загрузка...
Блоги
Дзьобак Володимир Дзьобак Володимир РОЗДУМИ ПРО НАДВАЖЛИВЕ або ЧОМУ НАШІ ОЛІГАРХИ СТАЛИ МОГИЛЬЩИКАМИ НИНІШНЬОЇ УКРАЇНИ

Головним інструментом нинішніх олігархів є безправний люмпен, який живе на подачках від держави, на грані фізичного виживання. Ось чому значна частина пенсіонерів є найкращим їх електоратом, який і допомагає часто приводити до влади їх ставлеників. Для малого і середнього бізнесу сьогодні закриті економічні ліфти у цілих галузях економіки, бо з кожним роком сфери зацікавленості олігархії збільшуються, перекриваючи кисень усім іншим.

Всі блоги
Колонка автора
Всі колонки авторів
Петиції ВАП
ВИМАГАЄМО ІНДЕКСАЦІЇ НАШИХ ПЕНСІЙ!!!
2 Подробиці Подати пропозицію
Опитування
Чи дотримуєтесь Ви правил карантину?

Дірку в Пенсійному фонді створила влада — Рябошлик

Збільшити шрифт Зменшити шрифт
Надіслати
Друкувати

Через зарплати в конвертах Пенсійний фонд недоотримує величезні кошти. А податкова політика уряду призвела до того, що офіційно платити зарплати невигідно, заявив екс-заступник міністра економіки Володимир Рябошлик.

Дірка в бюджеті Пенсійного фонду України — 80 мільярдів гривень. Втім, на 30% дефіцит можна профінансувати з держбюджету. Про це повідомляють в самому відомстві. Керівник Пенсійного фонду Олексій Зарудний також розповів, що за період з липня минулого року і по сьогоднішній день не виплачено трохи більше 5 мільярдів гривеньпенсіонерам з непідконтрольних України територій, які не зверталися за виплатами.

Чи будуть взагалі платити пенсії в повному обсязі, враховуючи брак коштів у Пенсійному фонді, в ефірі радіостанції Голос Столиці розповів екс-заступник міністра економікиВолодимир Рябошлик.

80 мільярдів гривень — наскільки це взагалі значна сума для Пенсійного фонду?

— З одного боку значна, а з іншого боку — це хронічна ситуація. Колись я працював в уряді з паном Зарудним, вся поточна робота Кабміну починалася з того, скільки не вистачає ПФ, з яких джерел бюджету можна покривати цю нестачу... Тут проблема більш глибока. Якщо б пенсійна реформа відбулася двадцять років тому, в тому плані, щоб кожен знав, що він відкладає на свою майбутню пенсію, як на ощадну книжку, то була б велика зацікавленість уникати цих конвертів. І тоді платили б у повній мірі й офіційно. А сьогодні зарплати у конвертах фактично позбавляють ПФ величезних коштів, і це йдефіцит хронічно компенсується з бюджету. Але зараз ситуація ще більше загострилася. З одного боку, війна загострила необхідність реформ, а з іншого боку — відкрила для олігархів ще більше можливостей шахраювати і списувати ці шахрайства на війну.

Який приблизно бюджет Пенсійного фонду взагалі?

— На сьогодні я не знаю, але кілька років тому він складав 150 мільярдів гривень. І дефіцит у 80 мільярдів гривень, мені здається, це завищена цифра. Тому що офіційно в бюджеті 2015 року передбачено покриття дефіциту на 15 мільярдів гривень. Можливо, цифри неточні, але проблема все одно є. Наведу один конкретний факт, яким чином сьогоднішня влада підтримує виплату у конвертах. Діє абсолютно офіційна схема, коли у нас з дивідендів сплачується усього лише 5% податку, і олігархи фактично вкладають їх у конверт та раздають людям як зарплату. Це вигідніше, ніж платити по повній програмі. І наш уряд підняв багато податків, але цю ставку в 5%, яка найнижча в світі, вони не чіпають і фактично створюють умови для існування системи конвертів.

Як довго ще Фонд зможе виплачувати пенсії, враховуючи такий дефіцит?

— Це різні речі — доходи ПФ і його виплати. Колись пан Зарудний доповідав у Кабміні,що не вистачає стільки-то, і скребли, де тільки можна, щоб закрити деф іцит. І я думаю, що так буде і далі, але кардинальні зміни потрібні, тому що зарплата у конвертах — це масове явище, це сотні мільярдів гривень.

До списку новин