загрузка...
Блоги
Дзьобак Володимир Дзьобак Володимир РОЗДУМИ ПРО НАДВАЖЛИВЕ або ЧОМУ НАШІ ОЛІГАРХИ СТАЛИ МОГИЛЬЩИКАМИ НИНІШНЬОЇ УКРАЇНИ

Головним інструментом нинішніх олігархів є безправний люмпен, який живе на подачках від держави, на грані фізичного виживання. Ось чому значна частина пенсіонерів є найкращим їх електоратом, який і допомагає часто приводити до влади їх ставлеників. Для малого і середнього бізнесу сьогодні закриті економічні ліфти у цілих галузях економіки, бо з кожним роком сфери зацікавленості олігархії збільшуються, перекриваючи кисень усім іншим.

Всі блоги
Колонка автора
Всі колонки авторів
Петиції ВАП
ВИМАГАЄМО ІНДЕКСАЦІЇ НАШИХ ПЕНСІЙ!!!
2 Подробиці Подати пропозицію
Опитування
Чи дотримуєтесь Ви правил карантину?

Важкі економічні новини тижня: пенсійні зміни, зростають тарифи на газ і тепло, субсидії по-новому

Збільшити шрифт Зменшити шрифт
Надіслати
Друкувати

Чиновники затвердили нові комунальні тарифи, але й досі не розповіли про отримання субсидій за новими спрощеними правилами.

Пенсіонери цього тижня напружено стежили за новинами з Верховної Ради. Лише з п'ятої спроби нардепи таки ухвалили один з найбільш резонансних законів - про виплати тим, хто вже відпрацював на державу. Перспектива підвищення пенсійного віку. І вже за три тижні - скорочення на 15% виплат тим пенсіонерам, які ще тримаються за роботу. А таких – понад два з половиною мільйони.

І уряд, і парламент не втомлювали себе, щоб дати детальне роз'яснення: чого чекати людям.

Тож скільки хто отримає, чому держава не хоче стимулювати людей до праці після виходу на пенсію і як намірами влади може скористатись тіньова економіка, ідеться в сюжеті програми ТСН.Тиждень.

Депутати вирішили перекроїти систему пенсійного забезпечення із 1 квітня.

Пенсіонери, що працюють, відтепер отримуватимуть не повну пенсію, а лише 85%. 15% забирає держава. Немає значення, повну ставку отримує працівник чи чверть.

Пенсіонери, що працюють на державній службі, в органах місцевого самоврядування, прокуратурах, судах, – цілковито позбавляються пенсії.

Зміни не торкнуться:

- інвалідів першої та другої групи;

- учасників бойових дій;

- пенсіонерів, що мають пенсію нижче ніж 1423 гривні 50 копійок.

Ці люди отримуватимуть свої пенсії в повному обсязі. До того ж, обмеження діятимуть поки що до кінця року і скасовуються, якщо пенсіонер залишає роботу.

Слід сказати, що нікуди не зникає й оподаткування на майже 17% тих пенсій, що перевищують 3654 гривні.

Низка пенсійних рішень парламенту вимушена. Для економіки держави потрібні гроші, позичити їх під невеликі відсотки нині можна лише у Міжнародного валютного фонду. Фонд виставляє свої умови позичальнику, серед яких – і пенсійні зміни.

В Україні існує ще такий пережиток радянських часів, як спеціальні пенсії для окремих категорій громадян. Ті ж таки колишні судді, прокурори, міністри, депутати - загалом їх понад 35 з половиною тисяч – отримують пенсії не просто височенні, але й захищені від економічних штормів. Парламент запланував скасувати такий несправедливий режим вже з червня.

І це - ще не всі важкі економічні новини тижня. Оголошено і про те, до чого нас, в принципі, готували вже давно. Тепло і газ для населення з 1 квітня істотно дорожчають.

Мінімальний тариф газу буде 3,6 грн за один кубометр замість теперішніх менш ніж двох гривень. І діятиме цей новий тариф лише за наявності лічильника. І - в опалювальний сезон: із жовтня по квітень. При цьому лише в межах 200 кубометрів на місяць. А от влітку і без лічильників усім доведеться платити 7,188 грн за кубометр.

Урядовці вже підрахували, що подорожчання становитиме в середньому 280% за рік.

Крім цього, здорожчає і тепло. Із 1 квітня ціна опалення зросте на 72% - до 537 грн за ГКал.

Чиновники самі визнають, що тепер, аби розрахуватися за комунальні послуги, оформлювати субсидії доведеться майже чотирьом мільйонам сімей. І цю спрощену систему отримання субсидій уже нібито розробили, запевнив на засіданні Кабміну міністр соцполітики. В бюджеті на це заклали рекордні 24 з половиною мільярди гривень.

От тільки на всі пропозиції ТСН роз'яснити розроблену систему самим людям чиновники наразі не йдуть. Схоже, і самі ще погано уявляють, як цей механізм запрацює. Втім, на запуск його мають лише місяць. Щоб ті, кому зовсім не під силу нові тарифи, встигли оформити субсидію ще до нових непідйомних платіжок.

До списку новин