загрузка...
Блоги
Дзьобак Володимир Дзьобак Володимир РОЗДУМИ ПРО НАДВАЖЛИВЕ або ЧОМУ НАШІ ОЛІГАРХИ СТАЛИ МОГИЛЬЩИКАМИ НИНІШНЬОЇ УКРАЇНИ

Головним інструментом нинішніх олігархів є безправний люмпен, який живе на подачках від держави, на грані фізичного виживання. Ось чому значна частина пенсіонерів є найкращим їх електоратом, який і допомагає часто приводити до влади їх ставлеників. Для малого і середнього бізнесу сьогодні закриті економічні ліфти у цілих галузях економіки, бо з кожним роком сфери зацікавленості олігархії збільшуються, перекриваючи кисень усім іншим.

Всі блоги
Колонка автора
Всі колонки авторів
Петиції ВАП
ВИМАГАЄМО ІНДЕКСАЦІЇ НАШИХ ПЕНСІЙ!!!
2 Подробиці Подати пропозицію
Опитування
Чи дотримуєтесь Ви правил карантину?

7 нескладних способів уникнути злому в інтернеті

Збільшити шрифт Зменшити шрифт
Надіслати
Друкувати
7 нескладних способів уникнути злому в інтернеті

У наші дні Мережа – куди менш безпечне місце, ніж раніше. При великому бажанні і відповідних навичках зловмисник може зламати будь гаджет, підключений до всесвітньої павутини. Але і захистити свої дані від посягань простіше, ніж здається.

1. Будьте уважні при роботі з поштою

Електронна пошта – старий, але актуальний і сьогодні засіб комунікації. Її головний плюс полягає в тому, що хто завгодно може відіслати кому завгодно що завгодно. Правда, одночасно це і великий мінус з точки зору безпеки, адже багато кібератак починаються саме із «зараженого» вірусом листа. Хакери можуть скористатися технологією «фішингу» – тобто надіслати жертві на перший погляд невинний лист з посиланням на підроблену веб-сторінку. Усе, що на ній вимагатиметься, – просто оновити свої особисті дані.

Кращий спосіб уберегти себе від підступів шахраїв – перевіряти адресу відправника на достовірність. Зробити це неважко: досить зайти на веб-сайт, з якого нібито відправили листа, і подивитися, чи є на ньому вказана в контактних даних адреса e-mail.

Якщо ви все ще сумніваєтеся, можна подивитися IP-адресу відправника і потім «пробити» її через пошукову систему. Детальніше про це читайте в матеріалі «Як дізнатись місцезнаходження відправника електронного листа».

У веб-версії Outlook подивитися IP-адресу можна ще так: відкрити лист, натиснути на кнопку «Дії» і вибрати варіант «Переглянути вихідний текст». У Gmail слід відкрити лист, натиснути на меню-трикутник (у правій частині екрана, поруч з ним зазначено час отримання листа і знаходиться стрілочка «Відповісти») і вибрати пункт «Показати оригінал».

2. Перевірте адресу посилання

Повідомлення від невідомих відправників найчастіше містять і посилання на невідомі вам сайти. Перехід за посиланням непередбачуваний: ви можете потрапити на ресурс, який імітує зовнішній вигляд знайомого вам порталу (наприклад, банківського), або на сторінку з вірусами.

Якщо ви все-таки вирішили дізнатися, що саме знаходиться за надісланою адресою, тоді скопіюйте лінк з листа і відкрийте його в браузері. Здорово, якщо ваш комп'ютер – Mac, адже вірусів для нього значно менше, ніж для Windows. У випадку, якщо вам надіслали скорочене посилання (виду bit.ly, tinyurl.com тощо), подивіться повну адресу сайту на сервісі URL X-ray і вирішуйте, чи варто на нього переходити взагалі. Коли ж посилання починається з напису https, швидше за все, проблем не буде, адже сайти з такою адресою захищені спеціальним протоколом шифрування.

3. Ніколи не відкривайте вкладення до листа від незнайомців

Старе, але, як і раніше, актуальне правило. Не клікайте по вкладеному в лист файлу, якщо тільки ви не впевнені в порядності відправника. Відправити заражений файл довірливому користувачеві – найпростіший спосіб заразити ваш ПК. Найнебезпечніші формати файлів – .doc, .pdf і .exe.

4. Користуйтеся двоетапною перевіркою

Не так давно Apple опинилася в центрі скандалу навколо свого «хмарного» сервісу iCloud. Восени 2014 року зловмисники поцупили звідти купу інтимних фотографій знаменитостей, наробили чимало шуму і змусили користувачів замислитися, чи добре Apple захищає їхні дані.

У компанії зробили висновки – тепер вона пропонує всім бажаючим скористатися двоетапною перевіркою (вона ж двофакторна аутентифікація). Суть цього методу проста: ви вводите не тільки пароль від сервісу, але й унікальний код підтвердження, який приходить на смартфон. Так набагато надійніше: зловмисник може викрасти пароль від iCloud, але не повідомлення, надіслане на телефон.

Двоетапна перевірка стає все популярнішою – цей метод вже використовують Google, Twitter, Microsoft, «ВКонтакте» та інші компанії. У різних системах вона називається по-різному, але зміст залишається одним і тим же.

5. Використовуйте складні паролі

Найцінніша порада, якою часто нехтують. Не захищайте свої дані паролями на кшталт «123456», датою народження, словом «password» тощо. Придумайте по-справжньому складний пароль – з маленькими і великими літерами, цифрами, значками @, #, !. Запам'ятайте його і в жодному разі не зберігайте у файл на своєму комп'ютері. Окрім цього, ніколи не придумуйте один пароль для всіх своїх акаунтів у соцмережах, у банках, на сайтах новин тощо. Якщо паролів багато, користуйтеся спеціальними програмами-сховищами – ВКармане, LastPass, 1Password. Нарешті, усі наявні паролі варто періодично міняти. Особливо це стосується найбільш уразливих – для пошти та банківських акаунтів.

6. З обережністю ставтеся до «хмар»

Просте правило: якщо ви не хочете, щоб люди отримали доступ до вашої інформації, не діліться нею. Неважливо, наскільки сильний захист Apple, Google, Microsoft – завжди знайдеться хтось хитріший. Експерти з безпеки впевнені: усе, що викладено в онлайн, рано чи пізно може потрапити в публічний доступ. Так що варто сто разів подумати, перш ніж викласти в «хмару» щось дуже особисте і важливе.

7. Не вводьте особисті дані при підключенні до мереж точок Wi-Fi

Ви сидите в кафе/готелі/конференц-центрі і хочете придбати квиток на літак або перевірити стан банківського рахунку? Краще не робити цього через безплатний Wi-Fi. Бездротовий трафік можна перехопити навіть у найбільших готелях світу. Ви не зрозумієте, що ваші дані вкрали, поки не втратите дані або цінні відомості.

Якщо робота через громадські точки Wi-Fi вам необхідна, варто скористатися інструментами на зразок VPN (віртуальна приватна мережа). VPN шифрує трафік, так що мережа Wi-Fi не може «бачити», які сайти ви відвідуєте. Але найкращий варіант – вийти в Мережу через мобільний інтернет.

До списку новин