загрузка...
Блоги
Дзьобак Володимир Дзьобак Володимир РОЗДУМИ ПРО НАДВАЖЛИВЕ або ЧОМУ НАШІ ОЛІГАРХИ СТАЛИ МОГИЛЬЩИКАМИ НИНІШНЬОЇ УКРАЇНИ

Головним інструментом нинішніх олігархів є безправний люмпен, який живе на подачках від держави, на грані фізичного виживання. Ось чому значна частина пенсіонерів є найкращим їх електоратом, який і допомагає часто приводити до влади їх ставлеників. Для малого і середнього бізнесу сьогодні закриті економічні ліфти у цілих галузях економіки, бо з кожним роком сфери зацікавленості олігархії збільшуються, перекриваючи кисень усім іншим.

Всі блоги
Колонка автора
Всі колонки авторів
Петиції ВАП
ВИМАГАЄМО ІНДЕКСАЦІЇ НАШИХ ПЕНСІЙ!!!
2 Подробиці Подати пропозицію
Опитування
Чи дотримуєтесь Ви правил карантину?

Все про каву: користь чи шкода ?

Збільшити шрифт Зменшити шрифт
Надіслати
Друкувати
Все про каву: користь чи шкода ?

Кава відноситься до тих напоїв, які люблять і п’ють майже всі. Більшість людей починають свій день з чашечки кави, а деякі п’ють її впродовж всього дня. Чи небезпечно це? І, взагалі, чи настільки шкідлива кава, як багато хто вважає? А може від кави більше користі, ніж шкоди?

Важко визначити, де вперше з’явився цей напій, але існує думка, що його почали пити в провінції Ефіопії Кафа – звідси й походить назва.

За свою більш ніж тисячолітню історію кава обійшла всі країни і континенти, побувавши на сніданках як у сильних світу цього, так і простих обивателів. У 1995 році кава стала найпопулярнішим напоєм в світі. Більш ніж 400 мільярдів чашок випивається щорічно. Більш того, це – товар, що стоїть другим у світі після нафти.

Каву на Україні п’ють вже більше трьох століть. Вперше цей напій з’явився в Києві в кінці сімнадцятого століття. Цю традицію в Київ привіз шотландець Патрік Гордон, який деякий час був комендантом Києва.

Зараз існують безліч суперечок про те, наскільки шкідливий цей напій і чи є якась користь у його вживанні. Деякі вчені вважають, що він шкідливий тільки жінкам, інші ж вважають, що кава в помірних дозах дуже корисна. Сьогодні я хочу розповісти вам все про каву, принаймні те, що знаю сам.

Кава – це наркотик?

Головне, в чому звинувачують каву – це в можливості виникнення наркотичної залежності від неї. Багато лікарів дотримуються думки, що кофеїн – це наркотик, який може викликати серйозну психологічну і фізичну залежність. Інші вважають, що каву можна порівнювати з шоколадом. І кава, і шоколад збільшують рівень гормону щастя – серотоніну, який діє на центри задоволення в головному мозку.  Однак до категорії наркотичних речовин каву віднести все ж не можна. Лікарі вважають, що будь-які наркотики повинні володіти трьома властивостями: викликати звикання (тобто для досягнення ефекту, дозу потрібно постійно збільшувати), а також психологічну та фізичну залежність. Кава ж задовольняє лише одному з цих вимог: вона дійсно може викликати фізичну залежність (при повній відмові від кави у багатьох спостерігається головні болі, сонливість, загальмованість, розсіяність, дратівливість і нудота).  Але ці явища швидко минають, а тому припинити пити каву можна в будь-який момент.

Що занадто – то не здраво!

І все ж абсолютно нешкідливим напоєм каву назвати не можна. Лікарі не рекомендують її пити людям з ішемічною хворобою серця та атеросклерозом. Не рекомендується вона і при захворюваннях нирок, а також при підвищеній збудливості, безсонні, гіпертонії і глаукомі. Крім того, не варто пити каву дітям і літнім людям. Якщо 2 чашки кави в день можуть зняти втому, поліпшити увагу, збільшити швидкість реакції і фізичну витривалість, то великі дози (для кожної людини вони свої), навпаки, викликають підвищену дратівливість і нервозність.

Кава і серце.

Багато вчених стверджують, що зловживання кавою може істотно збільшити ризик серцевих захворювань. Так, якщо ви випиваєте в день більше 6 чашок кави, то ризик серцево-судинних захворювань збільшується у вас на 71%.

Кава і тиск

Якщо у вас підвищений артеріальний тиск (гіпертонія), то кавою вам краще не зловживати. Але ось чи може кава підвищити тиск у здорової людини? Хоча цей факт поки залишається спірним, мабуть, підвищитися воно все ж може. Але лише на короткий час, та й то лише з непривички. У тих, хто постійно п’є каву, цей ефект зникає.

Кава і вагітність

Питання про те, чи можна вагітним жінкам пити каву, все ще викликає суперечки вчених. Колись вважалося, що кава може викликати ледь не викидень. Зараз більш популярна точка зору, що ніякої катастрофічної шкоди кава на вагітну жінку і майбутню дитину не завдає.

Чи допомагає кава думати?

Більшість вчених сходяться на тому, що кава дійсно може підвищити працездатність, зняти втому і стимулювати розумову діяльність. За все це відповідає кофеїн, який покращує кровопостачання головного мозку. У чашці кави його зміст приблизно 90-150 мг. Крім того кофеїн знижує апетит і збільшує загальний обмін речовин, що сприяє розпаду жирової тканини.

Сублімована кава

На жаль, справжню каву в зернах ми п’ємо не часто. Зазвичай під словом «кава» мається на увазі баночка з його розчинною аналогом. На жаль, по своєму смаку і аромату вона дуже віддалено нагадує справжню каву. До речі, навіть винахідник розчинного напою швейцарський хімік Макс Моргенталлер вважав це своєю великою творчою невдачею.

Багато хто чомусь переконані, що кофеїну в розчинній каві менше, ніж у сьогоденні. Так от, все якраз навпаки! Розчинна за цим показником значно обганяє кави в зернах. Причому, чим якісніше і дорожче розчинна кава, тим більше в ньому кофеїну. Саме через це лікарі все ж рекомендують пити його якомога рідше, віддаючи перевагу справжній каві, звареного за всіма правилами. І смачніше, і для здоров’я корисніше!

На останок, хочу сказати, що і сам являюсь завзятим кавоманом, і не зловживати цим чудовим напоєм буває дуже складно

Богдан Яловський

До списку новин