загрузка...
Блоги
Дзьобак Володимир Дзьобак Володимир РОЗДУМИ ПРО НАДВАЖЛИВЕ або ЧОМУ НАШІ ОЛІГАРХИ СТАЛИ МОГИЛЬЩИКАМИ НИНІШНЬОЇ УКРАЇНИ

Головним інструментом нинішніх олігархів є безправний люмпен, який живе на подачках від держави, на грані фізичного виживання. Ось чому значна частина пенсіонерів є найкращим їх електоратом, який і допомагає часто приводити до влади їх ставлеників. Для малого і середнього бізнесу сьогодні закриті економічні ліфти у цілих галузях економіки, бо з кожним роком сфери зацікавленості олігархії збільшуються, перекриваючи кисень усім іншим.

Всі блоги
Колонка автора
Всі колонки авторів
Петиції ВАП
ВИМАГАЄМО ІНДЕКСАЦІЇ НАШИХ ПЕНСІЙ!!!
2 Подробиці Подати пропозицію
Опитування
Чи дотримуєтесь Ви правил карантину?

Подорожчання води: як заощадити ресурси і кошти

Збільшити шрифт Зменшити шрифт
Надіслати
Друкувати
Подорожчання води: як заощадити ресурси і кошти

З 1 травня в Україні подорожчають послуги з централізованого водопостачання та водовідведення. Якщо брати до уваги, що середній український показник добового обсягу води вдвічі більший, ніж у розвинених країнах світу - заощадження вкрай необхідне.

Прийняття рішення Національною комісією, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг щодо підвищення тарифів на електроенергію для населення та зростання роздрібних цін на природний газ, що використовується для його потреб, наприкінці лютого-початку березня поточного року не лишили українцям приводу для сумніву – у подальшому коригуватимуться тарифи і на інші комунальні послуги. Зокрема, на централізоване опалення та гаряче водопостачання, централізоване водопостачання та водовідведення.

Примітно, останнє супроводжувалося певними казусами. У переддень засідання Національної комісії 19 березня, її член Андрій Герус на своїй сторінці у соціальній мережі Facеbook зазначив, що на цьому зібранні НКРЕКП підвищить тарифи на централізоване водопостачання та водовідведення у зв’язку з підвищенням тарифів на електроенергію на 30% з літа минулого року та майбутнім «стрибком» цін на світло. Нагадаємо, з 1 квітня українці платитимуть більше за електроенергію. У платіжках, котрі отримає населення у травні, за споживання світла обсягом менше 100 кВт-год на місяць доведеться заплатити на 5,8 коп. більше ніж раніше - 36,6 коп/кВт-годину; обсягом від 100 до 600 кВт-год - 63 коп/кВт-год; обсягом понад 600 кВт-год на місяць - до 140,7 коп/кВт-год. Втім, така тарифна градація діятиме не довго – з 1 вересня поточного року українців чекає нова хвиля підвищення тарифів на електроенергію. Усього, згідно з постановою №220 Національної комісії таких підвищень з 1 квітня 2015 року по 1 квітня 2017 року буде п’ять. Загалом впродовж цього відрізку часу вартість світла для населення зросте в 3,5 рази, досягнувши середньозваженого рівня 122,83 коп./кВ-год. Окрім цього, за словами пана Геруса, тарифи на централізоване водопостачання та водовідведення потребують перегляду і через заборгованість водоканалів перед Європейським банком реконструкції і розвитку та Світовим банком, котрі виникли через девальвацію гривні. Однак, на засідання Національної комісії у зазначений день це питання винесено не було. «Ні, цього питання на порядку денному сьогоднішнього засідання немає», - повідомив все той же пан Герус, відповідаючи на питання журналістів 19 березня, мовляв, поки немає розрахунків щодо зміни тарифів на холодну воду. Водночас необхідність перегляду цих тарифів, за його словами, лишилася, оскільки востаннє вони підвищувалися влітку 2014 року.

