загрузка...
Блоги
Дзьобак Володимир Дзьобак Володимир РОЗДУМИ ПРО НАДВАЖЛИВЕ або ЧОМУ НАШІ ОЛІГАРХИ СТАЛИ МОГИЛЬЩИКАМИ НИНІШНЬОЇ УКРАЇНИ

Головним інструментом нинішніх олігархів є безправний люмпен, який живе на подачках від держави, на грані фізичного виживання. Ось чому значна частина пенсіонерів є найкращим їх електоратом, який і допомагає часто приводити до влади їх ставлеників. Для малого і середнього бізнесу сьогодні закриті економічні ліфти у цілих галузях економіки, бо з кожним роком сфери зацікавленості олігархії збільшуються, перекриваючи кисень усім іншим.

Всі блоги
Колонка автора
Всі колонки авторів
Петиції ВАП
ВИМАГАЄМО ІНДЕКСАЦІЇ НАШИХ ПЕНСІЙ!!!
2 Подробиці Подати пропозицію
Опитування
Чи дотримуєтесь Ви правил карантину?

Пенсійне законодавство: роз'яснення спеціаліста

Збільшити шрифт Зменшити шрифт
Надіслати
Друкувати
Пенсійне законодавство: роз'яснення спеціаліста

– Пенсіонер працює на умовах цивільно-правового договору. Чи виплачуватимуть пенсію в період отримання доходу за виконану роботу?

– Якщо пенсіонер працює не на умовах трудового договору або виконує роботи на підприємствах, в установах, організаціях або у фізичних осіб за договорами цивільно-правового характеру, пенсію виплачують у розмірі 85%, але не менше як 1423,50 грн.

У п. 1 ст. 11 Закону України «Про загально­обов'язкове державне пенсійне страхування» зазначено, що такі особи належать до працівників, за яких сплачують відповідні внески.

Згідно з п. 2.21 Порядку подання та оформлення документів для призначення (перерахунку) пенсій відповідно до Закону України «Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування», затвердженого постановою правління Пенсійного фонду України від 25.11.2005 № 22-1, документами, які підтверджують, що особа не працює (не здійснює діяльність, пов'язану з отриманням доходу, що є базою нарахування єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування), є: трудова книжка, індивідуальні відомості про застраховану особу, які надає відділ персоніфікованого обліку, та відомості про відсутність інформації щодо державної реєстрації фізичної особи – підприємця за наявними в органі, що призначає пенсію, даними.

Відповідно до п. 2 ч. 2 ст. 16 Закону України «Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування», особа надає на вимогу територіального органу Пенсійного фонду, що призначає пенсію, документи, що засвідчують відповідні відомості (зокрема й копію трудової книжки із записом про працевлаштування та/або копію цивільно-правового договору).

– Чи виплачують пенсію, призначену відповідно до Закону України «Про державну підтримку засобів масової інформації та соціальний захист журналістів», у період роботи на посаді журналіста державного/комунального засобу масової інформації?

– Під час нарахування пенсії журналісту державного або комунального засобу масової інформації застосовують норми, методику та порядок нарахування пенсії державному службовцю. У Законі України «Про державну службу» передбачено обмеження виплати пенсії в період роботи на посадах, що дають право на призначення пенсії відповідно до Закону України «Про державну службу», тому в період роботи на посаді журналіста державного/комунального засобу масової інформації пенсію не виплачують (крім інвалідів І та ІІ груп, інвалідів ІІІ групи, учасників бойових дій, осіб, на яких поширюється чинність п.1 ст. 10 Закону України «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту», та осіб, на яких поширюється дія п. 3 Прикінцевих положень Закону України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо пенсійного забезпечення» від 02.03.2015 №213).

– Який порядок пересилання пенсійної справи, якщо пенсіонер переїжджає на нове місце проживання?

– У разі переїзду на постійне або тимчасове проживання в іншу місцевість пенсіонерові потрібно звернутися із заявою про переадресацію пенсійної справи до органу ПФУ за новим місцем проживання. Управління Пенсійного фонду протягом трьох днів із дня отримання заяви надсилає запит до органу Фонду за попереднім місцем проживання пенсіонера щодо пенсійної справи. Протягом пяти днів із дня отримання запиту пенсійну справу пересилають органу, що призначає пенсію, за новим місцем проживання (реєстрації) особи.

– Чи можна для призначення пенсії подавати копії документів?

– Можна подавати як оригінали документів, потрібних для призначення пенсії, так і їхні копії, завірені в нотаріальному порядку або адміністрацією підприємства, установи, організації, що подає документи заявника для призначення пенсії, або органом, який призначає пенсію.

Документи про стаж, вік та заробітну плату подають лише в оригіналах. У разі якщо підтвердженням страхового стажу є трудова книжка, подають її копію, завірену адміністрацією підприємства, установи, організації за місцем останньої роботи або органом, який призначає пенсію.

Ирина Березовская

До списку новин