загрузка...
Блоги
Дзьобак Володимир Дзьобак Володимир РОЗДУМИ ПРО НАДВАЖЛИВЕ або ЧОМУ НАШІ ОЛІГАРХИ СТАЛИ МОГИЛЬЩИКАМИ НИНІШНЬОЇ УКРАЇНИ

Головним інструментом нинішніх олігархів є безправний люмпен, який живе на подачках від держави, на грані фізичного виживання. Ось чому значна частина пенсіонерів є найкращим їх електоратом, який і допомагає часто приводити до влади їх ставлеників. Для малого і середнього бізнесу сьогодні закриті економічні ліфти у цілих галузях економіки, бо з кожним роком сфери зацікавленості олігархії збільшуються, перекриваючи кисень усім іншим.

Всі блоги
Колонка автора
Всі колонки авторів
Петиції ВАП
ВИМАГАЄМО ІНДЕКСАЦІЇ НАШИХ ПЕНСІЙ!!!
2 Подробиці Подати пропозицію
Опитування
Чи дотримуєтесь Ви правил карантину?

Як раніше одягалися волинські модниці

Збільшити шрифт Зменшити шрифт
Надіслати
Друкувати
Як раніше одягалися волинські модниці

Показ колекцій одягу «Волинська мода: традиції і сучасність» відбулася у Волинському краєзнавчому музеї з нагоди святкування Міжнародного дня музеїв. Захід відбувся 14 травня, і складався з двох частин. У першій частині моделі продемонстрували колекцію традиційного вбрання волинян та поліщуків з фондів Волинського краєзнавчого музею. У другій – «Сучасність» - була представлена колекцією сучасного вбрання з елементами традиційного декорування. Колекцію автентичних строїв, які одягали на Волині та Поліссі представила працівниця музею Людмила Завада.

«Що таке одяг? По-перше, це захист від сонця, вітру, дощу, морозу. Він також виконує естетичну функцію. Адже кожна жінка знає, що в неї є один-єдиний шанс на перше враження. Але у одягу є ще одна функція: одяг - носій інформації, своєрідний меседж про те, ким є власник цього одягу», - пояснила вона. Власне, у Волинському краєзнавчому музеї є більше 700 одиниць автентичного одягу. Для кожної з шести моделей підібрали неповторний образ, жоден з елементів не повторюється і демонструє розмаїтість місцевого вбрання.

Приміром, сорочка найближчий до тіла елемент одягу. Подекуди це був символ самої людини, адже, щоб не «зурочили», іноді одягали сорочку навиворіт. Сорочка - одяг, який носили після хрестин і вона супроводжувала українців усе життя. Сорочка була на щодень і на свята. А особливою була весільна, вона шилася з цільного шматка полотна. Таку сорочку шили і на останній празник – смерть.

З-поміж традиційних особливостей одягу мешканців нашого краю є колористика. Для Полісся характерна біло-червона гамма.

А для Волині - червоно-чорна, або ж на півдні Волині – поліхромна – багатокольорова.

Варіантів сорочки дуже багато. Приміром, комірець міг бути «стійка», такий, що викладається, майже матроський, були сорочки й без комірця. Полісся і Волинь відрізняються і способами декорування. На Поліссі вишивка прикрашала пазуху сорочки. А на Волині жінки носили камізельку (корсетку, шнуровицю, безрукавку, станік) і тому пазуху не вишивали. Типовий силует автентичного волинського одягу - приталений станік і широка спідниця.

Малопомітним, але значимим елементом був пояс. Адже він займає центральне місце на тілі людини і означає розмежування між духовним (верхом) і матеріальним (низом). Від цього походить і його інша назва – крайка. До слова, у міфології нечиста сила (відьми, мавки) завжди зображалися в сорочках без поясу, і це означало, що персонаж має справу з нечистою силою. Ще один традиційний елемент - головний убір. Незаміжні дівчата ходили з непокритою головою, а волосся заплітали в коси і прикрашали стрічками.

На весіллі одним із останніх дійств було скидання вінка, підрізання в деяких районах коси, і складання волосся під хустку, намітку чи очіпок. Наші предки вірили, що якщо заміжня жінка на людях з’явиться без головного убору, то її чоловіка чекає нещастя.

Власне, одяг, який носили на Волині та Поліссі продемонстрували учениці I курсу відділу хореографії Волинського державного училища культури і мистецтв імені І.Ф. Стравінського.

До списку новин