загрузка...
Блоги
Дзьобак Володимир Дзьобак Володимир РОЗДУМИ ПРО НАДВАЖЛИВЕ або ЧОМУ НАШІ ОЛІГАРХИ СТАЛИ МОГИЛЬЩИКАМИ НИНІШНЬОЇ УКРАЇНИ

Головним інструментом нинішніх олігархів є безправний люмпен, який живе на подачках від держави, на грані фізичного виживання. Ось чому значна частина пенсіонерів є найкращим їх електоратом, який і допомагає часто приводити до влади їх ставлеників. Для малого і середнього бізнесу сьогодні закриті економічні ліфти у цілих галузях економіки, бо з кожним роком сфери зацікавленості олігархії збільшуються, перекриваючи кисень усім іншим.

Всі блоги
Колонка автора
Всі колонки авторів
Петиції ВАП
ВИМАГАЄМО ІНДЕКСАЦІЇ НАШИХ ПЕНСІЙ!!!
2 Подробиці Подати пропозицію
Опитування
Чи дотримуєтесь Ви правил карантину?

Вирощування зелені на продаж – рентабельний домашній бізнес

Збільшити шрифт Зменшити шрифт
Надіслати
Друкувати
Вирощування зелені на продаж – рентабельний домашній бізнес

Вирощувати стебла цибулі, салат, кріп, петрушку та іншу зелень у теплиці на сьогоднішній день досить перспективне заняття і як рентабельний бізнес виправдовує себе повністю. Що може бути краще і корисніше домашньої, свіжої, екологічно чистої зелені?

Зелень це досить затребуваний вид продукту. Особливо в певні періоди сезонів. Її можна заморожувати для тривалого зберігання. Вона актуальна на ринках і супермаркетах цілий рік. До того ж вся зелень не вибаглива до тепличного вирощування. Земля, вода, і трохи світла сонця і тепла, ось всі основні складові умов для вирощування зелені.

Свіжа зелень має багато корисних властивостей. За даними дієтологів сучасна людина вживає зелені менше добової норми, а причина – саме в дефіциті зелені у зимовий період. Цікавий факт, що до середини 90 -х років зелень промисловим способом практично не вирощували. На ринок постачали зелень ті хто займався її вирощуванням в домашніх умовах. Втім у останні роки ситуація почала змінюватися у кращий бік, оскільки з кожним днем все популярнішим стає здорове харчування. Проте, навіть у найбільших тепличних господарств рентабельність сягає біля 100 відсотків.

Дохід, який можна отримати від вирощування зелені.

 

Середня урожайність зеленої цибулі з одного квадратного метра дорівнює за одне зрізання -1,5 кг/м2, за сезон – 3,5 кг/м2., а деякі сорти можуть досягати до 4кг/м2. Період зрілості стебел до технічної стиглості 27-30 днів, залежно від сорту та якості добрив. Роздрібна ціна, плаваюча в залежності від сезону. Середньорічна роздрібна ціна зелену цибулі становить 0.87 центів за 150 грамовий пучок. Тобто за кілограм зелені у роздріб можна отримати в середньому 5 доларів.

Наш дохід з одного зрізання становить 7,5 доларів з одного квадратного метра. При цьому важливо розуміти, що стелажні системи дозволяють у теплиці максимально ефективно використовувати площу. На одному квадратному метрі теплиці вирощують зелень в 2 яруси. Витрати складно визначити з причини сезонності та регіону. У різні періоди року будуть різні витрати на утримання теплиці, закупівлю добрив і цибулин для посадки.

Крім того існують різні нюанси. Наприклад, з однієї посадки можна зібрати 3-4 врожаїв, а це вже економія. Визначити витрати можна тільки на практиці. Зі ЗМІ нам тільки відомо, що профільні виробники заробляють до 100% прибутку.

Допустимо у нас теплиця площею в 100 квадратів (це відносно невелика тепличка 5х20 метрів) з двоярусною стелажною системою. У підсумку можна засадити зеленню 200 квадратів і заробити 200 Х 7.5дол. = 1500 дол. мінус витрати (приблизно 50%) = близько 700 доларів прибутку за місяць. Звичайно, мова йде про роздрібну продажу, яку по початку досить складно реалізувати в таких обсягах за 1 місяць без напрацьованих клієнтів.

Оптова закупівля зелені у великих магазинах не буде нижче 50% роздрібної вартості. З цього випливає, що і наш прибуток не буде нижчим 500 дол/міс.

Так як у нашому бізнес плані рівні витрат можна визначити тільки на практиці, то ви можете провести цікавий експеримент. Спробуйте протестувати даний вид бізнесу в мініатюрі. Бізнес на вирощуванні зелені не вимагає профільних інвестицій, поріг входу мізерний. Спробуйте буквально на одному квадратному метрі і можна вже більш точно судити про рівень доходу та витрат.

