загрузка...
Блоги
Дзьобак Володимир Дзьобак Володимир РОЗДУМИ ПРО НАДВАЖЛИВЕ або ЧОМУ НАШІ ОЛІГАРХИ СТАЛИ МОГИЛЬЩИКАМИ НИНІШНЬОЇ УКРАЇНИ

Головним інструментом нинішніх олігархів є безправний люмпен, який живе на подачках від держави, на грані фізичного виживання. Ось чому значна частина пенсіонерів є найкращим їх електоратом, який і допомагає часто приводити до влади їх ставлеників. Для малого і середнього бізнесу сьогодні закриті економічні ліфти у цілих галузях економіки, бо з кожним роком сфери зацікавленості олігархії збільшуються, перекриваючи кисень усім іншим.

Всі блоги
Колонка автора
Всі колонки авторів
Петиції ВАП
ВИМАГАЄМО ІНДЕКСАЦІЇ НАШИХ ПЕНСІЙ!!!
2 Подробиці Подати пропозицію
Опитування
Чи дотримуєтесь Ви правил карантину?

Які реформи можуть зробити українців багатими

Збільшити шрифт Зменшити шрифт
Надіслати
Друкувати

Реформа Пенсійного фонду зробить українців багатшими.

Так вважає міжнародний бізнесмен, уродженець Югославії, політик і підприємець, засновник однієї з найбільших у Центральній та Східній Європі мережі фінансових посередників Драшко Ачимович.

Сьогодні Україна переживає переломний етап свого становлення як незалежної держави. Країна й українці пройшли через страшні події минулого й кінця позаминулого року і тепер стоять перед новими викликами. Це і виклик щодо збереження територіальної цілісності, і щодо створення та розвитку нових цінностей у суспільстві, і необхідність побудови нової економіки, як і непопулярних, важких, але вкрай необхідних Україні реформ.

Я цілком упевнений, що в українців на все це вистачить сил і потенціалу – як кадрового, так і інтелектуального. Головне, що сьогодні в України, з одного боку, є світова підтримка заявлених державою трансформацій. А з другого – уряд готовий використовувати цю міжнародну підтримку. Крім суто фінансової підтримки, я маю на увазі залучення до Кабінету міністрів команди реформаторів, які добре зарекомендували себе у складі урядів інших країн. І це дуже прогресивний крок.

Сфера фінансового консалтингу в Україні та страхування пройшла колосальний шлях і перебуває на етапі еволюційного реформування та зростання професійних стандартів. І сьогодні як ніколи важливо рухатися шляхом європеїзації українського законодавства в бік формування культури захищеності населення та фінансового планування, поступового створення стандартів для галузі, професіонального та прозорого нагляду.

Головним у формуванні стандартів галузі, страхової культури, а також у підвищенні рівня фінансової грамотності населення є реформи, які декларує новий уряд. Зокрема, вкрай важливе проведення пенсійної реформи, введення другого і третього рівнів пенсійної системи.

Причому ці зміни мають враховувати найкращий європейський досвід.

Сьогодні вже не можна дозволити собі відмашку у вигляді «реформу потрібно відкласти через дефіцит ПФ». Адже це ще більше ускладнюватиме становище всієї пенсійної системи, яка і так перебуває в нелегкій ситуації. Згідно з офіційними даними, трансферти держбюджету Пенсійному фонду зростають: якщо 2004 року вони становили 5,9 млрд гривень, то 2013-го – вже 83,3 млрд гривень.

Витрати самого ПФ за останні 10 років також значно зросли: якщо 2004 року вони становили 36,2 млрд гривень, то 2013 року – 250,3 млрд гривень. При цьому дефіцит ПФУ, який покривається з держбюджету, постійно збільшується. 2013 року дефіцит ПФУ становив 24,6% держбюджету України, тоді як допустимий показник – 8%. І все це на тлі зростання кількості пенсіонерів та зниження рівня тих, хто працює. У найближчій перспективі ситуація суттєво погіршиться, оскільки на пенсію масово почнуть виходити представники «бебі-бумерів», народжених у 1950–1960-х. За прогнозами, до 2020 року в Україні на одну людину, яка працює, припадатиме вже два пенсіонери. При цьому переломний тренд зниження кількості працюючих почне свій відлік саме цього року. Ну а до 2050 року кількість працездатних зменшиться до 14,4 млн осіб (для порівняння: 2007-го їх було 22,4 млн).

Тож сьогодні для фінансового блоку уряду вкрай важливо розв’язати питання з дефіцитом ПФ і рухатися в напрямку реформування пенсійної системи. Фактично та солідарна система, яка сьогодні існує, не має персоналізації і зведена до моделі сплати податку. Це в майбутньому не усуне проблеми пенсіонерів. Реалізація пенсійної реформи має початися якнайшвидше, щоб запрацювали система персоніфікованих пенсійних державних накопичень, а також третій недержавний рівень довгострокових пенсійних вкладів.

На цьому третьому рівні за сформованої ринкової кон'юнктури страхові компанії можуть стати двигуном економіки, залучити в неї довгострокові інвестиції, яких держава так потребує. Ну а паралельно, як і на інших розвинених ринках, потрібно пропонувати населенню заздалегідь подбати про забезпечену старість і придбати приватну страховку накопичувального страхування життя і страховий ризиковий захист.

Сьогодні в Україні створилася унікальна ситуація, коли суспільство і населення форсують реформи, формують соціальні запити на позитивні трансформації в державі. А уряд і парламент їх фактично повинні виконувати, дотримуючись запитів суспільства. Я б сказав, що саме минулий рік і ті випробування, які випали на долю українців, сформували нові цінності суспільства. Проєвропейські цінності, дуже соціальні й інноваційні.

Сфера фінансового консалтингу в Україні перебуває на етапі еволюційного розвитку і становлення, як це було в багатьох інших країнах.

Проте для подальшого успішного розвитку галузі фінансів украй необхідний грамотний і прозорий нагляд, соціальні реформи, серйозне ставлення держави до галузі та її соціальних функцій як таких. За таких умов галузь успішно виконуватиме ті функції, які вона виконує на розвинених ринках.

Що ж до цінностей, які сьогодні транслюють наші клієнти, то це, безумовно, цінності захищеності та фінансової стабільності, впевненості в завтрашньому дні й у забезпеченому майбутньому дітей. Страхова галузь і професійна діяльність якраз і спрямовані на те, щоб усе це запропонувати людям.

До списку новин