загрузка...
Блоги
Дзьобак Володимир Дзьобак Володимир РОЗДУМИ ПРО НАДВАЖЛИВЕ або ЧОМУ НАШІ ОЛІГАРХИ СТАЛИ МОГИЛЬЩИКАМИ НИНІШНЬОЇ УКРАЇНИ

Головним інструментом нинішніх олігархів є безправний люмпен, який живе на подачках від держави, на грані фізичного виживання. Ось чому значна частина пенсіонерів є найкращим їх електоратом, який і допомагає часто приводити до влади їх ставлеників. Для малого і середнього бізнесу сьогодні закриті економічні ліфти у цілих галузях економіки, бо з кожним роком сфери зацікавленості олігархії збільшуються, перекриваючи кисень усім іншим.

Всі блоги
Колонка автора
Всі колонки авторів
Петиції ВАП
ВИМАГАЄМО ІНДЕКСАЦІЇ НАШИХ ПЕНСІЙ!!!
2 Подробиці Подати пропозицію
Опитування
Чи дотримуєтесь Ви правил карантину?

Осередки народних промислів України

Збільшити шрифт Зменшити шрифт
Надіслати
Друкувати
Осередки народних промислів України

Зелений туризм – річ цікава і приємна: живеш собі у садибі, дихаєш чистим повітрям, гуляєш околицями села, ловиш рибу у місцевому озері… Але такий відпочинок можна поєднати і з користю!

Відвідавши осередки народних промислів України, ви не лише відпочинете від міста, а ще й дізнаєтеся багато цікавого про українські традиційні ремесла. Пропонуємо вам перелік сіл і містечок, які прославилися завдяки майстерності місцевих митців. Ці населені пункти варто відвідати!

1. Коломия. Це місто в Івано-Франківській області славиться не лише музеєм писанки, який виглядає, ніби справжнє розписане яйце, а й своїм базаром, на якому можна купити все на світі. В тому числі, й унікальні витвори ручної роботи – вишиванки, писанки тощо. На цей базар краще приходити чим раніше, аби встигнути «затаритися». А от щодо днів і часу роботи ринку краще уточнити у місцевих мешканців. Серед них, до речі, є легендарна вишивальниця Олеся Сахро, яка вишиває картини унікальною об’ємною гладдю.

2. КосівКосівська кераміка – ось, що притягує численних туристів до цього міста в Івано-Франківській області. Цю кераміку ви не сплутаєте з іншою: у декоруванні посуду, декоративних елементів та плитки майстри використовують характерні кольори: світло-жовтий, зелений та коричневий. Самі вироби мають світле тло. Також у містечку діє Косівський базар, на якому можна купити різноманітні вироби народного мистецтва.

3. Кролевець. Це місто у Сумській області, яке дало назву цілому стилю рушників. Кролевецькі рушники відомі своїм насичено-червоним тканим орнаментом. У місті Кролевець нині діє підприємство «Художнє ткацтво», на якому можна купити ці чудові рушники. Крім того, якщо ви – культурний турист, можете просто поїхати до Кролевця, аби поспілкуватися з місцевими мешканцями: серед них – багато митців або містян, які знають цікаві історії про ремісників.

4. Борщів. Це райцентр у Тернопільській області, який став відомий завдяки похмурим сорочкам, вишитим вовняними нитками темних відтінків. Борщівські сорочки – так називаються легендарні вишиванки, виготовлені у цьому стилі. На жаль, вишивальниці обирали чорні нитки не просто так: легенду, що описує причини, ви можете почитати у нашій публікації проборщівську вишивку.

5. Опішня. Селище Опішня Зіньківського району Полтавської області – справжня Мекка для любителів української кераміки. Опішнянська кераміка – одна з найвідоміших в Україні. Ще у ХІХ тут діяли керамічні заводи, а зараз в Опішні працює великий гончарний центр. Раз на рік там організовують масштабний фестиваль кераміки (майстер-класи, відвідини музею, круглі столи для гончарів тощо), тож радимо їхати до Опішні саме у цей час.

6. ПетриківкаПетриківський розпис – це традиційні сонячні мальовки, родом з Петриківки Дніпропетровської області. Колись у цьому селі працювали художні підприємства, тож у багатьох мешканців була творча робота. Щоправда, час від часу петриківські вироби були доволі спотворені: характерні розпису квіти малювали біля портретів радянських вождів. Нині петриківські вироби випускають не такими шаленими темпами, проте й мистецтво це повертає собі самобутній вигляд.

7. Космач. Це – доволі велике село Косівського району Івано-Франківської області. Ви тільки уявіть собі: у селі – понад триста майстрів ручної вишивки! Ось, куди треба їхати по вишиванки Стосовно ж другого популярного ремесла – писанкарства, то у Космачі майстрів ще більше – понад п’ятсот! Також у Космачі виготовляють музичні інструменти, вироби зі шкіри, килими, бондарські вироби.

8. Гавареччина. Це село розташоване у Золочівському районі Львівської області. Прославила це село гаварецька чорнолощена кераміка. Таємниці чорної кераміки тут передають з покоління в покоління, відтак тут посуд виготовляють справжні майстри! Проте Гавареччина – доволі невідоме село (порівняно з Космачем, наприклад). Тому нині йдеться про збереження місцевих традицій, адже село нині занепадає.

9. Великі Сорочинці. Це село, мабуть, в Україні знають всі! Саме тут, у Великих Сорочичнцях Миргородського району Полтавської області, влітку проводять знаменитий Сорочинський ярмарок. Тож радимо їхати до Великих Сорочинців саме в ярмаркові дні, щоб купити найрізноманітніші вироби народного мистецтва і, звичайно, натуральний мед!

10. Решетилівка. Це – відомий центр ткацтва, килимарства та вишивки, розташований у Полтавській області. Відомо, що гобелен решетилівської майстрині Н.Бабенко під назвою «Дерево Життя» прикрашає Блакитну залу ООН у Нью-Йорку. Зараз у Решетилівці діє профільний мистецький ліцей, де вивчають 100 технік вишивки та 4 техніки створення гобеленів!

11. Межиріч. Це – село Лебединського району Сумської області, відоме, як осередок гончарного мистецтва. Глиняні димарі – ось справжня «візитівка» цього краю! А ще, посуд з червоного глею, який «водиться» лише у Межирічі.

12. Клембівка. Село Клембівка Ямпільського району Вінницької області стало популярним у колах ремісників через бездоганні вишиті рушники місцевих майстринь. Тож якщо ви хочете купити справді самобутній український рушник або розвідати таємниці вишивальниць, рушайте до Клембівки!

До списку новин