загрузка...
Блоги
Дзьобак Володимир Дзьобак Володимир РОЗДУМИ ПРО НАДВАЖЛИВЕ або ЧОМУ НАШІ ОЛІГАРХИ СТАЛИ МОГИЛЬЩИКАМИ НИНІШНЬОЇ УКРАЇНИ

Головним інструментом нинішніх олігархів є безправний люмпен, який живе на подачках від держави, на грані фізичного виживання. Ось чому значна частина пенсіонерів є найкращим їх електоратом, який і допомагає часто приводити до влади їх ставлеників. Для малого і середнього бізнесу сьогодні закриті економічні ліфти у цілих галузях економіки, бо з кожним роком сфери зацікавленості олігархії збільшуються, перекриваючи кисень усім іншим.

Всі блоги
Колонка автора
Всі колонки авторів
Петиції ВАП
ВИМАГАЄМО ІНДЕКСАЦІЇ НАШИХ ПЕНСІЙ!!!
2 Подробиці Подати пропозицію
Опитування
Чи дотримуєтесь Ви правил карантину?

Отримання субсидій в Україні – нові правила

Збільшити шрифт Зменшити шрифт
Надіслати
Друкувати
Отримання субсидій в Україні – нові правила

З 1 травня вступає в силу новий порядок призначення субсидій на оплату житлово-комунальних послуг. Про основні відмінності нових і старих правил в Муніципальному прес-центрі розповіла заступник начальника міського управління соціального захисту Запоріжжя Галина Вікторівна Остапенко.

Відтепер для отримання субсидії не потрібно буде збирати довідки про доходи сім’ї – достатньо буде заповнити спеціальну декларацію. Її бланк вже в квітні отримають всі домогосподарства – разом з рахунком за ЖКХ-послуги. Повторно бланки надішлють в жовтні – для тих, хто вирішить оформити знижку з нового опалювального сезону. Заповнені заявки потрібно віднести або відправити поштою до управління соцзахисту за місцем проживання.

У декларації потрібно буде вказати дані членів сім’ї та їх доходи за останні 12 місяців (раніше – 6), причому лише «чисті», тобто за вирахуванням податків і зборів. Інші параметри для призначення субсидії враховуватися не будуть, в тому числі майновий стан. Виняток зроблять для тих, хто за останній рік зробив одноразову покупку вартістю понад 50 тисяч гривень. При цьому субсидію нададуть відразу на 12 місяців, а не на півроку, як раніше. Знижку оформлять на того члена сім’ї, на якого зареєстрований особовий рахунок. У той же час, громадяни, чий матеріальний стан істотно покращиться в період дії субсидії (наприклад, чоловік знайшов високооплачувану роботу), зобов’язані поінформувати про це орган соцзахисту, який надав пільгу. Одержувачів субсидії, викритих у приховуванні доходів, оштрафують. Вони зобов’язані відшкодувати отриману знижку у двократному розмірі.

Як зазначила Галина Остапенко, одна з найважливіших змін – скасування норми про обов’язкове надання даних про доходи для працездатних членів сім’ї. Раніше претендент на субсидію, якщо у нього не було офіційної роботи, зобов’язаний був перебувати на обліку в центрі зайнятості. Тепер безробітні також будуть отримувати субсидії – але з розрахунку, що їх дохід дорівнює мінімальній зарплаті – 1218 гривень. Якщо така людина працює неофіційно і отримує хоч 500, хоч 5000 гривень, різниці робитися не буде, запевняють в управлінні: до розрахунку все-одно братимуть 1218 грн.

Надаватися субсидія, як і раніше, буде не на всю площу житла, а на так звану соціальну норму. Для однієї людини така дорівнює 13,65 квадратних метрів, плюс 35,22 квадратних метра на сім’ю. Це означає, що для самотнього громадянина соціальна норма дорівнює 48,87 кв. м. Наприклад, самотні пенсіонери, які проживають в одно – і двокімнатних «хрущовках» і «брежневках», будуть отримувати субсидії на всю квартиру.

Серед анульованих майнових обмежень – заборона на отримання субсидії громадянам, у власності яких знаходиться більше однієї квартири або автомобіля, а також тим, хто здає житло в оренду. Крім того, субсидію тепер можуть отримувати орендарі житла. Але тільки ті, хто офіційно оформив договір оренди, та за умови, що в документі зазначено, що комунальні послуги оплачує орендар. Виняток буде зроблено для тих, хто вже оформив субсидію за місцем реєстрації.

В Запоріжжі, приміром, нараховується 23 тисячі отримувачів субсидії, а з 1 травня 2015 року планується, що цей показник збільшиться втричі. В Управлінні вже зараз все роблять для того, щоб допомогти людям та уникнути потенційних черг заявників на субсидію. Зокрема, з минулого року в Управлінні діє Skype-консультація.

За словами Г.В. Остапенко, протягом останніх 6-ти місяців близько 200 сімей активно користуються послугою Skype-консультації. Обчислити субсидію можна і за допомогою спеціального он-лайн калькулятора, розробленого міським управлінням соцзахисту. Для цього потрібно вказати середньомісячний сукупний дохід сім’ї і кількість членів родини.

Відповідаючи на запитання журналістів Остапенко наголосила, що до декларації про доходи необхідно включити всі види доходи, зокрема і подарунки, виграші у лотерею тощо.

Відомо, що субсидію призначатимуть не за датою звернення, а за місяцем, в якому людина звернулась по надання субсидії, а також адресного грошового вираження субсидії поки не буде.

Що стосується зареєстрованих у домогосподарстві  членів сім’ї, які фактично не проживають за місцем прописки, то існує два виходи: –    подати декларацію про доходи члена сім’ї; –    постачальникам послуг зняти нарахування з такого члена сім’ї.

Заявники повинні самостійно врегулювати це питання з постачальниками послуг.

Раніше за наданням субсидії міг звернутись лише власник помешкання, відтепер (з 1 травня) це може зробити будь-який член домогосподарства, який зареєстрований у цьому домогосподарстві, та на якого відкритий особовий рахунок. Також за субсидією може звернутись і не власник житла, на якого не є відкритий особовий рахунок, однак рішення про призначення прийматиме в такому разі комісія, вона ж в обов’язковому порядку зобов’яже відкрити тимчасові особові рахунки і після цього виноситиме рішення про призначення субсидії.

Для отримувачів соціальної допомоги у декларацію потрібно вносити розмір соціальної допомоги.

Відомо, що понад 70% заявників на субсидію у Запоріжжі проходили комісію у зв’язку із призначенням їм субсидії на всю житлову площу.

P.S. Зверніть увагу, що дана інформація призначена для тих, хто реально потребує субсидії.

До списку новин