загрузка...
Блоги
Дзьобак Володимир Дзьобак Володимир РОЗДУМИ ПРО НАДВАЖЛИВЕ або ЧОМУ НАШІ ОЛІГАРХИ СТАЛИ МОГИЛЬЩИКАМИ НИНІШНЬОЇ УКРАЇНИ

Головним інструментом нинішніх олігархів є безправний люмпен, який живе на подачках від держави, на грані фізичного виживання. Ось чому значна частина пенсіонерів є найкращим їх електоратом, який і допомагає часто приводити до влади їх ставлеників. Для малого і середнього бізнесу сьогодні закриті економічні ліфти у цілих галузях економіки, бо з кожним роком сфери зацікавленості олігархії збільшуються, перекриваючи кисень усім іншим.

Всі блоги
Колонка автора
Всі колонки авторів
Петиції ВАП
ВИМАГАЄМО ІНДЕКСАЦІЇ НАШИХ ПЕНСІЙ!!!
2 Подробиці Подати пропозицію
Опитування
Чи дотримуєтесь Ви правил карантину?

Хто зможе отримати субсидії на комуналку − роз'яснення фахівця

Збільшити шрифт Зменшити шрифт
Надіслати
Друкувати
Хто зможе отримати субсидії на комуналку − роз'яснення фахівця

Ще на початку квітня в Україні значно зросли тарифи на ЖКГ. У травні знову будуть підвищувати тарифи, але поки тільки на воду. У Кабміні заявляють, що до кінця року на субсидії для малозабезпечених передбачено 24,5 мільярда гривень.

Міністерство соціальної політики сповістило, що з 1 травня субсидії будуть оформлюватися на календарний рік, а не на опалювальний сезон. Про це повідомляють у Міністерстві соціальної політики.

За приблизними оцінками міністерства, після підвищення тарифів на житлово-комунальні послуги за субсидіями звернуться до чотирьох мільйонів сімей.

Детальніше про нововведення у сфері субсидування, з якими населення раніше не стикалося, в ефірі радіостанції Голос Столиці розповів директор департаменту державної соціальної допомоги Мінсоцполітики Віталій Музиченко.

Хто може отримати субсидію, на кого розрахована ця допомога?

− Програма субсидій орієнтована на ті родини, які не мають можливості заплатити за комунальні послуги. Тобто їх доходи достатньо низьки, а тарифи зростають достатньо стрімко. Програма житлових субсидій в Україні діє давно, вона була започаткована в 1995 році. З сьогоднішньою її об'єднує лише слово «субсидії».

Які попередні очікування щодо кількості людей, які потребуватимуть отримання субсидії і скористаються цією програмою?

− За нашими орієнтовними розрахунками, виходячи з того рівня тарифів, який сьогодні маємо, ми можемо сказати, що приблизно 3,5-4 мільйонів родин матимуть право на отримання житлової субсидії. При цьому її середній розмір зросте в рази по відношенню до того, що ми маємо сьогодні, або мали в опалювальний період 2014-2015 років.

У бюджеті країни закладені ці гроші? Ці 3,5-4 мільйона сімей гарантовано отримають субсидії?

− В держбюджеті конкретно передбачено 24,5 мільярди гривень, щоб забезпечити соціальну підтримку тим громадянам, які не мають можливості самостійно впоратися з підвищенням тарифів. Ці кошти передбачені, вони є, зарезервовані, і будуть витрачатися по мірі того, як родини будуть звертатися за соціальною підтримкою.

 

А якийсь резерв цієї суми передбачений?

− У нас отримують субсидії в опалювальний період 1,3 мільйона родин, а теоретично право на їх отримання мало значно більше людей. Тобто користувалися цими можливостями близько половини з них. Решта родин відмовлялася або через незначний розмір субсидій, або тому, що їм просто економічно невигідно звертатися.

А економічно невигідно − це як?

− До прикладу, якщо житлова субсидія виходить 5-10 гривень на місяць, то багатьом родинам невигідно витрачати час, щоб збирати інформацію про свої доходи та майно. Крім того, значна частина громадян України була недостатньо поінформована, не дивлячись на те, що у нас більше двадцяти років діють субсидії. Тому у квітні була безпрецедентна ситуація, коли кожне домогосподарство в Україні отримало на свою поштову адресу спрощені бланки заяв і декларацій, щоб родина могла сказати: так, я знаю, що є така програма, що я можу взяти участь, якщо мені буде складно оплачувати комуналку.

Кому з українців не варто розраховувати на субсидію, і для кого вона буде доступна?

− Якщо у родини розмір витрат на оплату ЖКП перевищує певний відсоток від доходу, то така родина має право отримати субсидію. Цей відсоток на сьогодні розраховується індивідуально для кожної родини і залежить виключно від доходів, які отримує родина.

За якими критеріями розраховується дохід? У когось зарплата, пенсія, стипендія, хтось здає житло...

− Це все є видами доходів, які враховуються при призначенні житлових субсидій. Тобто все, що громадяни отримують у грошовому вигляді, все, що вони можуть витратити на оплату ЖКП, це є доход домогосподарства.

Заповнення декларацій передбачено тільки в письмовому вигляді, або існує інтернет-сторінка?

− На сьогодні у нас передбачено тільки паперовий вигляд декларації та заяви, тому що ці документи громадянин зобов'язаний засвідчити власним підписом і нести відповідальність за надану інформацію. Якщо зараз буде використовуватися електронна форма, то ніхто не дасть гарантії, що саме цей громадянин заповнив заявку і декларацію.

Є різні способи доставки заповненої заявки та декларації. Один з них — звернутися до органів соціального захисту населення. Громадянин звертається, якщо виникають якісь питання, йому може бути надана консультація. Інший варіант — громадянину все зрозуміло, він заповнив вдома отриманий бланк заяви та декларації і поштою відправив на адресу управління соцзахисту населення. В сільській місцевості до цього процесу ще залучені працівники сільських та селищних рад, які мають можливість надати консультацію та прийняти заявку і декларацію й доставити їх до органів соцзахисту населення.

А що з переселенцями, безробітними, підприємцями, які на особливому рахунку, на особливих умовах оподаткування? Чи можуть вони розраховувати на отримання субсидії? І як їм поступати в разі подання заяви?

− Тут в кожному випадку потрібно розглядати питання індивідуально, тому що потреби і умови у них трошки різні. Якщо ми говоримо про переміщених осіб, то хотів би нагадати, що урядом для цієї категорії населення було запроваджено окремий вид соціальної підтримки. Це допомога на проживання і в тому числі на оплату ЖКП, яка платиться тим громадянам, які перемістилися і стали на облік як переміщені особи. Крім того, якщо такі громадяни орендують житло на підставі договору оренди та відкриття особових рахунків, з 1 травня вони також мають можливість отримати житлові субсидії.

Якщо ми говоримо про безробітних тих громадян, які не працюють, то для них також передбачено можливість отримати житлову субсидію. Вони на загальних підставах подають заяву та декларацію, вказують фактичний розмір доходу. І для громадян, які по суті мають нульові доходи, буде враховано дохід у розмірі прожиткового мінімуму для працездатних осіб, це на рівні 1218 гривень, і обов'язкова частка плати у них фактично складатиме десь 90 гривень. Тобто це те, що вони будуть сплачувати самостійно, решта — це будуть субсидії.

Сьогоднішній варіант житлових субсидій — це не догма, яка буде діяти 10 чи 20 років. Не робить помилок той, хто взагалі нічого не робить. Положення про житлові субсидії, з урахуванням тих нюансів, які будуть виникати, буде вдосконалюватися.

До списку новин