загрузка...
Блоги
Дзьобак Володимир Дзьобак Володимир РОЗДУМИ ПРО НАДВАЖЛИВЕ або ЧОМУ НАШІ ОЛІГАРХИ СТАЛИ МОГИЛЬЩИКАМИ НИНІШНЬОЇ УКРАЇНИ

Головним інструментом нинішніх олігархів є безправний люмпен, який живе на подачках від держави, на грані фізичного виживання. Ось чому значна частина пенсіонерів є найкращим їх електоратом, який і допомагає часто приводити до влади їх ставлеників. Для малого і середнього бізнесу сьогодні закриті економічні ліфти у цілих галузях економіки, бо з кожним роком сфери зацікавленості олігархії збільшуються, перекриваючи кисень усім іншим.

Всі блоги
Колонка автора
Всі колонки авторів
Петиції ВАП
ВИМАГАЄМО ІНДЕКСАЦІЇ НАШИХ ПЕНСІЙ!!!
2 Подробиці Подати пропозицію
Опитування
Чи дотримуєтесь Ви правил карантину?

Заборгованість за комуналку: з кожним подорожчанням менше платять — Саприкін

Збільшити шрифт Зменшити шрифт
Надіслати
Друкувати
Заборгованість за комуналку: з кожним подорожчанням менше платять — Саприкін

Ситуація із заборгованістю населення за послуги ЖКГ турбує Мінсоцполітики. При цьому експерти прогнозують ще більш різкий ріст неплатежів на початок наступного опалювального сезону.

Заборгованість населення за послуги ЖКГ становить близько 13 мільярдів гривень, повідомив міністр соціальної політики Павло Розенко. При цьому, за його словами, близько 12 мільярдів гривень з боргу накопичувалися протягом останніх трьох років. В цілому динаміки різкого зростання заборгованості в Мінсоцполітики не відзначають. У березні борг за послуги ЖКГ в порівнянні з лютим навіть скоротився на 5%. Проте статистика з початку року показує, що рівень заборгованості поступово зростає.

Як українці надалі платитимуть за комуналку,прогнозував незалежний експерт з питань енергетики Володимир Саприкін.

Павло Розенко каже, що 12 мільярдів накопичувались впродовж останніх трьох років, але останні три роки нас запевняють, що населення платить справно. Як так?

— Порівняно з промисловими підприємствами населення завжди сплачувало приблизно 97-98% платежів. Отже динаміка зростання боргів була невелика. Але, на превеликий жаль, скоро буде зворотня ситуація. Приблизно через тиждень прийдуть нові платіжки, і багато людей побачать, що вони нездатні платити. Щодо субсидій, то знаючи якість роботи державних службовців, можна говорити, що робота щодо їх надання буде поганою, отже буде зростати невдоволеність населення. Ближче до зими будуть більш масштабні соціальні невдоволення, очікуються досить серйозні процеси.

Як ви вважаєте, 13 мільярдів - це реальна сума?

— Я думаю, що реальна. Але у нас немає розбивки, які саме послуги найменше сплачували, серед кого більше неплатежів — серед сільського чи міського населення. Тобто ми не можемо прогнозувати динаміку та боротися з потенційними неплатежами. Отже гола цифра не дає розуміння тих процесів, які відбувались, і, що гірше, будуть відбуватися досить стрімко.

До якої цифри може сягнути заборгованість до кінця року?

— Головна заборгованість буде складатись вже наприкінці року, коли почнеться опалювальний сезон. Відбулося скорочення мінімальних обсягів використання газу, що потенціально компенсує держава, до 200 кубів на місяць. Але такі норми не є можливими. Я думаю, що наприкінці року зростання складе 3, може, 5 мільярдів гривень на додаток того боргу, що є на сьогодні.

А після трьох років хіба борги не списують?

— Ні. Питання в тому, що у промисловості є ще більші борги. Ми ж більше 10 років не вирішували боргові питання. І є безнадійна заборгованість, яка ніколи не буде отримана.

До списку новин