загрузка...
Блоги
Дзьобак Володимир Дзьобак Володимир РОЗДУМИ ПРО НАДВАЖЛИВЕ або ЧОМУ НАШІ ОЛІГАРХИ СТАЛИ МОГИЛЬЩИКАМИ НИНІШНЬОЇ УКРАЇНИ

Головним інструментом нинішніх олігархів є безправний люмпен, який живе на подачках від держави, на грані фізичного виживання. Ось чому значна частина пенсіонерів є найкращим їх електоратом, який і допомагає часто приводити до влади їх ставлеників. Для малого і середнього бізнесу сьогодні закриті економічні ліфти у цілих галузях економіки, бо з кожним роком сфери зацікавленості олігархії збільшуються, перекриваючи кисень усім іншим.

Всі блоги
Колонка автора
Всі колонки авторів
Петиції ВАП
ВИМАГАЄМО ІНДЕКСАЦІЇ НАШИХ ПЕНСІЙ!!!
2 Подробиці Подати пропозицію
Опитування
Чи дотримуєтесь Ви правил карантину?

Український патріот Мойсеєвої віри

Збільшити шрифт Зменшити шрифт
Надіслати
Друкувати

ЧИТАННЯ

У Національному музеї народного мистецтва Гуцульщини та Покуття імені Й.Кобринського відзначили 140-ліття від дня народження Якова Оренштайна – одного з найвідоміших книговидавців України першої половини ХХ ст., громадсько-культурного й політичного діяча.

З нагоди вшанування засновника й власника видавництва «Галицька накладня»  відбулася лекція «Яків Оренштайн: людина та міф на тлі архівних знахідок», яку прочитав професор, доктор історичних наук, академік Академії наук вищої школи України Іван Монолатій. Своїми міркуваннями з цього приводу  поділилася генеральний директор установи Ярослава Ткачук.

На початку ХХ століття, коли українці не мали власної держави, коломийський видавець єврейського походження Яків Оренштайн наважився на видання української книжки,  яка була б цікавою для широкого кола читачів. Зокрема, в серії «Загальна бібліотека» до початку 1915 р. було видано сто п’ятнадцять видань, доступних для простих людей. Уперше в цій серії вийшли українські переклади відомих європейських письменників та філософів, велика низка творів українських авторів. Яків Оренштайн видавав також географічні атласи та карти, портрети визначних діячів, шкільні підручники та музичні посібники, ілюстровані дитячі видання, серії художніх листівок різної тематики…

Ці книжки тепер бібліографічна рідкість. Найбільша їхня колекція зберігається в Торонто, в Коломиї – у приватній колекції Івана Вишиванюка. З майже трьома десятками з них мали можливість ознайомитися присутні під час лекції, як і з листівками гуцульської та покутської тематики з колекції ще одного місцевого колекціонера, директора Коломийського педагогічного коледжу Валерія Ковтуна.

Яків Оренштайн докладав чимало зусиль для  популяризації та поширення книжки, долаючи тривалу ізоляцію української культури в європейському  просторі. В ставленні до України й української справи він залишився послідовним упродовж усього свого життя, куди б не закидала його доля. У Берліні, а згодом у Варшаві разом з родиною він зазнавав утисків з боку нацистської влади не тільки через єврейське походження, а й українське книгодрукування.

 На тлі документів, віднайдених у багатьох  архівах за останні роки, Іван Монолатій, який ще з гімназійних років досліджує життєпис Якова Оренштайна, детально проаналізував долю видавця, якого стратили у варшавському гетто.

На превеликий жаль, до цього часу внесок Якова Оренштайна в розвиток українського книгодрукування гідно не оцінено. Тож лекція в музеї стала поодиноким свідченням вдячності й шани до цієї неординарної особистості.

 

Оксана ЯСІНСЬКА, 

завідувачка науково-освітнього відділу НМНМГіП імені Й. Кобринського.

До списку новин