загрузка...
Блоги
Дзьобак Володимир Дзьобак Володимир РОЗДУМИ ПРО НАДВАЖЛИВЕ або ЧОМУ НАШІ ОЛІГАРХИ СТАЛИ МОГИЛЬЩИКАМИ НИНІШНЬОЇ УКРАЇНИ

Головним інструментом нинішніх олігархів є безправний люмпен, який живе на подачках від держави, на грані фізичного виживання. Ось чому значна частина пенсіонерів є найкращим їх електоратом, який і допомагає часто приводити до влади їх ставлеників. Для малого і середнього бізнесу сьогодні закриті економічні ліфти у цілих галузях економіки, бо з кожним роком сфери зацікавленості олігархії збільшуються, перекриваючи кисень усім іншим.

Всі блоги
Колонка автора
Всі колонки авторів
Петиції ВАП
ВИМАГАЄМО ІНДЕКСАЦІЇ НАШИХ ПЕНСІЙ!!!
2 Подробиці Подати пропозицію
Опитування
Чи дотримуєтесь Ви правил карантину?

Нові-старі заборони: 11 основних валютних та банківських обмежень, які Нацбанк ввів із 4 березня

Збільшити шрифт Зменшити шрифт
Надіслати
Друкувати

Українцям і надалі можна купувати валюти не більше, ніж на три тисячі гривень у день в одному банку.

Відсьогодні Національний банк України ввів чергові обмеження на валютному ринку та в банківській галузі задля стабілізації гривні та економіки в цілому.

Деякі з обмежень не нові – просто продовжили термін їхнього застосування ще на три місяці – до 3 червня включно. Скажімо, експортери й надалі мусять обов'язково продавати 75% валютної виручки. Крім того, українці матимуть право за один день купити в одній банківській установі валюти чи металів не більше, ніж на 3 тис. грн.

Є й нові обмеження - НБУ заборонив знімати валюту з карток. Зробити це можна лише в гривнях.

11 ОСНОВНИХ ВАЛЮТНИХ ОБМЕЖЕНЬ, ВВЕДЕНИХ НАЦБАНКОМ УКРАЇНИ ІЗ 4 БЕРЕЗНЯ ПО 3 ЧЕРВНЯ 2015 РОКУ:

1) Розрахунки за операціями з експорту та імпорту товарів мають здійснюваться у строк, що не перевищує 90 календарних днів.

2) Юридичні особи повинні обов'язково продавати на міжбанку 75% валютної виручки, що надійшла з-за кордону.

3) НБУ буде моніторити роботу банків щодо їхньої перевірки добросовісності платежів клієнтів. Якщо виявлять ризики та протиправні дії, вимагатимуть призупинити такі операції.

4) Погашати кредити, які українці та компанії взяли за кордоном (у нерезидентів), достроково заборонено, а лише не раніше строку, передбаченого договорами.

5) В одному банку протягом одного операційного (робочого) дня клієнт може купити валюти чи банківських металів на суму, що не перевищує в еквіваленті 3 тис. грн.

6) Перерахувати за кордон українці мають право не більше, ніж 15 тис. грн (в еквіваленті) протягом одного робочого дня. Із валютного рахунку – не більше 150 тис. грн у місяць. Є виключення щодо лікування за кордоном, транспортування хворих, оплати витрат, пов'язаних зі смертю громадян за кордоном, навчання, пенсії, зарплати тощо.

7) Банки зобов'язані обмежити видачу готівкових коштів у національній валюті через каси та банкомати в межах до 150 тис. грн на добу на одного клієнта.

8) Банкам забороняється надавати клієнтам кредити в національній валюті (у тому числі за відкритими кредитними лініями та шляхом пролонгації раніше наданих кредитів), якщо в забезпечення виконання зобов'язань за ними надаються майнові права на кошти в іноземній валюті, що розміщені на рахунках у банках.

9) Уповноважені банки зобов'язані обмежити видачу (отримання) готівкових коштів в іноземній валюті або банківських металів з поточних і депозитних рахунків клієнтів через каси та банкомати в межах до 15 тис. грн на добу на одного клієнта в еквіваленті за офіційним курсом НБУ. Зазначена вимога поширюється на видачу (отримання) готівкових коштів як у межах України, так і за її межами незалежно від кількості рахунків клієнта в одному банку.

10) Видача готівкових коштів у межах України за електронними платіжними засобами, що емітовані як резидентами, так і нерезидентами, здійснюється виключно в гривнях.

11) Уповноваженим банкам забороняється здійснювати операції з продажу банківських металів за безготівкові гривні юридичним особам/фізичним особам-підприємцям загальною масою, що перевищує протягом одного календарного тижня у межах однієї банківської установи на одного клієнта 3,216 тройської унції золота (еквівалент цієї маси в інших банківських металах, перерахований за крос-курсом, визначеним згідно з офіційними курсами банківських металів, установленими НБУ).

У багатьох обмеженнях є виключення. Скажімо, щодо лікування за кордоном, транспортування хворих, оплати витрат, пов'язаних зі смертю громадян за кордоном, навчання, пенсії, зарплати тощо.

Крім того, Нацбанк відсьогодні підвищив облікову ставку до 30%.

До списку новин