загрузка...
Блоги
Дзьобак Володимир Дзьобак Володимир РОЗДУМИ ПРО НАДВАЖЛИВЕ або ЧОМУ НАШІ ОЛІГАРХИ СТАЛИ МОГИЛЬЩИКАМИ НИНІШНЬОЇ УКРАЇНИ

Головним інструментом нинішніх олігархів є безправний люмпен, який живе на подачках від держави, на грані фізичного виживання. Ось чому значна частина пенсіонерів є найкращим їх електоратом, який і допомагає часто приводити до влади їх ставлеників. Для малого і середнього бізнесу сьогодні закриті економічні ліфти у цілих галузях економіки, бо з кожним роком сфери зацікавленості олігархії збільшуються, перекриваючи кисень усім іншим.

Всі блоги
Колонка автора
Всі колонки авторів
Петиції ВАП
ВИМАГАЄМО ІНДЕКСАЦІЇ НАШИХ ПЕНСІЙ!!!
2 Подробиці Подати пропозицію
Опитування
Чи дотримуєтесь Ви правил карантину?

Як жити в теплі і економити після подорожчання газу

Збільшити шрифт Зменшити шрифт
Надіслати
Друкувати

Дешевше зігрітися допоможе тамбур, лічильники та утеплення місць загального користування (вестибюль, загальний коридор, сходова клітка).

Чергова хвиля підвищення тарифів змушує українців шукати способи "полегшити" платіжки. Експерти розповідають про найбільш надійні способи заощадити.

ТАРИФИ. Уже з квітня, на вимогу МВФ, газ для населення має подорожчати на 280%, компослуги – на 66%. Питання підвищення тарифів залишається дискусійним, в НАК "Нафтогаз України" впевнені: ціна газу, який вони продають, повинна бути ринковою (нині населення та ЖКГ платять близько чверті вартості), а людям треба дати держсубсидії, щоб вони платили залежно від своїх доходів.

"Дешевий газ – це дотування всіх – і бідних, і багатих, – стверджує прес-секретар "Нафтогазу" Олена Осмоловська. – Ціна газу має бути економічно обґрунтованою для всіх споживачів, а не тільки для промпідприємств".

Тарифи на газ і компослуги підвищувати треба, але не в рази, а максимум на 40-60%, вважають експерти енергоринку. При цьому, за їх словами, потрібно зробити прозорим розподіл додаткових коштів, зібраних з народу, направивши їх безпосередньо на модернізацію комунальної сфери, а не до держбюджету. Під модернізацією розуміється заміна старого обладнання котелень на більш економічне сучасне, перекладка зношених теплових мереж, встановлення лічильників тепла в будинках. Це дозволить вполовину скоротити витрату газу на обігрів будинків.

ПОРАДИ. Директор енергопрограм Центру світової економіки і міжнародних відносин НАНУ Валентин Землянський і голова правління альянсу "Нова енергія України" Валерій Боровик дали на прохання "Сегодня" поради, як менше споживати газу і тепла, а значить, менше за них платити, навіть якщо ціни зростуть в рази.

Власникам приватного житла варто утеплити стіни зовні і стелю на горищі пінопластом або іншим утеплювачем, встановити склопакети у вікна і другі зовнішні двері у вигляді тамбура. У підсумку для підтримки в будинку комфортної температури в 20-22 градуси потрібно на 40-50% менше газу.Якщо газ до будинку ще не підведений – відразу варто монтувати не газовий, а вугільний, дров'яний або пелетний (на паливі з пресованої тирси. – Авт.) котел. Це вигідніше і надійніше, ніж обігрів будинку електроенергією. Витрати навіть при нинішніх цінах на газ менші для твердопаливних котлів на третину, а після подорожчання газу вчетверо будуть менше на 70-75%.

У багатоквартирних будинках, де немає теплових лічильників і плата за тепло стягується за нормами, мешканцям потрібно домовитися з жеком, або створити ОСББ і в складчину встановити будинковий лічильник тепла, утеплити парадний і весь будинок зовні. Споживання тепла скоротиться на 35-40%. Зараз багато хто утеплює свою квартиру, але це лише підвищує в ній температуру і ніяк не впливає на суму в рахунках за "комуналку".

РФ ПРОСИТЬ ПЕРЕДОПЛАТУ ЗА ПАЛИВО. Вчора "Нафтогаз" зажадав від "Газпрому" підтвердити дотримання контрактних зобов'язань з постачання в Україну проплачених обсягів газу.

"Компанія не вважає можливим вносити доппредоплату за поставки, поки не отримає впевненості в їх дотриманні", – заявили в "Нафтогазі". Суть нової "газової" суперечки в тому, що "Газпром" 22 і 23 лютого майже втричі знизив поставки проти запитаних.

Глава "Газпрому" Олексій Міллер пояснив недодачу палива простроченням нової передоплати: "передплаченого газу залишилося тільки 219 млн куб. м. Постачання в обсязі заявки 114 млн куб. м газу всього через два дні призведе до повного припинення постачання газу в Україну, що створює серйозні ризики для транзиту газу в Європу".

На думку Валентина Землянського, заява Міллера провокативна, оскільки на можливості транзиту наш газ не впливає, і цей "корпоративний конфлікт" згасне після надходження передоплати.

До списку новин