загрузка...
Блоги
Дзьобак Володимир Дзьобак Володимир РОЗДУМИ ПРО НАДВАЖЛИВЕ або ЧОМУ НАШІ ОЛІГАРХИ СТАЛИ МОГИЛЬЩИКАМИ НИНІШНЬОЇ УКРАЇНИ

Головним інструментом нинішніх олігархів є безправний люмпен, який живе на подачках від держави, на грані фізичного виживання. Ось чому значна частина пенсіонерів є найкращим їх електоратом, який і допомагає часто приводити до влади їх ставлеників. Для малого і середнього бізнесу сьогодні закриті економічні ліфти у цілих галузях економіки, бо з кожним роком сфери зацікавленості олігархії збільшуються, перекриваючи кисень усім іншим.

Всі блоги
Колонка автора
Всі колонки авторів
Петиції ВАП
ВИМАГАЄМО ІНДЕКСАЦІЇ НАШИХ ПЕНСІЙ!!!
2 Подробиці Подати пропозицію
Опитування
Чи дотримуєтесь Ви правил карантину?

Ліки подешевшають. Коли впаде курс долара...

Збільшити шрифт Зменшити шрифт
Надіслати
Друкувати

30% препаратів постачаються в Україну з-за кордону. Закуповують їх за валюту.

Антимонопольний комітет узявся перевіряти аптечні мережі, які завищували ціни на ліки у період ажіотажного попиту. У поле зору контролюючого органу потрапило 30 мереж. У випадку, якщо порушення будуть виявлені, Антимонопольний комітет має право їх оштрафувати. Зазвичай подібні розслідування тривають 2-3 місяці.

«Не визначаємо цінову політику, - виправдовується завідувач однієї з аптек Надія Зотова. - Якщо постачальник продав нам препарат за 400 гривень, не можемо виставити ціну 350. Дистриб’ютори не лише орієнтуються на курс долара, а й закладають у вартість ризики, адже ситуація у країні - нестабільна. Якщо сьогодні долар коштує 23 гривні, не факт, що через три дні не коштуватиме 30”. Каже, виторги за останній місяць впали: “Хронічно хворі у період ажіотажу закупилися на рік наперед. А люди, яким не “пече”, ходять по аптеках і випитують, чи не лишилося чогось зі старих запасів. Мушу їх розчарувати: нічого не лишилось. Ніхто й не сподівається, що ціни впадуть. Хоча, коли почав знижуватися курс долара, знизилися й ціни. Наприклад, препарат, який коштував 50 гривень, отримали по 46-47. Але за кілька днів курс знову почав рости, а з ним — і ціни”.

За рік ліки подорожчали у 2-4 рази. Аби хоч якось вплинути на ситуацію, Міністерство охорони здоров’я встановило обмеження на гуртові і роздрібні націнки на медикаменти, скасувало ліцензування імпорту фармацевтичних інгредієнтів (більшість вітчизняних препаратів виготовляють з імпортної сировини), спростило процедуру державної реєстрації ряду важливих ліків (зокрема, для лікування ВІЛ-інфекції, СНІДу, вірусних гепатитів, туберкульозу, рідкісних і онкологічних захворювань), що дасть змогу закуповувати їх за спрощеною схемою. А днями ще й ліквідувало обов’язкову перереєстрацію оригінальних препаратів, зареєстрованих Європейською агенцією з лікарських засобів (до цього часу всі лікарські засоби мали отримувати дозвіл на подовження застосування кожні п’ять років).

“У такий спосіб прибрали корупційну складову, - вважає провізор Роксоляна Зенько. - Чула, що державні закупівлі планують передати міжнародним організаціям (ліки для українців у найближчі чотири роки закуповуватимуть шість неприбуткових міжнародних організацій, зокрема ВООЗ і ЮНІСЕФ. - Авт.). Відтак ціни на ліки трохи знизяться — особливо на німецькі та угорські препарати. Але не думаю, що повернуться до показників річної давності”.

“Дорожчають усі товари та послуги — не лише лікарські засоби. Основна причина — зростання курсу валют. 30% ліків (у натуральному вимірі, тобто в упаковках) постачаються в Україну з-за кордону, купуються за валюту, і їх вартість напряму залежить від коливань курсу, - зазначила у коментарі “ВЗ” Ірина Горлова, генеральний директор SMD (компанії, що займається проведенням маркетингових досліджень фармацевтичних ринків). - Серед них — чимало популярних ліків (мезим, фастум, диклак). Препарати вітчизняного виробництва також подорожчали (хоч і не такою мірою) — значний відсоток сировини для їх виготовлення закуповується за валюту. Також на підвищення цін на кінцевий продукт впливає подорожчання енергоносіїв і комунальних послуг. 85% вартості ліків компенсує громадянин зі своєї кишені. Держава відшкодовує 15%. Повністю або частково компенсує вартість ліків для лікування цукрового діабету, СНІДу, туберкульозу, онкологічних захворювань, імуносупресорів (їх призначають після трансплантації органів). І то за умови, що людина проходить лікування в умовах стаціонару. В Україні не існує системи співплатежів та/або компенсації вартості лікарських засобів, якщо пацієнт проходить амбулаторне лікування”.

А тим часом...

Антимонопольний комітет порекомендував 13 торговельним мережам знизити роздрібні ціни на продовольчі товари до рівня, який існував до періоду підвищеного попиту на них, оскільки зараз спостерігається тенденція до стабілізації офіційного курсу гривні до іноземних валют та зниження цін на пально-мастильні матеріали.

За даними комітету, середня різниця між закупівельною та роздрібною ціною на окремі продовольчі товари у період підвищеного попиту населення зросла більш ніж на 50%.

Наталія ДРУЖБЛЯК

До списку новин