-5. Або вказати дані про доходи в декларації (інформацію перевірять, і якщо вона недостовірна, субсидію відберуть).

СТРОКИ ПРИЗНАЧЕННЯ. Призначають з місяця, в якому людина звернулася за допомогою. Рішення приймається за 10 днів з моменту отримання всіх документів. Більшість даних орган соцзахисту отримує від інших організацій (термін для відповіді – 15 календарних днів). Заднім числом допомога не призначається. Як виняток можуть призначити при обігу не пізніше ніж через два місяці з початку отопперіода або з дати підвищення тарифів на ЖКП.

ДЕКЛАРУВАННЯ. Подаючи документи, потрібно повідомляти про ВСІ доходи та майно. Наявність дачної ділянки, одного-двох вітчизняних (в т. ч. ВАЗ, "Москвич") авто старше 10 років або однієї іномарки старше 15 років на отримання допомоги не впливає. Якщо їх не вказати – перевірять і відмовлять у субсидії.

ЧЛЕН СІМ'Ї НЕ ПРОЖИВАЄ В КВАРТИРІ. Якщо це не дозволяє отримати допомогу, є два способи: виписати відсутнього або надати довідку в орган Мінсоцполітики про його фактичне проживання.

НА ОБЛІКУ. Всі працездатні члени сім'ї зобов'язані працювати (якщо підприємство простоює, дохід 0 грн) або бути зареєстрованими в центрі зайнятості. Втратили роботу і не стали на облік у такому центрі (і їх родини!) права на субсидію позбавлені. Також зазвичай не призначають допомогу, якщо здобувач протягом останнього року купив квартиру або будинок. Виняток: можуть призначити при продажу одного житла і покупці іншого, близького за ціною, інакше різницю врахують як дохід, з якого можна платити за ЖКП.

Коновалова Христина, Олександр Панченко

До списку новин