загрузка...
Блоги
Дзьобак Володимир Дзьобак Володимир РОЗДУМИ ПРО НАДВАЖЛИВЕ або ЧОМУ НАШІ ОЛІГАРХИ СТАЛИ МОГИЛЬЩИКАМИ НИНІШНЬОЇ УКРАЇНИ

Головним інструментом нинішніх олігархів є безправний люмпен, який живе на подачках від держави, на грані фізичного виживання. Ось чому значна частина пенсіонерів є найкращим їх електоратом, який і допомагає часто приводити до влади їх ставлеників. Для малого і середнього бізнесу сьогодні закриті економічні ліфти у цілих галузях економіки, бо з кожним роком сфери зацікавленості олігархії збільшуються, перекриваючи кисень усім іншим.

Всі блоги
Колонка автора
Всі колонки авторів
Петиції ВАП
ВИМАГАЄМО ІНДЕКСАЦІЇ НАШИХ ПЕНСІЙ!!!
2 Подробиці Подати пропозицію
Опитування
Чи дотримуєтесь Ви правил карантину?

Пенсіонер «грішив» на нову владу, доки не отримав безоплатну правову допомогу

Збільшити шрифт Зменшити шрифт
Надіслати
Друкувати
Пенсіонер «грішив» на нову владу, доки не отримав безоплатну правову допомогу

Через порушення судом закону, з пенсіонера без його відома стягували заборгованість за житлово-комунальні послуги. А старенький думав, що пенсія «схудла» на 600 гривень за вини нової влади. 

З розповіді Павла Васильовича Пушкаря*, який звернувся доХерсонського Центру правової інформації і консультацій по допомогу, юрист встановив наступне.

Суворовським районним судом м. Херсона ще на початку 2013 року було видано судовий наказ про стягнення з пенсіонера заборгованості за житлово-комунальні послуги на користь ЖЕКу. Наказ було видано без виклику сторін , що допускається процесуальним законодавством. Але згідно з нормами того ж процесуального законодавства, після видачі судового наказу, суд не пізніше, ніж наступного дня, має надіслати його копію боржникові рекомендованим листом із повідомленням. У разі ненадходження від боржника заяви про скасування судового наказу протягом трьох днів після закінчення строку на її подання (10 днів з дня отримання копії), судовий наказ набирає законної сили, і суд видає його для пред'явлення до виконання. І тільки після цього ЖЕК має право вчиняти дії щодо стягнення коштів з пенсіонера.

Але у даному випадку суддя районного суду не дотримався норм Цивільного процесуального кодексу, і видав наказ стягувачеві боргу для пред’явлення до виконання з відміткою про набрання чинності, не надіславши копії боржникові.

Уявіть ситуацію: дідусь в черговий раз отримує пенсію, а до повної суми не вистачає 600 гривень! І трапляється це у листопаді 2014-го, саме тоді, коли до влади приходить новий склад Верховної ради. Пенсіонеру б звернутися до управління Пенсійного фонду, але він лише пожалівся знайомим. Ті й підказали: це, буцімто, результат діяльності «нової влади». Так і ходив Павло Васильович ображений на владу, поки не вирішив таки звернутися по безоплатну правову допомогу до Центру.

Юристи ЦПІКу надіслали письмові запити до управління Пенсійного фонду та Державної виконавчої служби і встановили, що пенсію зменшено не було, але її частина йде на покриття боргу перед ЖЕКом за судовим наказом, виданим ще у 2013 році. Тоді юристи підготували заяву до суду про скасування судового наказу.

Тим же судом наказ було скасовано, але на той момент «старанні» державні виконавці вже встигли стягнути з пенсіонера близько 1200 гривень.

Юристи Центру не кинули пенсіонера на півдорозі і не обмежилися скасуванням судового наказу. Додатково підготували заяву до суду про поворот виконання рішення і стягнення з ЖЕКу на користь Павла Пушкаря 1200 грн. На сьогодні заяву суд задовольнив, а дідусь чекає перерахування своїх грошей.

Насправді, ця історія успішна аж двічі. Але уявіть собі, наскільки міцнішими були б нерви у пенсіонера, і наскільки менше роботи було б у юристів, якби в суді просто дотрималися букви Закону.

*Ім’я змінено з етичних міркувань.

P.S. правової інформації та консультацій створені та працюють за підтримки програмної ініціативи «Права людини та правосуддя» Міжнародного Фонду «Відродження» в межах «Правової допомоги малозабезпеченим і вразливим групам громадян». Детальніше про діяльність мережі Центрів, засади та принципи роботи читайте на сайті «Правовий Простір».

Погляди, відображені у цьому матеріалі, належать його авторам і можуть не співпадати з думкою Міжнародного фонду «Відродження».

До списку новин