Звичайно, всю теплицю засівати тільки цибулею не варто. Краще розширити асортимент різними видами зелені. Широкий асортимент істотно збільшить обсяги продажів. Концепція інших видів трав’янистих культур дуже схожа з вище наведеної. Наприклад, врожайність і вартість кропу, мало відрізняється від ціни зеленої цибулі за пучок.

Технологія вирощування зелені в тепличних умовах.

 

Слід розставити пріоритети яку зелень вирощувати в більшій кількості, яку в меншій. На практиці все стане більш зрозумілим: чи вигідно вам витрачати енергію і гроші на вирощування тієї чи іншої культури в теплиці взимку? Хоча модернізація цієї галузі може мінімізувати наші витрати на будь-які види зелені та націлити на високий дохід.

Ви можете переглянути свій вибір сортів, які вам найбільш цікаві та найбільш оптимальні за витратами на вирощування: різновиди салату, цибулі, петрушки, кропу, редиски, тощо.

Почнемо з салату. Нам потрібні парникові види салату з коротким часом дозрівання. Такі сорти вирощують безрозсадним способом. Для постійного врожаю необхідно засівати насіння салату раз на два тижні. Температурний режим повинен становити +19-20 градусів приблизно. Звичайно ж, що потрібно буде підгортати грядки для усунення бур’янів, підгорнути грунт. Також слід пам’ятати, що салат не любить попадання води на свої листи. Тому це потрібно врахувати цей факт при поливі грядок з салатом. Існують різні технології поливу. Слід вибрати той поливальний вузол, який максимально впишеться у ваші умови вирощування салату.

Для вирощування зелені в теплиці може підійти і качановий салат, хоча він більш примхливий. Необхідно дуже якісне освітлення для вирощування качанового салату. Світло має бути стабільним і постійним. Також рослини повинні рости на деякій відстані одна від одної.

Говорячи про вирощування кропу в теплиці, слід в першу чергу вибрати один з декількох методів його вирощування: це може бути окремий посів кропу або ж посів кропу, як ущільнювача. Врожаї в цих двох випадках різні. Для окремого посіву кропу використовують насіння, які саджають на відстані не більше 30 см. один від одного і не більше 20-30 насінин на 1 кв.м. Це важлива умова для того, щоб рослини не заважали одна одній і нормально розвивалися. Також, необхідно пам’ятати, що насіння перед посівом обов’язково замочують на пару діб до посіву. Крім того, кріп вкрай вимогливий до температурного та світлового режиму. Виростає він тільки за два місяці, але при цьому дає близько двох кілограмів врожаю з 1 кв.м. А потім може довго давати врожай з материнської рослини методом обрізання вже кондиційних пагонів.

Найоптимальніша теплиця по бюджету.

 

Бюджетні теплиці актуальні не тільки для зелені, а й для інших культур, врожаї яких розраховують збирати круглий рік. В основному це стосується ранніх культур. Можна вдатися і до металевих конструкцій, але для більшої екологічної чистоти все, ж не втрачає свою актуальність дерево. Особливо, для трав’янистої культури. Крім того, дерев’яний каркас дає додаткове тепло. Існує навіть спеціальна морозостійка плівка з високим рівнем щільності. Такого роду плівка може мати і навіть два шари: внутрішній і зовнішній. Зовнішній шар повинен бути зварений.

При вирощуванні зелені в теплиці вгорі встановлюють спеціальні дуги, які в свою чергу теж обтягують додатковим шаром міцної плівки. Це забезпечить постійне сонячне світло. Так само не забудьте про систему вентиляції, вона потрібна як для вирощування, так і для догляду за теплицею.

При виконанні всіх умов у таких теплицях починають посівну з першої декади березня. Вирощування культур у теплицях дає дохід цілий рік при дотриманні необхідного температурного режиму.

Інноваційний спосіб швидко виростити зелену цибулю.

 

Існує ще один досить цікавий спосіб для мега швидкого вирощування зелені на кухні. Принцип дії дуже простий. Цибулини поміщаються над водою, так що до води торкаються тільки вусики коренів. Це дає можливість уникнути поганого запаху і гниття цибулі. До води постійно подається кисень таким способом збільшується швидкість росту пір’їн цибулі в два рази.

Для спорудження такого корисного пристрою нам знадобиться пластмасовий лоток для яєць, в якому слід зробити отвори в кожній лунці маленького діаметру, щоб через отвір могли пройти тільки вусики коренів. Далі розміщуємо по лунках цибулини і опускаємо в мисочку з водою. Додаючи воду, ми повинні стежити за рівнем . До води підключаємо компресор для акваріумів. Тепер наша вода багата киснем і кожні два тижні, можна збирати урожай. До речі виробництво таких інноваційних пристроїв для швидкого вирощування зеленої цибулі це теж приваблива бізнес ідея. Деякі підприємства практикують такі пристрої масово для великих обсягів виробництва. Крім того існують вже готові такі побутові конструкції які можна придбати в Інтернет- магазинах. Але про це у наступних наших публікаціях.

До списку новин