Самі ж тарифи на централізоване водопостачання та водовідведення були переглянуті для більшості водопостачальних підприємств декількома днями по тому, 23 березня. Нові тарифи для ПАТ «АК «Київводоканал» Національна комісія встановила 31 березня. Корективи набудуть чинності вже за три тижні - з 1 травня. При цьому вагомо, що для жителів різних регіонів України вартість кубометра води зміниться не рівноцінно. За інформацією регулятора, підвищення тарифів на централізоване водопостачання складе від 4% до 100%, залежно від того, про яке водопостачальне підприємство йдеться. До прикладу, у регіонах, водоканали яких залучили валютні кредити на модернізацію систем водопостачання, «прозора» подорожчає більше через девальвацію гривні, а у тих областях, де вартість води і так висока, тариф піднімуть на 3-5%. Тож, в середньому по Україні вартість кубометра води зросте приблизно на 15%. Наочно, як зміняться тарифи на централізоване водопостачання пропонуємо подивитися у інфоргафіці.

Як бачимо, найбільше підвищення тарифів на централізоване водопостачання очікується на Київщині, Кіровоградщині та Закарпатті, найменше – у Вінницькій та Донецькій областях. При цьому найдорожчою з-поміж усіх населених пунктів України «прозора» буде у Фастові – 16,14 грн/куб. м, а найдешевша – у Кривому Розі – 1,61 грн/куб. м. Також варто зауважити, що з 1 травня українці платитимуть більше і за послуги централізованого опалення та гарячого водопостачання. За словами директора департаменту регулювання відносин у сфері теплопостачання НКРЕКП Світлани Черних, тарифи на послуги централізованого опалення для населення в середньому підвищаться на 67%. Можна сміливо припустити, що не далеке від цього співвідношення і зростання вартості гарячої води. Якщо взяти до уваги, що середній український показник добового обсягу води - 350 літрів на людину щодня - і значною мірою цей «літраж» підкручує нераціональне використання води, стає не по собі. Вже не через те, що цей показник удвічі більший, ніж у розвинутих країнах світу, а ситуація з водопостачанням в Україні загалом незадовільна (дефіцит води становить майже 4 млрд куб. м) – таке марнотратство тепер влетить і у суттєву копієчку. Як зберегти воду та гроші? – якщо ви ще не поставили собі це питання – його варто поставити і взяти економію ресурсів за ціль.

Сьогодні ми поділимося деякими порадами з економії води та, відповідно, коштів на її оплату. Перш за все, потрібно пам’ятати, що не можливо зекономити те, чого не можна виміряти, тому, якщо у вашому житлі досі не встановлені прилади обліку холодної та гарячої води – з цим не варто зволікати. За відсутності лічильників води доводиться платити за розрахунок у 350 літрів на добу на одну людину. Ця норма споживання може бути завищеною навіть удвічі, тож, на практиці ви будете переплачувати. Значно заощадити «прозору» допоможе також використання душу замість ванни. Витрати води при прийнятті ванни в 2,5-3 рази більші, ніж при прийнятті душа. Душ замість ванни зекономить до 400 літрів води на тиждень. Якщо у вас несправна сантехніка – її потрібно замінити і у подальшому слідкувати за станом обладнання. До прикладу, при несправному крані, з якого накрапає вода, витрати «прозорої» можуть становити 24 л/добу або 720 л/рік. Також варто замінити і зливний бачок унітаза на сучасний. Сучасний бачок із кнопкою економічного зливу зменшить обсяг води, що зливається, на 20 літрів на день. Звичка закручувати кран, до прикладу, коли чистиш зуби, заощадить 900 літрів води на місяць на кожну людину. З повністю відкритого крана щохвилини витікає 15 літрів «прозорої». Миття посуду у раковині - дозволить витратити наполовину менше води. Допоможе зекономити також і використання посудомийної машини. Кількість зекономленої води, за умови користування машинкою, становитиме приблизно 8-15 тис. літрів теплої води на рік. Анастасія Люк

До списку новин