загрузка...
Блоги
Дзьобак Володимир Дзьобак Володимир РОЗДУМИ ПРО НАДВАЖЛИВЕ або ЧОМУ НАШІ ОЛІГАРХИ СТАЛИ МОГИЛЬЩИКАМИ НИНІШНЬОЇ УКРАЇНИ

Головним інструментом нинішніх олігархів є безправний люмпен, який живе на подачках від держави, на грані фізичного виживання. Ось чому значна частина пенсіонерів є найкращим їх електоратом, який і допомагає часто приводити до влади їх ставлеників. Для малого і середнього бізнесу сьогодні закриті економічні ліфти у цілих галузях економіки, бо з кожним роком сфери зацікавленості олігархії збільшуються, перекриваючи кисень усім іншим.

Всі блоги
Колонка автора
Всі колонки авторів
Петиції ВАП
ВИМАГАЄМО ІНДЕКСАЦІЇ НАШИХ ПЕНСІЙ!!!
2 Подробиці Подати пропозицію
Опитування
Чи дотримуєтесь Ви правил карантину?

Для отримання пенсії запровадять нові податки

Збільшити шрифт Зменшити шрифт
Надіслати
Друкувати

ПЕНСІЙНА СИСТЕМА

За два роки, окрім відрахувань до Пенсійного фонду, із зарплати братимуть ще до недержавного фонду та накопичувального рахунку.

Кожне нове геніальне рішення наших можновладців підтверджує думку, що до того прекрасного життя, яке вони нам обіцяли, ми просто не доживемо. Власне, зараз мова про проект нової пенсійної реформи, точніше, тієї її частини, що стосується формування самої пенсії. Отже підвищення пільгового пенсійного віку, скорочення (або й взагалі скасування) пенсій пенсіонерам, які і далі працюють, та інших пенсійних новацій урядовцям стало замало. Тепер вони вирішили фактично видурити якомога більше грошей із економічно активної частини населення. Вже через два роки з усіх, хто молодший за 35 років, добровільно-примусово здиратимуть із зарплати не тільки традиційні відрахування до Пенсійного фонду, але й додатково до накопичувального і недержавного фонду. Тобто майбутню пенсію, якщо до неї, звісно, доживуть за таких умов, формуватимуть із трьох джерел. Найгірше те, що для цього запровадять додаткові податки – як для роботодавця, так і для найманого працівника.

Міністр соцполітики Павло Розенко пояснив, накопичувальна частина пенсії формуватиметься за рахунок податків, які сплачуватиме роботодавець (точніше, частину із них перераховуватимуть не до Пенсійного фонду, а на накопичувальний рахунок), а також додаткових податків, які сплатить працівник – з 2017 року це будуть 2 відсотки від зарплати, а з 2022 року ставку підвищать до 7 відсотків. З його слів, це дасть змогу зменшити податкове навантаження на підприємців. Крім того, гроші українців держава використовуватиме як інвестиційний ресурс.

Матимемо небідну старість, якщо наші гроші не розкрадуть

Оптимізм і фантазія урядовців, звісно, заслуговують похвали, якби не одне «але». Звісно, в ідеалі затія вигідна, і цю вигоду навіть можна підрахувати. Якщо припустити, що певному працівнику 2017 року буде 30 років, у нього попереду ще мінімум 30 років трудового стажу. Скажімо, він отримує зарплату 3 тисячі гривень. Для спрощення розрахунків, не враховуємо імовірну інфляцію чи зростання зарплати. Відраховуючи протягом 5 років на накопичувальний рахунок 2 відсотки від зарплати, а протягом наступних 25 років – 7 відсотків, вийшовши на пенсію у працівника на рахунку назбирається досить пристойна сума – 66600 гривень. Втім, якщо припустити, що на пенсії він проживе ще приблизно 15 років (якщо врахувати, що середня тривалість життя українців 75 років), отримуватиме лише майже 400 гривень доплати до основної пенсії лише з накопичувального фонду. Якщо ще додати те, що назбирається у недержавному фонді (порахувати складно, бо розмір відрахувань визначатиме людина на свій розсуд), то можливо, на це покоління чекає не таке жалюгідне існування на пенсії, як зараз.

Та «але» полягає в тому, що таке можливо і вигідно тільки у нормальній стабільній державі з некорумпованою і не злодійкуватою владою, якою Україна не є і навряд чи скоро буде. Найбільше турбує намір держави користуватися нашими грошима, які так важко відкладатимемо на старість, доки не досягнемо пенсійного віку. Адже немає ніяких гарантій, що доки ми вийдемо на пенсію, наші гроші просто не пропадуть, не кажучи вже про патологічну звичку наших можновладців розкрадати податки.

Юлія ХОРОШУН

До списку новин